26 Φεβρουαρίου, 2019

Η Ελλάδα είναι καλύτερη σήμερα επειδή το Ποτάμι είναι στη Βουλή

Κατερίνα Μπακογιάννη

Η ομιλία της Κατερίνας Μπακογιάννη στα πέμπτα γενέθλια του Ποταμιού

Στις 27 Φεβρουαρίου 2014 το Ποτάμι βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων. Ένα νέο κόμμα έκπληξη από τον Σταύρο Θεοδωράκη που αιφνιδίασε το παλιό πολιτικό σύστημα. Ανέτρεξα λοιπόν σε εκείνες τις ημέρες για να θυμηθώ το κλίμα και τον ενθουσιασμό με τον οποίο έγινε δεκτό το Ποτάμι. Αλλά είδα και κάτι άλλο. Πολλά από τα πρωτοσέλιδα του 2014 θα μπορούσαν να είναι και σήμερα πρωτοσέλιδα.

Τι διαβάζαμε τότε; Ανησυχία για τις Τράπεζες. Ανησυχία για τη δόση. Μνημόνιο. Συντάξεις.
Όλα έχουν αλλάξει και όλα τα ίδια μένουν.
Τότε πρωθυπουργός ήταν ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Σήμερα ο κ. Αλέξης Τσίπρας.
Τότε υπήρχε η Ελιά. Σήμερα το ΚΙΝ.ΑΛ.
Τότε η χώρα ήταν διχασμένη στα δύο. Ανάμεσα στους μνημονιακούς και τους αντιμνημονιακούς.
Σήμερα η χώρα είναι διχασμένη για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ανάμεσα στους Μακεδονομάχους και τους προδότες.
Το Ποτάμι, τότε και τώρα, πάει κόντρα σε αυτόν τον διχασμό.
Μία ήρεμη δύναμη πολιτικού πολιτισμού με μοναδικό στόχο να πάει η χώρα μπροστά.
Το Ποτάμι εκφράζει κάτι πολύ σπάνιο. Κάτι πολύ πρωτότυπο στον δημόσιο λόγο… Το αυτονόητο.

Προτείνει λύσεις αντί για ιδεοληψίες.

  • Είναι το κόμμα που στηρίζει με πάθος τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Πόσα νομοσχέδια ψηφίστηκαν στην βουλή – ή ενισχύθηκαν από τη Φωνή του Ποταμιού αυτά τα 5 χρόνια; Το σύμφωνο συμβίωσης, η καύση των νεκρών, η ίδρυση μουσουλμανικού τεμένους…
  • Το Ποτάμι κατέθεσε πρόταση νόμου για τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και ήταν το κόμμα που καταψήφισε ευνοϊκή ρύθμιση για τα δάνεια των κομμάτων.

Μπορούμε να το πούμε. Η Ελλάδα είναι καλύτερη σήμερα επειδή το Ποτάμι ήταν στη βουλή αυτά τα τέσσερα χρόνια. Όμως το πλέον σημαντικό είναι ότι - το Ποτάμι βάζει μπροστά το εθνικό συμφέρον έναντι του πολιτικού κόστους.

Έτσι το Ποτάμι στήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών, με συνέπεια. "Έμεινε σταθερό στη θέση του – διατυπωμένη από το 2014 – για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Θέση που ήταν πάγια θέση της Ελλάδας για δεκαετίες από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ άλλαξαν θέση, όχι το Ποτάμι. Άλλαξαν θέση για να κερδίσουν ψήφους. Βάζοντας το μικροπολιτικό συμφέρον μπροστά από το εθνικό.

Στο κλίμα αυτό του διχασμού το Ποτάμι συμπιέστηκε. Ναι, κάποιοι έφυγαν. Η πολιτική αλλιώς, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολλοί όμως έμειναν. Πολλά στελέχη που υποδέχθηκαν και εμένα πριν από περίπου ένα μήνα. Και έρχεται και νέος κόσμος. Κόσμος που εκτιμά την πολιτική του Ποταμιού. Τη συνεπή του στάση πάνω σε όλα τα μεγάλα θέματα.

Την πρωτοβουλία των 26 προσωπικοτήτων, υπερκομματικών προσωπικοτήτων που βγήκαν και είπαν δυνατά ότι στηρίζουν τη φωνή του Ποταμιού για τις ευρωεκλογές, την υπέγραψαν ήδη πάνω από 1000 στην ιστοσελίδα μας.

Εάν το Ποτάμι χρειαζόταν το 2014, σήμερα χρειάζεται ακόμα περισσότερο. Ένας χώρος που στηρίζει τα σωστά –από όπου και εάν προέρχονται, μακριά από ταμπέλες. Πώς θα πάμε μπροστά εάν η αντιπολίτευση λέει σε όλα όχι, ακόμα και στα σωστά και η κυβέρνηση δεν ακούει κανέναν; Ποιο κόμμα θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις στην επόμενη βουλή;

Το Ποτάμι σήμερα εγκαινιάζει την προεκλογική του εκστρατεία για τις ευρωεκλογές και ανακοινώνει τους πρώτους υποψηφίους για το ευρωψηφοδέλτιο. Κι εδώ θα πω το αυτονόητο. Οι ευρωεκλογές έχουν σημασία. Δεν είναι πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές όπως θέλουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Μία δημοσκόπηση στην κάλπη για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους. Να σας θυμίσω ένα μικρό ακροδεξιό κόμμα στη Βρετανία, το UKIP;

Η υποτίμηση των ευρωεκλογών τότε από τα βρετανικά παραδοσιακά κόμματα έδωσε βήμα στον Nigel Farage ώστε να μιλά για Brexit. Τότε όλοι γελούσαν και δεν έδιναν σημασία. Σήμερα η Μεγάλη Βρετανία είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ακροδεξιά κόμματα έχουν παγιωθεί σε υψηλά ποσοστά.

Οι Ευρωεκλογές έχουν σημασία και για αυτό εμείς επιμένουμε να μιλάμε πολιτικά και ευρωπαϊκά.

Είναι χαρά μου να σας συστήσω έναν καλό φίλο. Έναν άνθρωπο που άφησε μια πετυχημένη καριέρα για να μπει στην πολιτική και αυτός σήμερα με το Ποτάμι. Καθηγητής πολιτικής συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ο μόνος πολιτικός αναλυτής που προέβλεψε δημοσκοπικά με ακρίβεια το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα του 2015 όπως και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.

Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης θα είναι ο εκπρόσωπος της καμπάνιας του Κινήματος για τις ευρωεκλογές.

*Η Κατερίνα Μπακογιάννη είναι εκπρόσωπος τύπου του Ποταμιού