23 Ιουλίου, 2016

«Οι διαφορετικές αποχρώσεις στην ψήφο του Ποταμιού είναι δείγμα υγείας

Σπύρος Δανέλλης

«Όσοι επιλέξαμε να ψηφίσουμε παρών στο άρθρο 2, που προέβλεπε την αναλογικοποίηση του εκλογικού νόμου, έτσι όπως την πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ταυτόχρονη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, κάναμε μια επιλογή σε επίπεδο συμβολισμού», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM και στον δημοσιογράφο Αντρέα Παπαδόπουλο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης.

«Άλλωστε Το Ποτάμι» συνέχισε ο Σπύρος Δανέλλης «είχε καταθέσει εγκαίρως ένα εκλογικό νόμο που τον διέκρινε μια διαφορετική φιλοσοφία για την ριζική, συνολική αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος. Το Ποτάμι μίλησε για την κατάργηση του σταυρού προτίμησης που είναι η πηγή των δεινών του πελατειακού κράτους, μίλησε για τη δημιουργία μικρών μονοεδρικών περιφερειών. Μιλήσαμε για ένα σύστημα που θα βοηθούσε να υπερβούμε την αρχηγική δομή των κομμάτων, κάτι δηλαδή σαν το γερμανικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί ρολόι, είναι δημοκρατικό, είναι αντιπροσωπευτικό και διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα».

Σχολιάζοντας την πρόταση της Κυβέρνησης, ο βουλευτής Ηρακλείου τόνισε μεταξύ άλλων ότι σε αυτές τις συνθήκες, η πρότασή της ισοδυναμούσε με ακυβερνησία, δεδομένου ότι για να έχουμε κυβέρνηση θα πρέπει να συνεννοηθούν τα δύο μεγάλα κόμματα, πράγμα αδύνατο στις μέρες μας. «Οπότε μαθηματικά θα οδηγούμασταν σε μια ρευστοποίηση του πολιτικού συστήματος» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, οι διαφοροποιήσεις στην ψήφο του Ποταμιού, από την στιγμή που δεν υπήρχε περίπτωση η κυβερνητική πρόταση να συγκεντρώσει 200 ψήφους, δεν δείχνει εικόνα πολυφωνίας και πολυγλωσσίας, αλλά αντιθέτως οι διαφορετικές αποχρώσεις είναι δείγμα υγείας.

Άλλωστε σύμφωνα με τον Σπύρο Δανέλλη, « θα πρέπει επιτέλους να κάνουμε πράξη αυτό, που το Σύνταγμα ορίζει: Ότι οι βουλευτές πρέπει να κινούνται με βάση την συνείδησή τους και όχι ως μέλη μιας συλλογικότητας, που τους αναγκάζει σε υποχρεωτικές επιλογές.

*Ο Σπύρος Δανέλλης είναι Βουλευτής Ηρακλείου