25 Μαΐου, 2019

Η Ελλάδα χωρίς το Ποτάμι

Θανάσης Χειμωνάς

Καλοκαίρι 2015. Μετά από έξι μήνες «έντιμης διαπραγμάτευσης» ο Αλέξης Τσίπρας κηρύσσει αιφνιδιαστικά δημοψήφισμα. Το πραγματικό ερώτημα είναι ξεκάθαρο: Ευρώ ή δραχμή; Αυτό ήταν το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ(ΝΕΛ) από την αρχή: «Ζητάμε από την Ε.Ε. να μας διαγράψει το χρέος. Αν αρνηθεί, φεύγουμε».

Με πυρήνες την Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το –νεοσύστατο τότε- Ποτάμι γεννιέται η Κίνηση του «Ναι». Μαζευόμαστε χιλιάδες στην Πλατεία Συντάγματος αλλά και σε πλατείες άλλων πόλεων (προσωπικά θυμάμαι να μιλάω δυο μέρες πριν το δημοψήφισμα στη Χαλκίδα, παρέα με τον Αρίστο Δοξιάδη) και αγωνιζόμαστε για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Μια μειοψηφία που δίνει άνιση μάχη απέναντι σε ύβρεις, απειλές, παροχολογίες και τον (πρωτοεμφανιζόμενο τότε) Ρουβίκωνα.

Το τι ακολούθησε είναι γνωστό. “Kolotoumba”, νέα εκλογική νίκη ΣΥΡΙΖΑ, νέο μνημόνιο, συνεχιζόμενες κυβερνητικές απόπειρες φίμωσης του Τύπου, τραγωδία στο Μάτι.

Ποιος εκπροσωπεί σήμερα το στρατόπεδο του «Ναι»; Μήπως η Νέα Δημοκρατία; Που στη Συμφωνία των Πρεσπών κράτησε μια υποκριτική, λαϊκίστικη και ουσιαστικά αντιεθνική και αντιευρωπαϊκή στάση; Που καταψηφίζει συστηματικά κάθε στοιχειωδώς προοδευτικό νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, χαϊδεύοντας τα αυτιά των light χρυσαυγιτών; Που ακολουθεί μια ρητορική εμφυλιοπολεμικών εποχών με τα στελέχη της καθώς και τους εκατοντάδες δημοσιολόγους της να αναφέρονται σε «κομμουνιστικό κίνδυνο», σε «αναρχοκομμουνιστές», «σταλινοφασίστες» και δε συμμαζεύεται;

Ή μήπως το ΚΙΝΑΛ, που ανάμεσα σε εκατοντάδες αναφορές (πάντα με την πιο ξύλινη γλώσσα) σε Ανδρέα, Μελίνα, Γιώργο Γεννηματά και Αναστάσιο Πεπονή βγάζει ανακοινώσεις για την «νεοφιλελέυθερη Ε.Ε. που φτωχοποίησε την Ελλάδα» και χαρακτηρίζει τον Τσίπρα υποτακτικό (sic) των Βρυξελλών;

Κακά τα ψέματα: Το μοναδικό κόμμα που παραμένει πιστό στο φιλοευρωπαϊκό και προοδευτικό πνεύμα του «Ναι» είναι το Ποτάμι. Ένα κόμμα συνεπές στις αρχές του που υποστηρίζει και στηρίζει εμπράκτως όσα πιστεύει, που κάνει τις πιο ωφέλιμες, ουσιαστικές και προοδευτικές επιλογές αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Είτε πρόκειται για τον Νόμο για την Ιθαγένεια και το Σύμφωνο Συμβίωσης είτε για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ένα κόμμα που επιμένει να αγωνίζεται για μια δίκαιη και πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη. Για περισσότερη Ευρώπη με ενιαία οικονομική και αμυντική πολιτική.

Δείτε το όμως κι αλλιώς: Τα αποτελέσματα αυτών των ευρωεκλογών είναι λίγο-πολύ γνωστά. Πόση σημασία έχει το αν η διαφορά ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πέντε ή οκτώ μονάδες; Τι θα αλλάξει στη χώρα και την Ευρώπη αν το «απολιθωμένο» ΚΙΝΑΛ πάρει 4,5 ή 7,5%; Αντίθετα, αναλογιστείτε πως θα είναι η Ελλάδα χωρίς Το Ποτάμι. Τι μορφή θα έχει η εκπροσώπηση μας στην ευρωβουλή αν την αφήσουμε στους ποδοσφαιριστές και τους τραγουδιστές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Πως θα είναι η επόμενη μέρα στη χώρα με τον πολύπαθο Μεσαίο Χώρο να είναι αναγκασμένος σε μόνιμη βάση να επιλέγει ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Οι κάλπες ανοίγουν σε λίγες ώρες. Σας προτείνω να κάνετε τον κόπο να μπείτε στο site www.topotami.gr. Να ρίξετε μια ματιά στις θέσεις του κόμματος και στο ποιοι είναι αυτοί οι 42 τύποι και τύπισσες που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο του. Τι έχουν κάνει στη ζωή τους, τι ιδέες έχουν για Ελλάδα και Ευρώπη, τι μας λένε γενικώς βρε αδερφέ. Πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

* Ο Θανάσης Χειμωνάς είναι συγγραφέας και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι