16 Ιούλιος, 2016

Η Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα προστατευθούν και θα διευρυνθούν από τους πολίτες

Σταύρος Θεοδωράκης

Η δύναμη δεν είναι πια στη σκανδάλη όπως νόμιζαν κάποιοι αραχνιασμένοι στρατιωτικοί εγκέφαλοι. Η δύναμη είναι στην παλάμη. Στο κινητό που έδωσε τη δυνατότητα στον Ερντογάν να κινητοποιήσει τους οπαδούς του και μαζί, όλους εκείνους που προτιμούν μια κουτσουρεμένη έστω δημοκρατία από μια στρατιωτική δικτατορία. Ανάμεσα τους χιλιάδες χρήστες των κοινωνικών δικτύων αλλά και δημοσιογράφοι που ήταν σε σύγκρουση με τον «Σουλτάνο» μέχρι που εμφανίσθηκαν τα τανκς στις γέφυρες του Βοσπόρου. Γιατί πάντα ο φόβος για το υπέρτατο κακό, αμβλύνει τις αντιθέσεις και γεννά απροσδόκητες συμμαχίες. Τέλος εποχής λοιπόν για τα πραξικοπήματα (τουλάχιστον στη γειτονιά μας). Η Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα προστατευθούν και θα διευρυνθούν από τους πολίτες και όχι από κάποιους πειραγμένους πραξικοπηματίες.

Το ξενύχτι πάντως και οι σκέψεις που όλοι κάναμε βλέποντας μια χώρα και ένα στρατό σε πανικό, ελπίζω να έπεισαν και τους πιο επιπόλαιους εξ ημών ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να βρεθεί ποτέ απομονωμένη και μόνη. Οι συμμαχίες με τον ελεύθερο κόσμο είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε. Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα σε μια γωνία του κόσμου που μυρίζει μπαρούτι.

Οι φωτογραφίες της ανάρτησης είναι του 1985. Νεαρός ρεπόρτερ τότε περιπλανήθηκα στην Τουρκία φωτογραφίζοντας μια ασπρόμαυρη ζωή γεμάτη στρατιώτες και πορτραίτα του Κεμάλ.

 

Σχετικά