7 Φεβρουαρίου, 2017

Οι δρόμοι που οδηγούν στη δραχμή

Δημήτρης Τσιόδρας

Όταν ξορκίζεις έναν κίνδυνο δεν σημαίνει ότι τον αποτρέπεις.

Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι η πυξίδα για όλες τις κυβερνήσεις στη διάρκεια της κρίσης. Ακόμη κι ο Αλ.Τσίπρας που αναζητούσε «αλλού λιμάνια» όταν ήρθε η κρίσιμη στιγμή να διαλέξει ανάμεσα στην παραμονή και στην έξοδο από το ευρώ, επέλεξε το πρώτο. Και σήμερα, το σχέδιο που υποστηρίζει δημοσίως αφορά στην ανάγκη ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανάκτηση της εμπιστοσύνης και στη συνέχεια έξοδο στις αγορές. Οσο χάνεται χρόνος η υλοποίηση αυτού του στόχου γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Και σε περίπτωση αποτυχίας η επιστροφή στη δραχμή είναι ίσως το πιο πιθανό σενάριο.

Το Grexit έχει συνδυαστεί μέχρι σήμερα με τις επιδιώξεις του κ. Σόϊμπλε και με συνθήματα που προβάλλονται από περιθωριακές πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα. Επίσης έχει συνοδευθεί με αφορισμούς για «κινδυνολογία», «σχέδια ακραίων κύκλων», «συνομωσία σε βάρος της χώρας» κλπ. Η σκληρή πραγματικότητα είναι η εξής:

- Το τρίτο Πρόγραμμα για την Ελλάδα, τελειώνει το καλοκαίρι του 2018. Τότε θα πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μέλλον της χώρας. Αν όλα έχουν πάει σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, βγαίνουμε από το Μνημόνιο και συνεχίζουμε με κάποια σχετική στήριξη. Τέταρτο μνημόνιο, παρα τη σχετική φιλολογία, δεν θα υπάρξει. Αν η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει να βγει στις αγορές με ανεκτά επιτόκια, δεν θα αποφασιστεί η χορήγηση νέων δανείων. Ουδείς θα πάει στο κοινοβούλιο της χώρας του να ζητήσει για τέταρτη φορά νέα χρήματα για την Ελλάδα. Η πιθανότερη λύση είναι η έξοδος από την ευρωζώνη και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

- Το παραπάνω ενδεχόμενο ενισχύεται και από τα εξής: Στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει ξεκινήσει έντονη συζήτηση για την μελλοντική μορφή της ΕΕ. Πολλοί, μεταξύ των οποίων ο κ.Σόϊμπλε, προτείνουν η Ενωση να προχωρήσει με «πυρήνα» τις χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα. Οι υπόλοιποι θα κινούνται σε μια «δεύτερη ταχύτητα». Όποιος θέλει στη συνέχεια θα χτυπά την πόρτα του club.Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στη δεύτερη κατηγορία: Εκτός του “σκληρού πυρήνα” με βοήθεια για τη μετάβαση στο δικό της νόμισμα και δυνατότητα επανένταξης στον πρώτο κύκλο, «όταν θα είναι έτοιμη». Αυτό θα σημάνει βίαιη υποτίμηση της αγοραστικής δυνατότητας και περαιτέρω υποβάθμιση του επιπέδου ζωής των Ελλήνων. Θα οδηγήσει στη “βουλγαροποίηση” της χώρας σε όλα τα επίπεδα (θεσμών, διαφθοράς κλπ). Ο κ.Βαρουφάκης έχει περιγράψει τις συνέπειες σε ανύποπτο χρόνο.

- Στις ΗΠΑ, με τη νέα διοίκηση Τραμπ, μιλούν πλέον ανοιχτά για διάλυση της ευρωζώνης. Η Ελλάδα που είναι ο «αδύναμος κρίκος» ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο» προς αυτή την κατεύθυνση. Την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και ως σφαίρα της δικής της επιρροής, επιθυμεί και η Ρωσία.

Η συγκυρία λοιπόν είναι πολύ αρνητική για τη χώρα. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, εκείνοι που επιθυμούν επιστροφή στη δραχμή διαρκώς αυξάνονται, (έφθασαν το 31% σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analyis). Η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι διαχειρίσιμη από καμία κυβέρνηση, όποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία κι αν διαθέτει. Οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν θα είναι τέτοιες που θα απαιτούν άλλες λύσεις, σε δραματικές συνθήκες και σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Δυστυχώς η δημόσια συζήτηση για το μέλλον και την πορεία της χώρας, έχει ορίζοντα την επόμενη αξιολόγηση και τον πιθανό χρόνο των εκλογών. Ο διάλογος γίνεται με κλισέ και συνθήματα κι όχι με βάση την πραγματικότητα (πότε άλλωστε έγινε ψύχραιμη δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα;) Το ενδεχόμενο της δραχμής ξορκίζεται ή επανέρχεται στο προσκήνιο ύστερα από δηλώσεις ευρωπαίων πολιτικών και δημοσιευμάτων στον διεθνή τύπο περι Grexit. Αλλά οταν ξορκίζεις έναν κίνδυνο δεν σημαίνει ότι τον αποτρέπεις. Πρέπει να κάνεις ό,τι χρειάζεται για να τον προλάβεις.

* Ο Δημήτρης Τσιόδρας είναι εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού

The TOC