15 Φεβρουαρίου, 2019

Η έκθεση στα ΜΜΕ & πότε προσαράζουν τα καράβια

Στέλιος Φενέκος

Πάντα θεωρούσα την έκθεση στα ΜΜΕ μία δραστηριότητα μεγάλης ευθύνης έναντι των ακροατών που ακούν και κρίνουν, έναντι του φορέα που εκπροσωπώ, έναντι των συνομιλητών μου (σεβόμενος τους δημοσιογράφους και τους συνομιλητές μου) και έναντι του απαιτητικού εαυτού μου για πληρότητα (ει δυνατόν), ακρίβεια και τεκμηρίωση όσων λέω.

Στη λογική αυτή πάντα προετοιμαζόμουν όσο μπορούσα καλύτερα, για να μπορώ να ανταποκριθώ με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις της συνέντευξης/εκπομπής.

Ακόμη και σήμερα μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας (από τότε που ήμουν αθλητής, στη συνέχεια ως αξιωματικός που υπέστην εκπαίδευση για την έκθεση στα ΜΜΕ και μέχρι σήμερα ως επικεφαλής της “κοινωνίας αξιών”), αισθάνομαι την ίδια συστολή και ευθύνη κάθε φορά που αναλαμβάνω να προβάλω τον οργανισμό και τον σκοπό που υπηρετώ.

Πριν εκτεθώ σε οιαδήποτε εκπομπή/συνέντευξη προετοιμάζομαι για ώρες, μελετώ όλα τα θέματα για τα οποία υπολογίζω ότι θα ερωτηθώ, για να είναι ο λόγος μου τεκμηριωμένος και ακριβής, κάνω σενάρια και δίνω νοητές απαντήσεις σε ενδεχόμενα ερωτήματα, ακόμη και πέραν του πιθανολογούμενου μοτίβου της εκπομπής και επιλέγω ένα-δύο σημαντικά ζητήματα που εκτιμώ ότι είναι τα σημαντικότερα για να προβληθούν προς τους ακροατές.

Παρακολουθώντας πολλούς πολιτικούς, ακόμη και ανθρώπους του χώρου της επικοινωνίας, να δίνουν συνεντεύξεις στα ΜΜΕ και κυρίως στις τηλεοράσεις (όπου η έκθεση είναι πλήρης και πιο αποκαλυπτική), παρατηρώ ότι πολλοί έχουν αποκτήσει υπερεμπιστοσύνη στον εαυτό τους, (θεωρούν πλέον ότι έχουν το "χάρισμα"), δεν προετοιμάζονται επαρκώς και υιοθετούν ένα στυλ χαλαρό, επιρρεπές σε ανακρίβειες, σε λογικά λάθη, επιφανειακά επιχειρήματα και προσεγγίσεις.

Τα καράβια δεν κινδυνεύουν τόσο από τους σφιγμένους και ανήσυχους κυβερνήτες που βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση, αλλά από τους χαλαρούς και άνετους, όταν έχουν αποκτήσει υπερεμπιστοσύνη στις δικές τους ικανότητες και στην εμπειρία τους και προσωποποιούν την διακυβέρνηση του καραβιού.

Τότε είναι που τα τρακάρουν και τα καθίζουν στα αβαθή!

*Ο Στέλιος Φενέκος είναι πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών

Σχετικά