10 Μαρτίου, 2016

Η έκθεση του ΟΟΣΑ δικαιώνει το Ποτάμι

Ποτάμι

Γιατί χαίρεται για τη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ ο κ. Τσίπρας; Για τα χαμόγελα και τις φωτογραφίες; Σίγουρα δεν χαίρεται για κάποιες από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση, μιας κι αυτές τις είχε ήδη απορρίψει όταν τις κατέθετε το Ποτάμι.

Συγκεκριμένα, πολλές από τις διαπιστώσεις που κάνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεση την οποία ενεχειρίασε σήμερα ο γενικός γραμματέας του οργανισμού κ. Άνχελ Γκουρία στον περιχαρή Πρωθυπουργό έχουν διατυπωθεί κατ’ επανάληψη από το Ποτάμι για να τύχουν στην καλύτερη περίπτωση της χλεύης του κ. Τσίπρα. Είναι το μόνο κόμμα που με σαφήνεια μιλούσε, εδώ και πάνω από έναν χρόνο, για τη σημασία που έχει η καλή νομοθέτηση. Την είχε προτάξει στο πρόγραμμά του, όχι μόνο ως μια πρόταση αλλά με πλήρη ανάπτυξη έξι συγκεκριμένων δράσεων που έπρεπε να γίνουν για να βελτιωθεί η ποιότητα του νομοθετείν στην Ελλάδα. Το Ποτάμι παρακολουθεί και αναδεικνύει συνέχεια με στοιχεία και δεδομένα, την κατρακύλα της ποιότητας της νομοπαραγωγής τον τελευταίο χρόνο: είπε ότι η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου εξέδιδε κατά μέσο όρο 3 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) τον χρόνο, η κυβέρνηση Παπαδήμου 12, Σαμαρά 13 και Τσίπρα 34! Όλα αυτά τα λέγαμε, γιατί γνωρίζουμε καλά πως θεσμοί, κανόνες, δημοκρατία και ανάπτυξη δεν είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.

Και πράγματι, η έκθεση του ΟΟΣΑ δικαιώνει το Ποτάμι:

Στη σελίδα 117 αναφέρει ότι αν η ποιότητα της νομοθέτησης και των θεσμών στην Ελλάδα βελτιώνονταν ώστε να φτάσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, τότε θα είχαμε αύξηση των εξαγωγών κατά 8%. Γιατί η καλή νομοθέτηση δεν είναι μόνο θέμα δημοκρατίας, αλλά και ανάπτυξης, αντιμετώπισης δηλ. της ανεργίας. Το Ποτάμι λέει ότι νοιάζεται για τους μη έχοντες και τα θύματα της κρίσης, και το αποδεικνύει στην πράξη με τις προτάσεις του. Προτάσεις που οδηγούν σε δουλειές κι όχι σε φιλανθρωπία για τις κάμερες.

Σε ένα άλλο σημείο της έκθεσης (σελ. 80) λέει πως οι διαδικασίες πτώχευσης στην Ελλάδα είναι οι δεύτερες πιο χρονοβόρες ανάμεσα στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, δικαιώνοντας τη θέση μας για την ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης του πτωχευτικού κώδικα.

Οι σωστές επισημάνσεις και προτάσεις του Ποταμιού δεν είναι θέμα τύχης. Είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και γνώσης, κι απ’ ότι φαίνεται το επιτελείο των κολλητών του Σύριζα δεν διαθέτει τίποτα από τα δύο.