29 Οκτωβρίου, 2015

Γραμματείς και Φαρισαίοι...

Πέτρος Ι. Μπούγιας

Σοκαρισμένοι πτυχιούχοι με την κάρτα ανεργίας ανά χείρας στις ουρές του ΟΑΕΔ και κάτοχοι διδακτορικών τίτλων κρατώντας το διαβατήριο στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου, παρακολουθούν την "δίκαιη" αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας: σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών τοποθετούνται ως γραμματείς σε δικαστήρια και εισαγγελίες σε ολόκληρη την χώρα και μάλιστα σε προσωποπαγείς θέσεις.

Αφού λοιπόν τακτοποιήσαμε  τις ελλείψεις σε γραμματείς καιρός να καλύψουμε και τα κενά στις θέσεις των «φαρισαίων». Υπάρχει άλλωστε πληθώρα από κομματικά στελέχη των συγκυβερνώντων κομμάτων με τα απαραίτητα προσόντα…

Ο Ιησούς ξεκινώντας τον καταγγελτικό του λόγο για τη θρησκευτική ηγεσία του Ισραήλ είχε πει:

«Αλίμονο σας Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές», χαρακτηρίζοντας τους υποκριτές και κατηγορώντας τους για ασυνέπεια λόγων και έργων και προειδοποιώντας τους για την επερχόμενη τιμωρία τους. Οι Φαρισαίοι ήταν μια ομάδα πιστών και προσηλωμένων ειδικών που εκπροσωπούσε τον νόμο., τηρώντας αυστηρά τις παραδόσεις και τους τύπους που θεωρούσαν ότι είναι ανώτεροι από τους υπόλοιπους και ασκούσαν ισχυρή επιρροή στη κοινωνία του Ισραήλ. Οι Γραμματείς έδιναν τρομερή προσοχή στις λεπτομέρειες της θρησκείας και για χάρη των συμφερόντων τους μπορούσαν να φτάσουν στα άκρα. Ήταν προσκολλημένοι στο δόγμα και δεν δέχονταν καμία μεταρρύθμιση ενώ η ερμηνεία των νόμων ήταν αποκλειστικότητά τους.

Κάθε ομοιότητα της Παλαιάς Διαθήκης με την σημερινή πραγματικότητα της Ελλάδας εντελώς συμπτωματική…Εκτός κι αν ισχύουν τα λόγια του Μαχάτμα Γκάντι: «Αυτοί που λένε πως η θρησκεία δεν έχει σχέση με την πολιτική, δεν ξέρουν τι είναι η θρησκεία».
Σε κάθε περίπτωση «Βοήθεια μας!!!» μεχρι να έρθει η «θεία δίκη»…

* Ο Πέτρος Μπούγιας είναι εμπειρογνώμονας του τομέα Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.