16 Απριλίου, 2018

Μια συμφωνία για σταθερή και μελλοντικά βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ προϋποθέτει και εθνική βούληση

Μίλτος Κύρκος

Αύξηση κατά 30% σημείωσαν οι παράτυπες είσοδοι προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρσι, σύμφωνα με στοιχεία της Frontex. Εάν θέλαμε μία απόδειξη πως η διοίκησή μας νοσεί βαθιά, αρκεί να μιλήσει κανείς με τους ανθρώπους της Μόρια. Το πελατειακό μας σύστημα έχει στήσει σε όλες τις υπηρεσίες, σε όλους τους οργανισμούς, στα υπουργεία, μικρά φέουδα, που το καθένα μπορεί να μπλοκάρει (ή να ξεμπλοκάρει) κατά το δοκούν.

Διαπιστώσαμε ότι παρά το 1.4 δις. ευρώ που δόθηκε για την Ελλάδα, το αποχετευτικό της Μόρια καλύπτει μόνο 800 άτομα και δεν μπορεί να επεκταθεί για 5000. Ότι πληρώνουμε 30.000 ευρώ τα μήνα για βυτιοφόρα που απορροφούν το ¼ της ποσότητας λυμάτων, αφήνοντας το υπόλοιπο να χύνεται κάπου. Ότι δεν μπορεί να συνδεθεί το Καρά Τεπέ των 1000 θέσεων με τη ΔΕΗ, αλλά αναγκάζεται να χρησιμοποιεί πετρέλαιο για τις γεννήτριες του για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Ότι οι γιατροί που αποχωρούν, δεν έχει προβλεφθεί να αντικατασταθούν από μία λίστα επιλαχόντων. Ότι οι διερμηνείς είναι απλήρωτοι αρκετούς μήνες και τα συμβόλαια τους λήγουν άμεσα αφήνοντας το στρατόπεδο στο χάος. Ότι η Υπηρεσία Ασύλου έχει μόνο 40 άτομα με ολιγόμηνα συμβόλαια, με αποτέλεσμα να αποχωρούν παίρνοντας μαζί τους την εμπειρία και την εκπαίδευσή τους.

Από την επίσκεψη στη Λέσβο με τον Σταύρο Θεοδωράκη με σκοπό την ενημέρωση για την κατάσταση στο hotspot της Μόριας εν όψει των ολοένα αυξανόμενων ροών, αλλά και τη συζήτηση στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Bruges για το μέλλον της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη, επιβεβαιώνεται ότι η διαρκώς αυξανόμενη απαίτηση για μια συμφωνία για σταθερή και μελλοντικά βιώσιμη πολιτική της ΕΕ σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου (με την κατάσταση στη Συρία να εντείνεται, το δημογραφικό στην Ευρώπη, την κλιματική αλλαγή), προϋποθέτει και εθνική βούληση για την εφαρμογή της.

Δείτε την ανάρτηση:

Αύξηση κατά 30% σημείωσαν οι παράτυπες είσοδοι προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο...

Gepostet von Miltos Kyrkos am Montag, 16. April 2018

* Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής του Ποταμιού