1 Ιουνίου, 2015

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον πυρήνα της Ευρώπης

του Κωνσταντίνου Γκράβα τις τελευταίες ώρες καλλιεργείται μεν κλίμα συμφωνίας από κυβερνητικά στελέχη ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην είναι άλλο ένα επεισόδιο του παιχνιδιού ζεστό-κρύο.

Ο Κωνσταντίνος Γκράβας βρέθηκε την Παρασκευή 29 Μαΐου στον τηλεοπτικό σταθμό της Μακεδονίας, ΒΕΡΓΙΝΑ TV και στην ενημερωτική εκπομπή «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα». O οικονομολόγος - αναλυτής διεθνών αγορών και συντονιστής του τομέα Οικονομίας & Ανάπτυξης του Ποταμιού, προέβη σε διάφορες παρεμβάσεις κατά τη συνέντευξή του.

Κληθείς αρχικά να σχολιάσει τη δήλωση του επικεφαλής του κινήματος, Σταύρου Θεοδωράκη, ότι Το Ποτάμι θα ψηφίσει τη συμφωνία που θα έρθει στην ελληνική Βουλή, ο κ. Γκράβας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όταν κάποιος κρέμεται όχι με το ένα χέρι αλλά με τα τρία από τα πέντε δάχτυλα του ενός χεριού και από κάτω είναι ο γκρεμός και το χάος, τότε δεν κοιτάς να του πατήσεις τα δάχτυλα και να τον σπρώξεις στον γκρεμό, αλλά να τον τραβήξεις να του πιάσεις τα δάχτυλα να συνέλθει. Πόσο μάλλον όταν αυτός είναι η χώρα και το μέλλον των παιδιών μας.» Ο κ. Γκράβας τόνισε ότι «πρώτα θα τραβήξουμε το χέρι να βοηθήσουμε να αποφύγουμε τον γκρεμό και μετά πολύ αυστηρά θα πούμε στον ΣΥΡΙΖΑ για τα τεράστια σφάλματα για τα οποία ευθύνεται η κυβέρνηση, καθώς είναι αναγκασμένη να πάρει υφεσιακά μέτρα φορολογικά και λιτότητας, επειδή καθυστέρησε στη διαπραγμάτευση και δεν διάλεξε το μεταρρυθμιστικό δρόμο που από τον Φεβρουάριο πρότεινε πρώτο Το Ποτάμι .» Στη συνέχεια της συνέντευξης, απαντώντας σε αιχμές του συνομιλητή του περί εσωκομματικής δημοκρατίας, ο κ. Γκράβας υπογράμμισε ότι «Το Ποτάμι δεν έχει συνιστώσες και είναι ένα νέο κίνημα απαλλαγμένο από τις αγκυλώσεις των άκρων και από τα βαρίδια της μεταπολίτευσης.», ενώ ανέφερε επίσης ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος αποφασίζει συλλογικά και συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα». Ακολούθως, ο κ. Γκράβας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «ιστορική επέτειο της 28ης Μαΐου του 1979, 36 χρόνια πριν, όταν υπεγράφη η επίσημη συμφωνία προσχωρήσεως της Ελλάδας στην τότε Ε.Ο.Κ, την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, ως το 10ο μέλος της Ευρώπης.» Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Δεν μας πρέπει και δεν μας αξίζει τέτοια μεταχείριση και δεν νοείται να δίνουμε τροφή σε ακραίες φωνές, ούτε στο εσωτερικό, ούτε στο εξωτερικό… Υπάρχουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ακραίες φωνές, φωνές που επιθυμούν ρήξη, που πιστεύουν ότι η ρήξη δεν είναι φετίχ, κλπ…». Ο κ. Γκράβας τόνισε ότι «πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει στον πυρήνα της Ευρώπης και της Ευρωζώνης». Για το θέμα της διαπραγμάτευσης και της συμφωνίας, ανέφερε ότι «τις τελευταίες ώρες καλλιεργείται μεν κλίμα συμφωνίας από κυβερνητικά στελέχη», ωστόσο όπως είπε χαρακτηριστικά «ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην είναι άλλο ένα επεισόδιο του παιχνιδιού ζεστό-κρύο που παίζαμε στο …σχολείο, αν δηλαδή είναι πολύ κοντά ή πολύ μακριά η συμφωνία». Ο κ. Γκράβας είπε ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή, το πολύ μέχρι τις 15 Ιουνίου», υπογραμμίζοντας ότι «αντικειμενικό deadline είναι η 30η Ιουνίου, καθώς μετά από την ημερομηνία αυτή η χώρα θα βρίσκεται στον αέρα».

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει την είδηση περί διορισμού της κ. Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ που κυκλοφόρησε στα media την ώρα της εκπομπής, ο κ. Γκράβας είπε κατ’ αρχάς ότι «το συγκεκριμένο όνομα είχε διαρρεύσει εδώ και μερικές εβδομάδες και ήταν γνωστό ότι η κ. Παναρίτη προαλειφόταν για τη θέση αυτή», ενώ συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα σχολιάσω τίποτε για την κ. Παναρίτη πλην του ότι ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης που απέτυχε αφού άλλαξε πρόσφατα με τον ανασχηματισμό που έγινε».

Κλείνοντας τη συνέντευξη, το στέλεχος του Ποταμιού προέβη σε ειδική αναφορά στο σχέδιο Juncker που εγκρίθηκε από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου που κατέληξαν μία ημέρα πριν. Ο κ. Γκράβας επισήμανε ότι «το επενδυτικό αυτό πακέτο ανάπτυξης, ύψους 315 δις, θα έχει ως βάση δημόσιες εγγυήσεις ύψους 21 δις με μόχλευση και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τον προσεχή Σεπτέμβριο». Τόνισε, τέλος, ότι «Το Ποτάμι μιλάει συνεχώς για ανάπτυξη» και όπως είπε «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση για να αξιοποιήσει επιτέλους το φθηνό χρήμα που δίνει μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ, καθώς και το πρόγραμμα Juncker για την ανάπτυξη».

Δείτε αποσπάσματα από την εκπομπή παρακάτω:

[youtube id="MxxYAlUS7Cc"]

[youtube id="nFJEb4fIPKs"]

* Ο Κωνσταντίνος Γκράβας είναι συντονιστής Οικονομίας και Ανάπτυξης.

1 Μαΐου 2015, Βεργίνα TV