13 Οκτωβρίου, 2015

«Η ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει μεταρρυθμίσεις εξαντλήθηκε»

Παναγιώτης Καρκατσούλης

Για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα που χρόνια επικάθονται στην ελληνική κοινωνία και οικονομία πρέπει η κυβέρνηση να θέλει να τα αλλάξει, τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Με το πρώτο νομοσχέδιο της παρούσας κυβέρνησης δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση αλλαγής. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που συζητιέται σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, θα μπορούσε τουλάχιστον να μην υπάρχουν μεγάλες ασυνέπειες μεταξύ των όσων λέει. Για παράδειγμα, αναφέρεται στην πάταξη της φοροδιαφυγής και προβλέπει κάποιες πολύ αυστηρές ποινές. Έστω, λοιπόν, ότι θέλει ένας βουλευτής να ψηφίσει μια διάταξη η οποία θα βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Είναι κανείς που να πιστεύει ότι η φοροδιαφυγή θα παταχθεί με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με δρακόντειες ποινές; Δεν το πιστεύει κανείς αυτό. Άρα γιατί να ψηφίσει τις συγκεκριμένες διατάξεις που προτείνει η κυβέρνηση;

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση υποστήριζε το καλοκαίρι ότι οι φυλακές είναι ασφυκτικά γεμάτες και γι’ αυτό ελάφρυνε τις ποινικές διατάξεις με αποτέλεσμα να απευλευθερωθούν τα 2/3 του πληθυσμού των φυλακών. Η ασυνέπεια είναι εμφανής: από την μια ελαφρύνει τις ποινές όσων έχουν διαπράξει επαχθέστατα εγκλήματα κι από την άλλη τις αυστηροποιεί για τα φορολογικά. Η φοροδιαφυγή δεν περιμένουμε να τιμωρηθεί με έναν συμβολικό νόμο, με ένα «δήθεν» νόμο δηλαδή, που δεν εφαρμοστεί ποτέ λόγω πρακτικών προβλημάτων. Εκείνο που ο κόσμος περιμένει είναι να δει τους μηχανισμούς ελέγχου να λειτουργούν αποτελεσματικά, αλλά κυρίως περιμένει να λειτουργήσει σωστά το φορολογικό πλαίσιο στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει σήμερα καμιά ασφάλεια δικαίου δεδομένων των δεκάδων αλλαγών που γίνονται στη φορολογική νομοθεσία κάθε χρόνο, συνέχισε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης. Οι ποινές με τις οποίες ασχολείται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν είναι καν μέρος ενός συστήματος. Είναι ένα ξεκομμένο ζήτημα που δεν μπορείς να το επηρεάσεις στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής για την μείωση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Το Ποτάμι, συνέχισε, δεν ελπίζει πλέον ότι μπορεί να δει κάποιο θετικό βήμα από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το προηγούμενο διάστημα εξαντλήθηκε η ελπίδα, την οποία ειλικρινώς είχαμε: παρείχαμε όσο το δυνατό πιο εποικοδομητική στήριξη σε πράγματα για τα οποία πιστεύαμε ότι υπήρχε περιθώριο βελτίωσης. Αυτή η περίοδος τέλειωσε. Για να αλλάξουν τα πράγματα, όλοι πλέον γνωρίζουν ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Αντ’ αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί ακριβώς αυτά που έκαναν και οι προγηούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: οριζόντιες περικοπές και φόροι. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δώσει ούτε ένα δείγμα γραφής προς την κατεύθυνση της προώθησης των μεταρρυθμίσεων. Δεν έχει ασχοληθεί ούτε με τα απλά, που έχουν μετρηθεί και περιμένουν, όπως για παράδειγμα οι φορείς του δημοσίου που είναι ανενεργοί και δεν παράγουν τίποτα. 490 φορείς υπάρχουν σήμερα, με προσωπικό λιγότερο από 20 άτομα. Ποιος τους αξιολογεί και ποιος παρακολουθεί τι παράγουν, αναρωτήθηκε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης. Δεν υπάρχει πια ούτε άλλοθι ούτε περίοδος χάρητος για την κυβέρνηση». Το Ποτάμι θα είναι σαφές στην αντιπολιτευτική του κριτική, είπε κλείνοντας ο Παναγιώτης Καρκατσούλης.