12 Ιουλίου, 2018

Η απλή αναλογική είναι μια εύηχη, αλλά άστοχη επιλογή για τους Δήμους

Γιώργος Μαυρωτάς

Την απορία του για την κατάθεση βουλευτικής αντί υπουργικής τροπολογίας για την ημερομηνία των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών εξέφρασε ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, κατά τη σημερινή του παρουσία, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Πρώτη Είδηση” με τον Ν. Παναγιωτόπουλο. ‘Εκρινε πως ο κ. Σκουρλέτης θα έπρεπε να αποδεχθεί την αστοχία της απεμπλοκής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, καθώς αφ’ ενός μεν τα πεδία ολοένα και συνδέονται μέσω των ευρωπαϊκών περιφερειακών προγραμμάτων, αφ’ ετέρου δε η ταυτόχρονη διεξαγωγή εκτιμάται πως θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση του καθόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 50-60 εκατομμυρίων ευρώ.

Ξεκαθαρίζοντας πως στο Ποτάμι δεν έχουν ενδοιασμούς να στηρίξουν κάτι που θεωρούν ορθό, ανακοίνωσε πως το κόμμα θα στηρίξει την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής, καθώς η κατάτμηση των μεγάλων Περιφερειών αποτελεί πάγια θέση του. ‘Οσον αφορά στην άλλη κομβική τροπολογία, περί επιτροπής μελέτης σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, εξέφρασε την επιθυμία για μια πιο προωθημένη λύση, καθώς θεωρεί πως ο διάλογος για το ζήτημα έχει ολοκληρωθεί, ώστε, επιτέλους, να μπορέσουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ‘Ελληνες του εξωτερικού από τις επόμενες εκλογές.

‘Εκρινε πως η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο ζήτημα της απλής αναλογικής στην οποία επιμένει η Κυβέρνηση, φέρνοντας εκ νέου στο τραπέζι την πρόταση του Ποταμιού για σταθμισμένη αναλογική, ένα σύστημα, με πλαφόν εισόδου, το οποίο ικανοποιεί τα δύο απαραίτητα κριτήρια της αντιπροσωπευτικότητας και της κυβερνησιμότητας.

Τόνισε πως πολλοί Δήμαρχοι δεν απορρίπτουν απλώς τις Κυβερνητικές εισηγήσεις αλλά κατέθεσαν συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις, καθώς, σε αντίθεση με το κοινοβουλευτικό νομοθετικό έργο, η λειτουργία των Δήμων έχει εκτελεστικό χαρακτήρα και θα πρέπει να είναι δυνατή η λήψη αποφάσεων και η εφαρμογή πολιτικών. Εκτίμησε πως η συναίνεση πρέπει να έχει αμφίδρομο χαρακτήρα και η Κυβέρνηση να επιδεικνύει ευήκοα ώτα στις θέσεις της αντιπολίτευσης.

Ολοκληρώνοντας, εκτίμησε πως για να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε απελάσεις διπλωματών, η υπόθεση πρέπει να είναι πλήρως τεκμηριωμένη. Αναγνώρισε πως η Ρωσία δεν θα πρέπει να είναι ευτυχής από τις εξελίξεις στο ονοματολογικό, με την σταθεροποίηση της Π.Γ.Δ.Μ. και την δρομολόγησή της προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Δείτε το βίντεο με το σχετικό απόσπασμα: