15 Μαΐου, 2017

Η έκθεση βιβλίου στη ΔΕΘ είναι σπουδαία εκδήλωση για τη Μακεδονία

Σταύρος Θεοδωράκης

Να που τα κατάφερα και έδωσα βαλίτσα στο αεροδρόμιο. Βαριά μάλιστα. Συνήθως στη Θεσσαλονίκη ταξιδεύω με μια χειραποσκευή. Τώρα όμως έπρεπε να μεταφέρω την πραμάτεια μου από την έκθεση Βιβλίου.

Ξαναπήρα Χριστιανόπουλο – Καβάφη – τον Αντίχριστο του Νίτσε – την "Φοβερή τροπή των πραγμάτων" της Τριανταφύλλου (είναι ξανά επίκαιρη η Σώτη! κάπου θα το δωρίσω γιατί το έχω) – το βιβλίο του Βερέμη για τους ηγέτες της νεοελληνικής ιστορίας (από Κολοκοτρώνη έως Παπανδρέου) – φωτογραφικά βιβλία για το Όρος και τους δρόμους της Θεσσαλονίκης - η Γιάννα μου χάρισε τους «7 πολέμους – 4 εμφύλιους – 7 πτωχεύσεις» του Δερτιλή– την ελληνική επανάσταση του 1821 του Κρεμμυδά (και αυτό κάπου το έχω) – το «Και τώρα Ανθρωπάκο» του Hans Fallada (αυτό μου το χάρισε ο Δαρδανός του Gutenberg) – τα ποιήματα του R.Berlin - δύο φοβερά τετράδια από τις εκδόσεις CubeArt - στο περίπτερο τους βρήκα και ένα βιβλιαράκι της Λίζης Καλλιγά με φωτογραφίες από το εγκαταλειμμένο Ξενία της Άνδρου.

Είναι μια σπουδαία εκδήλωση για τη Μακεδονία, η έκθεση βιβλίου στη ΔΕΘ. Γεννήθηκε το 2004, μέσα στην ευφορία, επέζησε στα… Μνημόνια, στάθηκε στο ύψος των διεθνών περιστάσεων, «εξετάζοντας» την «αραβική άνοιξη», την Κίνα, τα Βαλκάνια… Και οι συζητήσεις φέτος ήταν μία και μία. Από Μαρατζίδη μέχρι Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο! Το χάρηκα εν ολίγοις.

Σε μια εποχή γεμάτη με ψέματα και διαδόσεις, το χαρτί είναι μια λύση. Και που ξέρεις; Μπορεί να βρεις και κάποιες απαντήσεις στα αδιέξοδά μας.

Δείτε και σχολιάστε εδώ την ανάρτηση