15 Ιουλίου, 2017

Η Δικαιοσύνη στον καιρό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Γιάννα Παναγοπούλου

Η κυβέρνηση απροκάλυπτα και κυνικά εκδηλώνει με εκκωφαντικό τρόπο την αντίληψή της ότι οι Έλληνες δικαστές «οφείλουν» να υπηρετούν το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και να εφαρμόζουν την κυβερνητική πολιτική, άλλως αποτελούν «θεσμικό εμπόδιο». Οι προσπάθειες χειραγώγησης της δικαστικής εξουσίας και του τοπίου της ενημέρωσης είναι άλλωστε χαρακτηριστικό αυταρχικών καθεστώτων.

Η ευθεία παρέμβαση του Πρωθυπουργού ενώ εκκρεμούσε στο ΣτΕ η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, η ενόχληση της κυβέρνησης από την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις αλλεπάλληλες παρατάσεις της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων διότι δεν θα μπορεί πλέον να κρατάει τους φορολογούμενους πολίτες σε ομηρία, η ενόχλησή της από την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων της καθαριότητας, είναι μερικές μόνο περιπτώσεις.

Ακολούθησαν οι χυδαίες ύβρεις Πολάκη, ο οποίος επεδίωξε να αναδείξει το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» και την κυβερνητική θέληση σε «ηθικό πλεονέκτημα» και πυξίδα των δικαστών, οι απειλές του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Παπαγγελόπουλου στην αντίδραση των δικαστικών ενώσεων, οι ωμές, εξωθεσμικές παρεμβάσεις Καμμένου και ο διορισμός της μέχρι πρότινος Προέδρου του Αρείου Πάγου στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, που αναδεικνύει προϋφιστάμενη πολιτική συνεννόηση. Όλα αυτά, με την κάλυψη μάλιστα του ίδιου του πρωθυπουργού, κλονίζουν σοβαρά το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών. Το γεγονός ότι και στο παρελθόν υπήρξε μεταπήδηση ανώτατων δικαστικών εν ενεργεία, από τη θέση τους στη θέση υποψήφιου βουλευτή δεν συμψηφίζει τις ευθύνες. Δεν μπορεί να αποτελεί απάντηση το ότι και οι άλλοι βασάνιζαν τους μαύρους.

Η κυβέρνηση, και στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης λειτουργεί μακιαβελικά. Ό,τι δεν ποδηγετεί το λοιδορεί για να το απαξιώσει. Καταφεύγει σε προσωπικές επιθέσεις κατά δικαστών για τις αποφάσεις που δεν της είναι αρεστές, για να κλονίσει έτσι την εμπιστοσύνη των πολιτών και να προκαλέσει ανήκεστη θεσμική βλάβη. Το έκανε εναντίον των ανώτατων δικαστών του ΣτΕ μετά την έκδοση της απόφασης για τις τηλεοπτικές άδειες, το επανέλαβε πρόσφατα εναντίον του ιδίου δικαστηρίου αλλά και εναντίον του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η επικίνδυνη θεσμική εκτροπή συνεχίζεται. Η Πολακειάδα είναι μόνον μια πράξη του σχεδίου της κυβέρνησης για την εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης και την πολιτική της επιβίωση.

Η Δικαιοσύνη όμως, δεν είναι θεραπαινίδα του πολιτικού βολονταρισμού της εκδοχής Μαδούρο. Στην αστική δημοκρατία και στο ευρωπαϊκό δικαιϊκό κεκτημένο οι δικαστές δεν υπακούουν στις κυβερνητικές σειρήνες που αμφισβητούν τα ίδια τα συνταγματικά θεμέλια της χώρας και απεργάζονται ακόμα και την αναθεώρηση του Συντάγματος με multiple choice. Μένει συνεπώς να συνεχίσει να αποδεικνύει ότι δεν έχουν μόνο γνώση αλλά και θάρρος οι φύλακες.

* Η Γιάννα Παναγοπούλου είναι μέλος του Πολιτικού συμβουλίου και υπεύθυνη του τομέα Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαφάνειας

Πηγή: capital.gr