20 Μαρτίου, 2018

Η εκλογή Πούτιν

Οντίν Λιναρδάτου

Κανέναν δεν εξέπληξε η εκλογή Πούτιν, ούτε το γεγονός ότι συγκέντρωσε τα τρία τέταρτα των ψήφων σε μία εκλογική αναμέτρηση όπου η συμμετοχή ξεπέρασε το 67%. Αυτό που δεν περνά απαρατήρητο είναι πως πρόκειται για το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει πάρει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην μέχρι τώρα πολιτική του πορεία.

Η τέταρτη νίκη του σπάει κάθε ρεκόρ στη μετασοβιετική Ρωσία και μετά τον Ιωσήφ Στάλιν θεωρείται ο μακροβιότερος πολιτικός ηγέτης της Ρωσίας. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι πώς θα πορευτεί ο Πούτιν τα επόμενα έξι χρόνια και αν θα συνεχίσει την πορεία της ολομέτωπης σύγκρουσης με τη Δύση.

Ο Πούτιν βγαίνει ακόμα πιο ισχυρός από αυτές τις εκλογές και η εικόνα του δυνατού ηγέτη όλων των γενεών, του προέδρου που έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να κάνει ξανά τη Ρωσία μεγάλη κυριαρχεί. Αμφιλεγόμενες κινήσεις, όπως η προσάρτηση της Κριμαίας, τον έχουν ωφελήσει σημαντικά στο εσωτερικό της χώρας.

Παραδόξως όμως, γράφει ο Γκάρντιαν σήμερα, προτεραιότητα για τον ρώσο πρόεδρο τα επόμενα έξι χρόνια δεν είναι η περαιτέρω ενίσχυση του προφίλ του αλλά η εκπόνηση ενός σχεδίου διαφυγής του. Ο Γκάρντιαν επικαλείται πηγές πολύ κοντά στο Κρεμλίνο και εξηγεί πως «η μεγάλη ιδέα είναι να βρει ο Πούτιν έναν τρόπο που θα του εξασφαλίσει το δικό του μέλλον αλλά και το μέλλον των ανθρώπων που είναι κοντά του όταν θα παραδώσει την εξουσία στον επόμενο πρόεδρο». Αναλυτές σχολιάζουν πως αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο και όπως λέει ο Κονσταντίν Γκαάζε, πολιτικός σχολιαστής στο Ινστιτούτο Κάρνεγκι στη Μόσχα, ίσως θα ήταν πιο εύκολο για τον ρώσο πρόεδρο να βρει έναν τρόπο να παραμείνει πρόεδρος για πάντα από το να ψάξει να βρει ασφαλή τρόπο διαφυγής.

Είναι σαφές πως ο Πούτιν άλλαξε την εικόνα της Ρωσίας. Η εποχή Γιέλτσιν είχε τραυματίσει βαθιά τη Ρωσία αλλά και τους Ρώσους που ένιωθαν εξευτελισμένοι στην μετασοβιετική εποχή. Αυτό -ίσως- που δεν θυμούνται πολλοί είναι ότι ο Πούτιν διορίστηκε πρωθυπουργός από τον Μπόρις Γιέλτσιν και όταν το 1999 εκείνος παραιτήθηκε ξαφνικά, ο Πούτιν άδραξε την ευκαιρία για να διεκδικήσει την προεδρία. Και έτσι το 2000 εκλέχτηκε πρόεδρος της Ρωσίας με ποσοστό 53%. Τα επόμενα 18 χρόνια το όνομα του ταυτίστηκε με την οικονομική ανάκαμψη της Ρωσίας αλλά και με την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δολοφονία ρώσων δημοσιογράφων που του ασκούσαν σκληρή κριτική όπως η Άννα Πολιτκόφσκαγια, τη φίμωση των ΜΜΕ και την ολοένα αυξανόμενη επιθετική πολιτική απέναντι στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Πολιτική που οδήγησε στη βίαιη προσάρτηση της Κριμαίας.

Σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ακολουθήσει ακριβώς την ίδια πολιτική. Και, όπως λέει ο Αλεξέι Μακάρκιν, πολιτικός αναλυτής στο Κέντρο Πολιτικών Τεχνολογιών (δεξαμενή σκέψης με έδρα τη Μόσχα ), η τόσο μεγάλη προσέλευση σε μία εκλογική αναμέτρηση, όπου όλοι ήξεραν εκ των προτέρων το αποτέλεσμα, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον Πούτιν να ακολουθήσει την ίδια επιθετική πολιτική.

Η ρωσική κοινωνία, λέει ο Μακάρκιν, εμπιστεύεται τον Πούτιν και θεωρεί πως μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία κάθε εξωτερική και εσωτερική πρόκληση. Είναι βέβαιο πως η ψήφος σε αυτές τις εκλογές είχε περισσότερο δημοψηφισματικό χαρακτήρα και δεν είχε να κάνει τόσο με ψήφο επιλογής. Για τους περισσότερους ψηφοφόρους, το να επιλέξουν έναν άλλο από τους επτά υποψήφιους και όχι τον Πούτιν θα ήταν σαν ένας από τους επτά νάνους να έπαιζε το ρόλο της Χιονάτης, σχολιάζει η Ουάσινγκτον Ποστ και προσθέτει πως δεν ήταν τυχαία η επιλογή της 18ης Μαρτίου για τις εκλογές, μια που η συγκεκριμένη ημερομηνία ήταν η 4η επέτειος της προσάρτησης της Κριμαίας.

Η αντεπίθεση της Μόσχας

Γεγονός είναι, πάντως, πως οι εκλογές δεν επηρέασαν καθόλου την αντίδραση της Μόσχας στις απελάσεις των διπλωματών της από τη Βρετανία εξαιτίας της δηλητηρίασης του ρώσου διπλού πράκτορα και της κόρης του σε αγγλικό έδαφος. Το Λονδίνο κατηγορεί επίσημα τη Μόσχα ότι δηλητηρίασε τον Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του Γιούλια με έναν θανατηφόρο νευροτοξικό παράγοντα που δημιουργήθηκε στη Σοβιετική Ένωση τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Το Σάββατο, 24 ώρες πριν από τις εκλογές, το Κρεμλίνο διέταξε σε αντίποινα την απέλαση 23 βρετανών διπλωματών και κυρίως το κλείσιμο του βρετανικού προξενείου που αποτελούσε έναν σημαντικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό οργανισμό στη Ρωσία. Ανακάλεσε, δε, και την άδεια του βρετανικού γενικού προξενείου στην Αγία Πετρούπολη.

Η Ρωσία απειλεί τη Βρετανία πως αν πάρει και άλλα μέτρα εναντίον της, τότε να περιμένει και νέα ρωσική απάντηση. Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία. Πάντως, η βρετανίδα πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θα ανεχτούν επιθέσεις σε βρετανικό έδαφος και ανακοίνωσε πως συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας για να αποφασίσουν τα νέα μέτρα που θα πάρουν.

* Η Οντίν Λιναρδάτου είναι υπεύθυνη διεθνών σχέσεων στο Ποτάμι

Πηγή: Μεταρρύθμιση-Liberal