3 Μάι, 2017

Οι δυσάρεστες αλήθειες που γκρεμίζουν την προπαγάνδα

Δημήτρης Τσιόδρας

Η έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση στην οικονομία και προειδοποιεί για τους κινδύνους, ακυρώνοντας την κυβερνητική προπαγάνδα. Οι καίριες παρατηρήσεις είναι αυτές που και το Ποτάμι σταθερά επισημαίνει:

  • Παρά τα κυβερνητικά non paper, πράγματι όπως τονίζεται στην έκθεση «η οικονομική κατάσταση το πρώτο τρίμηνο 2017 είναι απογοητευτική σε σχέση με τις προσδοκίες. Τo πρώτο τρίμηνο του 2017 η οικονομία της χώρας δεν επέστρεψε σε στέρεη ανάκαμψη. Παραμένει σε μια ασταθή κατάσταση που απειλεί να μετατραπεί σε νέα ύφεση. Επίσης, το τελευταίο τρίμηνο του 2016, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 23,6%, υψηλότερο κατά μία ποσοστιαία μονάδα έναντι του τρίτου τριμήνου του 2016 (22,6%). Η αρνητική τάση που δημιουργήθηκε το τελευταίο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς μεταφέρθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2017 (carry-over effect)».
  • Τα παραπάνω είναι το κόστος της αβεβαιότητας που προκάλεσε η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης τη στιγμή που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση έκανε σκληρή διαπραγμάτευση.

  • Η έκθεση καταρρίπτει επίσης την κυβερνητική προπαγάνδα για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας: «Δεδομένου ότι η επίτευξη υψηλών δημοσιονομικών στόχων (πρωτογενές πλεόνασμα ≥ 3,5% του ΑΕΠ) είναι σχεδόν ανέφικτη για μεγάλες χρονικές περιόδους (≥ 5 έτη), όπως είναι ευρέως αποδεκτό, η δημοσιονομική υπερ-απόδοση του 2016 (που ξεπερνά ακόμα και το στόχο του 2018) ειδικά αν αυτή συνεχιστεί και το 2017, υποσκάπτει τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα (όπως δεσμεύεται από το μνημόνιο). Με την υπερ-απόδοση του 2016 ουσιαστικά χάθηκε ένα βασικό πλεονέκτημα του τρίτου μνημονίου, που ήταν οι χαμηλότεροι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα».
  • Το Γραφείο Προϋπολογισμού με την αποτύπωση των δυσκολιών στον τομέα των επενδύσεων και τις προβλέψεις για χαμηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις προβλέψεις, επισημαίνει τον κίνδυνο να πάνε στράφι οι θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες. «Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες που επενδύθηκαν στο τρέχον Μνημόνιο και επομένως μπορεί να οδηγήσουν σε ολική ανατροπή των δεδομένων του με απρόβλεπτες συνέπειες. Έχουμε ενδείξεις ότι η χώρα κινδυνεύει να παγιδευτεί σε στασιμότητα διαρκείας» τονίζεται στην έκθεση.

    Στην κυβέρνηση αντί να πάρουν στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις, τα βάζουν με εκείνους που τους λένε δυσάρεστες αλήθειες. Με τις επιλογές τους η χώρα πράγματι οδηγείται σε «στασιμότητα διαρκείας». Επενδύσεις, ανάπτυξη, θέσεις δουλειάς, εκσυγχρονισμός του κράτους είναι αυτό που χρειάζεται για να ξεφύγει η χώρα από το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Αλλά τα παραπάνω είναι έννοιες ασύμβατες με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

    Δημήτρης Τσιόδρας
    εκπρόσωπος Τύπου