30 Απριλίου, 2019

Η άνοιξη και οι εκλογές

Guest Αρθρογράφος

΄Ηρθε η άνοιξη τελικά! Ερχονται και οι εκλογές σε αντίστροφη μέτρηση πλέον, σε 25 μέρες και μετράμε προς τα κάτω! Κάποιοι από μας έχουν μπει μπροστά στις Αυτοδιοικητικές, βοηθάμε και στις Ευρωεκλογές, και άλλοι έχουν συνταχθεί στον αγώνα του Κινήματος για την ανάδειξή μας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

Ο Επικεφαλής μας στο πασχαλινό μήνυμά του ανέφερε την Ευρωπαική Αναγέννηση. Το μέλλον της πατρίδας μας, η πορεία της χώρας, η Ελληνική Αναγέννηση σίγουρα περνούν και μέσα από την Ευρωπαική Αναγέννηση. Αναμφίβολος και αναπόφευκτος συσχετισμός. Μόνο όσοι παραπλανούν ηθελημένα για ίδιον όφελος ή εθελοτυφλούν, δεν το αναφέρουν και δεν το δέχονται. Εχουν κάνει πολλά λάθη στην Ευρώπη. Μας έχουν προσφέρει και τους έχουμε προσφέρει. Μας έχουν αδικήσει πολλάκις. Εχουμε καταστρατηγίσει κοινοτικές νομοθεσίες και συμφωνίες και εμείς πολλές φορές και έχουμε φάει «καμπάνες» γι΄αυτό. Η χώρα μας ναι, είναι δυνατή, αλλά δεν μπορεί μόνη της σε ένα τέτοιο γεωπολιτικό περιβάλλον, με όλα τα διπλωματικά παιχνίδια, τον πόλεμο συμφερόντων. Η σκακιέρα είναι δύσκολη και πολυσύνθετη. Δεν είμαστε στα 1930 και στα 1950. Μα και τότε ήταν δύσκολα. Σε όλες τις περιόδους, η Ελληνική διπλωματία και η Ελληνική πολιτική σκηνή ταλανίστηκε από τα παιχνίδια με τους συμμάχους, το διχασμό, τα γεωπολιτικά συμφέροντα, τους οικονομικούς αποκλεισμούς και τα οφέλη από τα πακέτα βοήθειας των συμμάχων. «’ Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν». Θα μπορούσε κανείς να το πει κι αυτό!

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές μας, άνθρωποι της καθημερινότητας , της εργασίας, της τεχνολογίας, της παραγωγής, της γνώσης, του Πανεπιστημίου, της πρόβλεψης, οι μισοί περίπου από αυτούς, Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν κ εργάζονται στους κόλπους της Ευρωπαικής Κοινότητας, που γνωρίζουν, ακολουθούν, κρίνουν, ενημερώνονται, διαμορφώνουν και εκείνοι τις απόψεις και τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν για την πορεία μας στο γίγνεσθαι της Γηραιάς Ηπείρου.

Οι Αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εχεις να κάνεις με την πραγματιστική απτή καθημερινότητα του πολίτη. Την κίνησή του μέσα στη πόλη του, την εξυπηρέτησή του από τις δημοτικές υπηρεσίες, το πράσινο, την αναψυχή του, την καθαριότητα, τη διαχείριση απορριμάτων, το παρκάρισμά του, τη βόλτα του στη πλατεία, τις κοινωνικές δομές, ιατρείο, φαρμακείο, κοινωνικό παντοπωλείο, Εθελοντισμό….είναι η ζωή μας, η ασφάλειά μας, ο περιβάλλον χώρος του σπιτιού μας, οι δρόμοι που διασχίζουμε….

Πόσοι μου έχουν πει «τί το θέλεις τώρα και τρέχεις και ασχολείσαι και μ΄αυτά; Τί θέλεις και μπλέκεις και δεν αφήνεις καθόλου λίγο χρόνο για τον εαυτό σου;»

Τους απαντώ να κοιταχτούν στον καθρέφτη και ν΄αναρωτηθούν εκτός από αυτά που δεν κάνει η Χώρα για κείνους, τί έχουν κάνει και προσφέρει εκείνοι στη χώρα τους; Τις εισφορές τους, ναι. Την πληρωμή των φόρων τους-όσοι το κάνουν. Ναι. Σημαντικά κι αυτά και αναγκαία. Και πλέον όχι και τόσο ανταποδοτικά. Από το ένα άκρο περάσαμε στο άλλο. Αν το πούμε όλοι αυτό και δεν ασχοληθεί κανείς με τα κοινά, ποιος θα χαράξει το δρόμο, ποιος θα νομοθετήσει, ποιος θα κυβερνήσει; Ποιος θα φροντίσει τη καθημερινότητα, τη ζωή των πολιτών; Δεν το συνειδητοποιούν κάποιοι πως οτιδήποτε κινείται γύρω μας, οποιαδήποτε υπηρεσία αναζητάμε, περνά από τους δρόμους της πολιτικής και του κράτους – η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία – και του δικαίου κράτους – η δικαστική εξουσία. Νομίζω ότι τελικά η Αγωγή του Πολίτη ήταν ένα από τα πιο χρήσιμα μαθήματα. Τουλάχιστον μαθαίνεις την αξία της δημοκρατίας και πώς λειτουργούν οι θεσμοί! Μαθαίνεις την υπέρτατη αξία του Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας, που μας δίνει το δικαίωμα του «ΕΚΛΕΓΕΙΝ» και του «ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ». O Winston Churchill έλεγε «Δεν ανησυχώ ποτέ για την πράξη, αλλά την απραξία».

Αντίστροφη μέτρηση λοιπόν, ας συμβάλουμε όλοι, ας πούμε τα επιχειρήματά μας, ας αξιοποιήσουμε αυτά που γνωρίζουμε, ας δείξουμε το δρόμο όσο καλύτερα μπορούμε. Τουλάχιστον να προσπαθήσουμε! Να προσπαθήσουμε για να πετύχουμε!

* H Μίρκα Κουτουλάκη είναι μέλος του Τομέα Οικονομικών & γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του Ποταμιού στον Κεντρικό Τομεά