19 Απριλίου, 2017

Η διχασμένη τουρκική κοινωνία

Δημήτρης Τσιόδρας

Οι φιλελεύθεροι δημοκρατικοί θεσμοί δεν είχαν ποτέ στέρεες βάσεις στην Τουρκία.

Η υπερσυγκέντρωση εξουσιών από τον Τ. Ερντογάν είναι ισχυρό πλήγμα σε μια ήδη αδύναμη δημοκρατία. Αλλά δεν είναι κάτι πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία της γειτονικής χώρας.

Οι φιλελεύθεροι δημοκρατικοί θεσμοί δεν είχαν ποτέ στέρεες βάσεις στην Τουρκία. Από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ το 1923 είχε δημιουργηθεί μια πολύ ισχυρή κεντρική εξουσία. Οταν η πολιτική εξουσία έδειχνε σημάδια αδυναμίας ελέγχου της κατάστασης, αποφάσιζε να κινηθεί ο στρατός για να αναστείλει τις αναπτυσσόμενες φυγόκεντρες τάσεις, να αποκαταστήσει την ισχύ της κεντρικής διοίκησης και να παραδώσει στη συνέχεια την εξουσία ξανά στους πολιτικούς.

Στο κοσμικό κράτος που δημιούργησε ο Κεμάλ μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από το 1923 ως το 1946 κυριαρχούσε ένα κόμμα, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που είχε ιδρύσει εκείνος. Μετά την δημιουργία πολυκομματικού συστήματος το 1946, ανα δεκαετία περίπου είχαμε παρέμβαση του στρατού. Το 1960 ο στρατός ανέτρεψε την κυβέρνηση Μεντερές και οδήγησε τον ίδιο στην κρεμάλα, τον επόμενο χρόνο. Το 1971 είχαμε ξανά παρέμβαση του στρατού και ανατροπή της κυβέρνησης Ντεμιρέλ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.

* Ο Δημήτρης Τσιόδρας είναι εκπρόσωπος Τύπου