29 Μαΐου, 2018

Habemus nomine;

Γιώργος Κακλίκης

Μια σειρά πρωτόγνωρα πυκνών επαφών των δύο πλευρών περνάει από μια δύσκολη καμπή που πολλοί στην Αθήνα, τα Σκόπια και πολλές σημαντικές πρωτεύουσες της Δύσης, περιμένουν να καταλήξει σε αίσιο αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα αμοιβαία αποδεκτό που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα στην περιοχή της Βαλκανικής. Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν έκρυψαν τις ελπίδες για λύση ενώ η Αθήνα δήλωσε πως οι διαβουλεύσεις , στο επίπεδο υπουργών εξωτερικών, ολοκληρώθηκαν και ότι απομένει να αποφασίσουν οι πρωθυπουργοί αν θα υπάρξει λύση.

Οι δυσκολίες ήταν προφανείς και δεν ήσαν λίγοι εκείνοι που, μετά την συγκρατημένη αισιοδοξία που επλανάτο στην ατμόσφαιρα, προδιέγραψαν την αποτυχία του εγχειρήματος όταν πριν λίγες μέρες, υψώθηκε άλλο ένα σοβαρό εμπόδιο.

Πέρα από τους χειριστές του θέματος, κανείς δεν έχει γνώση των λεπτομερειών που βρίσκονται στο τραπέζι. Ότι κι αν λεχθεί θα βρίσκεται στη σφαίρα των υποθέσεων. Όμως, τώρα που για πρώτη φορά στη μακρά ιστορία των διαπραγματεύσεων των 27 ετών η ουσία έχει περάσει από τα χέρια των διπλωματικών διαπραγματευτών στην ημερήσια διάταξη των συναντήσεων των δύο πρωθυπουργών, καλό είναι να αναλογισθούν όλοι το εφικτό και το συμφέρον της Ελλάδας. Όχι με όρους νίκης– ήττας, ή κερδών– απωλειών σε διμερές επίπεδο αλλά και με όρους ευρύτερων συμφερόντων της χώρας. Και να μην ξεχάσει κανείς την πλάστιγγα κόστους – κέρδους. Τότε τα πνεύματα θα ηρεμήσουν με την σκέψη ότι το μέτωπο αυτό κλείνει χωρίς απώλειες και μάλιστα με κέρδος τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

* Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης ε.τ., ειδικός σύμβουλος του επικεφαλής σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ