9 Ιουλίου, 2018

Οι χαμένες ψήφοι είναι χαμένα χρόνια. Κολλημένα στην κρίση και τη χρεοκοπία

Γιώργος Δημακόπουλος

Και κάπου στη μέση οι φορολογούμενοι που πληρώνουν τρολ και μετακλητούς της εκάστοτε κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη Διαύγεια, σχεδόν 34 χιλ. ευρώ πληρώσαμε τον Μάρτιο για υπερωρίες στο Μαξίμου σε μετακλητούς, γραμματείς και φαρισαίους, και μάλιστα προκαταβολικά! Βρίστε, ρίξτε μπινελίκια, αγανακτήστε, όπως κάνετε συνήθως, για τους σπάταλους κυβερνώντες με τα λεφτά των φορολογουμένων.

Ουπς, μια διευκρίνιση, που δεν βολεύει, αλλά είναι αναγκαία, αναφέρομαι στον Μάρτιο του 2014 επί σαμαροβενιζέλων. Τώρα εσείς που κράζατε θα αρχίσετε τα: εντάξει, λογικό είναι, «έτρεχε ο Αντώνης να μας βγάλει από τα μνημόνια»! Τότε βέβαια έκραζαν οι τσιπροκαμένοι, αλλά τώρα για τα 42 χιλ. ευρώ δικές τους υπερωρίες του Μαρτίου 2018 σιωπούν. Σιωπούν γιατί τώρα «τρέχει ο Αλέξης να μας βγάλει από τα μνημόνια» και αυτοί είναι διορισμένοι! Τώρα φωνάζουν αυτοί που σιωπούσαν το 2014, και θα σιωπήσουν πάλι μετά τις εκλογές, όταν θα πάρουν πάλι την κουτάλα και τον διορισμό.

Αυτό είναι το κόλπο, οι μεν να βρίζουν για τις υπερωρίες των Μπαλτάκων και οι δε να βρίζουν για τις υπερωρίες των Καρανίκων. Και κάπου στη μέση οι φορολογούμενοι που πληρώνουν τρολ και μετακλητούς της εκάστοτε κυβέρνησης. Το ίδιο κόμμα κυβερνά πάντα, και τα ίδια κορόιδα πληρώνουν πάντα. Τα τρολ κυβερνούν, τα κορόιδα πληρώνουν.

Έχω, έχεις, έχουμε, κάποιους φίλους που απελπισμένοι θα ψηφίσουν, λέει, Κυριάκο, αν και τον θεωρούν «ανίκανο και άχρηστο», για να φύγουν οι τσιπροκαμμένοι. Έχω, έχεις, έχουμε, κάποιους φίλους που απελπισμένοι ψηφίσαν Τσίπρα, αν και τον θεωρούσαν «ψεύτη και άχρηστο», για να φύγουν οι σαμαροβενιζέλοι. Έχω, έχεις, έχουμε, κάποιους φίλους που απελπισμένοι ψηφίσαν Σαμαρά, αν και τον θεωρούσαν «τενεκέ και άχρηστο», για να φύγουν τα πασόκια.

Σε κάθε εκλογές συμμετέχουν όλο και λιγότεροι, με προσδοκία μόνο να φύγουν οι προηγούμενοι. Το ΠΑΣΟΚ το 2009 είχε πάρει 3 εκ. ψήφους, ο ΣΥΡΙΖΑ τον 9ο του 2015 πήρε 1,9 εκ. ψήφους. Και τα ΜΜΕ παίζουν κάθε φορά τον νέο άχρηστο «σωτήρα», γιατί ξέρουν ότι με αυτόν θα κάνουν δουλειά. Σύνδρομο της Στοκχόλμης, όταν μια χώρα σε ηθική και οικονομική χρεοκοπία για 10+ χρόνια ανακυκλώνει τα ίδια φθαρμένα υλικά και απορεί γιατί δεν αλλάζει κάτι. Αφού ξέρεις ότι είναι «άχρηστος» γιατί τον ψηφίζεις;

Η χαμένη ψήφος είναι η ψήφος στα διεφθαρμένα κόμματα εξουσίας. Είναι σαν να πηγαίνεις από τον γιατρό που σου έκοψε το πόδι, σε αυτόν που σου έκοψε το χέρι και μετά να πηγαίνεις πάλι πίσω σε αυτόν που σου έκοψε το πόδι περιμένοντας να σ' το κολλήσει, και χάνεις ένα χέρι ακόμα. Δεν γίνεται. Δεν μπορεί να το κάνει. Όπως απέτυχε την πρώτη φορά θα αποτύχει και τις επόμενες. Ο ίδιος γιατρός είναι, το ίδιο κόμμα είναι. Μη δουλευόμαστε. Οι χαμένες ψήφοι είναι χαμένα χρόνια. Κολλημένα στην κρίση και τη χρεοκοπία. Το μέλλον είναι ίδιο με το παρελθόν.

Οι υπεύθυνοι για την κρίση είναι γνωστοί, και ορισμένοι απολαμβάνουν του παχυλού μισθού και την ένοχης σιγής τους στο κοινοβούλιο. Οι υπεύθυνοι για τη συνέχιση της κρίσης δεν είναι αυτοί οι πολιτικοί, είναι όσοι ψηφοφόροι επιμένουν στις κωλοτούμπες τους, μεταξύ των διεφθαρμένων κομμάτων εξουσίας, από το ένα στο άλλο για να σωθούν κάθε φορά από την προηγούμενη επιλογή τους. Οι υπεύθυνοι της συνέχισης της κρίσης είναι εκείνοι που λένε θα ψηφίσω αυτόν για να μη βγει εκείνος. Όχι, να ψηφίσεις αυτόν που αξίζει την ψήφο σου. Να μην την πετάξεις πάλι. Και αν δεν υπάρχει κάποιος που αξίζει, τότε να μπεις μπροστά ή να ζητήσεις από αυτούς που θεωρείς ότι αξίζουν να βγουν εκείνοι μπροστά. Τώρα είναι ο καιρός της ζύμωσης.

Και όχι, δεν θα σε πρήξω πάλι για το Ποτάμι (επειδή είναι η δική μου επιλογή), αν το έχεις απορρίψει, μια ακόμα επιλογή είναι το volteuropa, από πιτσιρικάδες, φρεσκάδα, ανοικτά μυαλά, θέσεις, θάρρος, και ανοικτούς ορίζοντες. Και έρχονται και άλλες. Η Ευρώπη αλλάζει, θα αλλάξει και την Ελλάδα. Η πολιτική είναι για να αναγνωρίζεις ότι υπάρχουν και άλλοι καλοί, όχι μόνο εσύ. Ψήφισε ό,τι αξίζει. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από τα χαμένα χρόνια της χαμένης ψήφου στα πελατειακά κόμματα. Χαμένη ψήφος δεν είναι αυτή που πάει στους φορείς της αλλαγής, χαμένη ψήφος είναι αυτή που συνεχίζει τον φαύλο κύκλο της ακινησίας.

*Ο Γιώργος Δημακόπουλος είναι μέλος της ΜΕΣΥΑ

Πηγή: AthensVoice