25 Μαρτίου, 2017

Η Ελλάδα μπορεί να κρατηθεί στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης

Ποτάμι

Η Ελλάδα πρέπει και έχει τη δυνατότητα να είναι στην πρώτη ταχύτητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προετοιμασία όμως πρέπει να αρχίσει από τώρα.

Τη διαπίστωση αυτή έκανε ο έμπειρος πολιτικός Ρομάνο Πρόντι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον ευρωβουλευτή Μίλτο Κύρκο.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμφώνησε ότι η θέση της χώρας μας μπορεί και πρέπει να είναι μεταξύ των ισχυρών της Ευρώπης ενώ πρέπει να ρίξει το βάρος σε τομείς που αφορούν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όπως είναι ο τομέας της άμυνας, της ενέργειας και φυσικά το προσφυγικό.

Ο Ρομάνο Πρόντι εξέφρασε την ελπίδα του τα πράγματα να εξελιχθούν θετικά για την Ευρώπη μετά τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές.

Ο ίδιος είπε στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι θεωρεί δεδομένη την ήττα της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία εκτιμώντας ότι ο φιλοευρωπαϊστής Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να αναδιατάξει με ισότιμο με τη Γερμανία τρόπο τον παλιό γαλλογερμανικό άξονα.

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Πρόντι η άνοδος του Μάρτιν Σούλτς, είτε εκλεγεί καγκελάριος, είτε είναι ισχυρός εταίρος της κ. Μέρκελ συγκεντρώνοντας τη στήριξη μεγάλου μέρους των Γερμανών πολιτών θα είναι προς όφελος της ευρωπαϊκής υπόθεσης αλλά και των χωρών του Νότου.

Πρόντι και Θεοδωράκης συμφώνησαν πως πολλές φορές οι ηγέτες του βορρά επιδεικνύουν μία τιμωρητική διάθεση προς τις χώρες του νότου επειδή θεωρούν πως υπήρξαν «αμαρτωλές».

Τέλος ο κ. Πρόντι είπε ότι η Ευρώπη και ιδιαίτερα οι χώρες του νότου πρέπει να ανοιχτούν προς δυνατούς οικονομικά συμμάχους όπως είναι η Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες του νότου, ειδικά η Ιταλία και η Ελλάδα πρέπει να αποτελέσουν γέφυρα που θα ενώσει την ισχυρή οικονομία της Κίνας με την Ευρώπη.

Τον επικεφαλής του Ποταμιού συνόδευε και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων Οντίν Λιναρδάτου.

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος