7 Μαρ, 2017

Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει. Η αβεβαιότητα έχει διαλύσει την οικονομία

Ποτάμι

«Ο κ. Τσίπρας δεν διαπραγματεύθηκε την στιγμή που έπρεπε, άφησε τις εκκρεμότητες να σέρνονται, πιστεύοντας ότι οι δανειστές θα κουραστούν και αυτοί όχι μόνο δεν κουράστηκαν αλλά είχαν και όλο τον χρόνο να προσθέσουν νέα αιτήματα» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Μιχάλη Μιχαήλ σχετικά με τη διαπραγμάτευση.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκαθάρισε ότι το Κίνημα δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, όχι μόνο σήμερα αλλά και χθες καταλήγουν να είναι “κομματικές υποθέσεις” και όχι εθνικές. Ας ψηφίσουν λοιπόν τα κόμματα που αποφασίζουν τις προτεραιότητες αλλά και τις καθυστερήσεις».

Στη συνέχεια ζήτησε από την Κυβέρνηση να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση καθώς «Η αβεβαιότητα έχει διαλύσει την οικονομία», ενώ σχετικά με τις χθεσινές πανηγυρικές ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα στο Υπουργικό συμβούλιο περί του τέλους της ύφεσης τις οποίες λίγη ώρα μετά διέψευσε η ΕΛΣΤΑΤ ανέφερε: «Οι επενδύσεις τους τελευταίους μήνες του 2016 έπεσαν 30,7%!. Μεγάλοι φόροι, μεγάλες εισφορές, ανασφάλεια, τρομοκρατούν όποιον σκέφτεται να επενδύσει στην Ελλάδα. Και αν αυτά δεν αλλάξουν, το μόνο με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης θα είναι το κομματικό κράτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφερόμενος στο Ποτάμι -το οποίο έγινε τριών χρόνων- εκτίμησε ότι το Κίνημα έφερε την αξιοπιστία στην πολιτική σκηνή, είπε τα πράγματα με το όνομα τους, ενώ σε άλλο σημείο συμπλήρωσε: «Πάντα είμαστε αντίπαλοι με τους λαϊκιστές και τους οπισθοδρομικούς. Αυτό είναι το Ποτάμι. Ένα Κίνημα που έχει ως προτεραιότητα την πατρίδα και όχι μια ψευδή κομματική καθαρότητα.».

Διαβάστε τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

-Το Ποτάμι, κ. Θεοδωράκη, πριν τρία χρόνια μπήκε ορμητικά στη πολιτική σκηνή. Τι «κατέβασε» και τι το διαφορετικό προσέθεσε;
Νομίζω ότι προσθέσαμε αξιοπιστία. Σε ένα πολιτικό σύστημα μοιρασμένο σε παλιούς και νέους ψεύτες, τολμήσαμε τον δύσκολο δρόμο. Ενεργοποιήσαμε πρόσωπα που είχε ανάγκη η χώρα, προσωπικότητες αποκλεισμένες από τους κομματικούς μηχανισμούς. Και είπαμε τα πράγματα με τ' όνομά τους χωρίς να χαϊδέψουμε αυτιά. Από τα μεγάλα θέματα της οικονομίας και της διαπραγμάτευσης μέχρι τα καθημερινά, όπως η χρήση της κάνναβης για ιατρική χρήση.

-Τρία χρόνια μετά όμως η ορμή δείχνει να έχει μειωθεί. Κοινοβουλευτικά τουλάχιστον έχετε αποδυναμωθεί. Τι έφταιξε;
Τα νερά στα ποτάμια δεν είναι πάντα ορμητικά και φουσκωμένα. Είμαστε κίνημα πολιτών, εθελοντών, δεν έχουμε στρατιές διορισμένων πίσω μας. Δεν πατάμε στα χνάρια των παλιών κομμάτων, χαράσσουμε την δική μας πορεία, και έτσι γίνονται και λάθη.

-Θέλετε να μου πείτε μερικά από τα λάθη σας;
Υποτιμήσαμε την κακία των αντιπάλων μας. Μας πετούσαν λάσπη και λέγαμε «σιγά μην τους πιστέψει ο κόσμος». Αυτό ίσως ήταν και το μεγαλύτερο λάθος μου. Δεν συγκρουστήκαμε έγκαιρα με τους υπαλλήλους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στα social media αλλά και στα media. Και μετά εμπιστευθήκαμε ανθρώπους που ήρθαν κοντά μας λίγο πριν τις εκλογές. Τους δώσαμε ρόλους και το πληρώσαμε ακριβά γιατί αυτοί ακριβώς είναι που μας πρόδωσαν.

-Να θεωρήσω ότι αναφέρεστε στους βουλευτές που αποχώρησαν;
Αναφέρομαι σε αυτούς που ήρθαν στο Ποτάμι όταν ανέβαινε, χρησιμοποίησαν τη δύναμη των εθελοντών μας, εκλέχθηκαν βουλευτές και μετά είπαν «φεύγουμε για μεγαλύτερα κόμματα». Άλλους τους δέχτηκαν, άλλους όχι ακόμη, αλλά το γεγονός δεν αλλάζει. Εκλέχθηκαν για να υπερασπιστούν τις αρχές του Ποταμιού και τώρα υπηρετούν τους σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

-Εσείς δεν έχετε ευθύνη για τις αποχωρήσεις βουλευτών;
Τι ευθύνη έχεις όταν κάποιος λέει «έφυγα για να γλιτώσω ένα χιλιάρικο το μήνα, δηλαδή τα 25.000 ευρώ που θα έδινα ως συνδρομή στο Ποτάμι σε 2 χρόνια». Ή όταν ο άλλος λέει «αισθάνομαι ανασφάλεια σε ένα μικρό κόμμα»; Αλλά δεν θα ήθελα να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση γιατί τα προβλήματα της κοινωνίας είναι άλλα.

-Σας ασκείται όμως και κριτική για το γεγονός ότι δεν είχατε ξεκάθαρο στίγμα. Το 2015 δίνατε την εντύπωση ότι συμπλέετε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 2016 ότι ήσασταν πιο κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τώρα είστε απέναντι σε συντηρητικούς και λαϊκιστές; Τελικά, που τοποθετείται σήμερα το Ποτάμι;
Υπερβάλλετε, αλλά όλα αυτά που λέτε δίνουν το στίγμα μας. Το '15 συγκρατήσαμε τον κ. Τσίπρα για να μην καταλήξει η χώρα στην δραχμή. Το '16 χαιρετίσαμε την άνοδο του κ. Μητσοτάκη σε μια συντηρητική ΝΔ. Και πάντα είμαστε αντίπαλοι με τους λαϊκιστές και τους οπισθοδρομικούς. Αυτό είναι το Ποτάμι. Ένα Κίνημα που έχει ως προτεραιότητα την πατρίδα και όχι μια ψευδή κομματική καθαρότητα.

-Δεν μετανιώνετε δηλαδή για τα μηνύματα που εκπέμψατε αυτά τα τρία χρόνια;
Λάθη προφανώς κάναμε, αλλά τα αιτήματά μας και οι δράσεις μας ήταν αυτές που είχε ανάγκη η χώρα. Δεν παραπαίαμε με βάση την επικαιρότητα. Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε με την ΝΔ και τώρα δηλώνει ότι παθαίνει αλλεργία με τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να σκίσει τα μνημόνια και σήμερα είναι ο καλύτερος μαθητής στην μνημονική τάξη. Και η ΝΔ θυμώνει με τους λαϊκισμούς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και το 1/4 των βουλευτών της συνυπογράφει με τους Καμμένους το αίτημα να χτίσουμε στο Ζάππειο τον ναό του Σωτήρα. Τέτοιες ανακολουθίες σε εμάς δεν θα βρείτε.

-Το Σάββατο το βράδυ έχετε προγραμματίσει να μιλήσετε σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Αθήνα με αφορμή τα τρία χρόνια Ποτάμι. Να περιμένουμε εκπλήξεις;
Στο Ποτάμι αρέσουν οι εκπλήξεις. Δεν θα αρκεστούμε λοιπόν σε μια ομιλία. Θα συζητήσουμε και για τα μεγάλα ψέματα που ταλαιπωρούν την κοινωνία μας. Το 80% των πολιτών πιστεύουν ότι τα νήματα στη χώρα τα κινούν μυστικές οργανώσεις. Ένας στους τέσσερις πολίτες λέει ότι μας ψεκάζουν. Για να μην σας πω ότι οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι το φάρμακο του καρκίνου υπάρχει και δεν το δίνουν οι γιατροί. Πώς θα πορευθούμε με αυτά τα ψέματα;

-Είναι όμως αυτά τα θέματα που πρέπει να απασχολούν ένα κόμμα;
Μα αυτά πρέπει να αλλάξουμε, αν θέλουμε να βγούμε από τα μνημόνια. Τα δανεικά δεν θα μας βγάλουν από την κρίση. Η αυτογνωσία θα μας βγάλει. Οι σωστές μάχες, εκεί που η χώρα και ο καθένας μας, έχει πλεονεκτήματα. Αν παλεύεις με φαντάσματα μετά από λίγο καιρό γίνεσαι κι εσύ φάντασμα.

-Πάμε λοιπόν στα μνημόνια. Πολλοί θα αναρωτιούνται, εσείς τι διαφορετικό θα κάνατε σήμερα αν ήσασταν στη διαπραγμάτευση;
Είναι σαν να μου λέτε ότι κάηκε το φαγητό και τι θα κάνουμε τώρα για να του δώσουμε γεύση. Ο κ. Τσίπρας δεν διαπραγματεύθηκε την στιγμή που έπρεπε. Άφησε τις εκκρεμότητες να σέρνονται, πιστεύοντας ότι οι δανειστές θα κουραστούν. Όχι μόνο δεν κουράστηκαν αλλά είχαν και όλο τον χρόνο να προσθέσουν νέα αιτήματα.

-Τι ζητάτε σήμερα από τον κ.Τσίπρα; Να κλείσει την αξιολόγηση ή να πάμε σε εκλογές;
Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει. Αυτό προέχει τώρα. Η αβεβαιότητα έχει διαλύσει την οικονομία. Έχουν παγώσει ακόμη και οι κρατήσεις στον τουρισμό. Ας μην σκεφτόμαστε συνεχώς τη ζωή στη Βουλή και στο Σύνταγμα. Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα που δεν ζει απ' την πολιτική.

-Ο πρωθυπουργός, πάντως, τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο είπε ότι τελειώσαμε με την ύφεση και μπαίνουμε σε έντονους ρυθμούς ανάπτυξης.
Και λίγη ώρα μετά η Ελληνική Στατιστική Αρχή έφερε κακά μαντάτα για όλους και όχι μόνο για τον κ. Τσίπρα. Οι επενδύσεις τους τελευταίους μήνες του 2016 έπεσαν 30,7%!. Μεγάλοι φόροι, μεγάλες εισφορές, ανασφάλεια, τρομοκρατούν όποιον σκέφτεται να επενδύσει στην Ελλάδα. Και αν αυτά δεν αλλάξουν, το μόνο με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης θα είναι το κομματικό κράτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

-Είστε αποφασισμένοι λοιπόν να ψηφίσετε τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση; Για να μην βρεθεί ξανά η χώρα στο κενό - όπως συχνά λέτε;
Τη διαπραγμάτευση την έκανε ο κ.Τσίπρας με την έγκριση του κ. Καμμένου όπως είπε προσφάτως με υπερηφάνεια ο υπουργός Αμύνης. Άρα η πλειοψηφία των 153 υπάρχει.

-Αν δεν υπάρξει όμως τελικά, θα ψηφίσετε;
Μα είναι δικά τους δημιουργήματα τα μέτρα, γιατί να θέλουμε να τα ψηφίσουμε; Που ρωτηθήκαμε; Οι διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, όχι μόνο σήμερα αλλά και χθες καταλήγουν να είναι «κομματικές υποθέσεις» και όχι εθνικές. Ας ψηφίσουν λοιπόν τα κόμματα που αποφασίζουν τις προτεραιότητες αλλά και τις καθυστερήσεις.

-Γιατί έχετε βάλει στο στόχαστρο της κριτικής σας τον κ.Καμμένο; Τι του καταλογίζετε;
Είναι από τους χειρότερους στην κυβέρνηση. Βλέπετε και το κακό έχει διαβάθμιση. Έχει κομματικοποιήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις, διχάζει, κάνει μόνο ρουσφέτια, διασπείρει πληροφορίες που κάνουν κακό στις εθνικές υποθέσεις και νομίζει ότι καλός υπουργός Αμύνης είναι αυτός που ποζάρει καλά με στολές παραλλαγής. Εν ολίγοις φαύλος.

-Η σχέση σας με τη Φώφη Γεννηματά «τραυματίστηκε» το καλοκαίρι και δεν βρίσκεται κοινός τόπος για συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Κόπηκαν οριστικά οι γέφυρες;
Αυτή η κουβέντα τέλειωσε από τη στιγμή που η κυρία Γεννηματά είπε «όποιος θέλει ας έρθει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη». Είναι αστείο να ζητάς από ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να ενταχθεί σε ένα άλλο κόμμα. Τι διάλογος μπορεί να γίνει επ΄αυτού; Όπως είναι αστείο, για να μην πω κάτι βαρύτερο, να ζητάς από βουλευτές άλλων κομμάτων να σε ακολουθήσουν, να τους υπόσχεσαι αξιώματα και έδρες και να το λες όλο αυτό «κάλεσμα ενότητας». Αυτό είναι η επιτομή του παλαιοκομματισμού και της συναλλαγής.

-Εσείς πώς φαντάζεστε τις συνεργασίες με άλλες δυνάμεις; Ποια είναι η διαφορετική άποψη σας;
Η χώρα έχει ανάγκη από ένα ισχυρό κίνημα λογικής και εκσυγχρονισμού. Αυτή είναι η προσπάθειά μας εδώ και τρία χρόνια. Μια μεγάλη συμμαχία κόντρα στους λαϊκιστές και τους συντηρητικούς. Με όλες τις δημιουργικές μειοψηφίες παρούσες. Μια συμμαχία που θα παράγει λύσεις όχι απλώς υποσχέσεις και παραμύθια. Εμείς θα επιμείνουμε μέχρι να τα καταφέρουμε.

-Σε αυτή τη συμμαχία χωράνε οι τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ ή απευθύνεστε μόνο σε νέες δυνάμεις;
Η κοινωνία περνάει πολύ δύσκολα. Θέλει συνεργασίες, σχέδιο, λύσεις. Κανείς δεν μπορεί μόνος του. Χρειάζεσαι απαραιτήτως νέο αίμα, χρειάζεσαι όμως και εμπειρία. Όμως την εμπειρία ανθρώπων που έχουν συγκρουσθεί με τον λαϊκισμό ή τουλάχιστον έχουν κάνει έμπρακτα την αυτοκριτική τους για τα λάθη του παρελθόντος. Προφανώς λοιπόν οι τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, όπως τους αποκαλείτε - εγώ προτιμώ να τους αποκαλώ με τα ονόματα τους- μπορούν να είναι μέρος της λύσης. Το στοίχημα όμως -και θα επιμείνω- είναι να κινητοποιήσουμε τις κρυφές δυνάμεις του τόπου. Αυτούς που σήμερα ακούν πολιτική και στρίβουν. Χωρίς αυτές, η πολιτική θα είναι ένα παιχνίδι με σημαδεμένα χαρτιά.

Πηγή: ΑΠΕ