28 Φεβρουαρίου, 2019

Γλακάτε κύριοι της κυβέρνησης. Γλακάτε!

Σταύρος Θεοδωράκης

Ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Facebook

Όχι, οι Χανιώτες δεν έχουν ανάγκη από φάρμακα, ρούχα, γάλατα και ξηρά τροφή. Τι μανία και αυτή… Μόλις εμφανιστούν τίτλοι που μιλούν για καταστροφές κάποιοι αρχίζουν να μαζεύουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες. Πράγματα που συνήθως μένουν σε αποθήκες και μετά, όταν σαπίσουν, καταλήγουν στις χωματερές.

Αυτό έγινε και στο Μάτι. Γιατί τι θα έκαναν οι κάτοικοι; Θα έμεναν στα αποκαΐδια τρώγοντας μπισκότα, πίνοντας εμφιαλωμένο νερό, καταπίνοντας ασπιρίνες, φορώντας παντελόνια δεύτερο χέρι; Ας σταματήσει λοιπόν αυτή η ιστορία. Και το λέω και σε όσους καλοπροαίρετα με ρωτούν τις τελευταίες ώρες «πώς να βοηθήσουμε τους πατριώτες μας».

Τι θέλουν λοιπόν οι πληγέντες στα Χανιά;
Θέλουν – και αυτή είναι η πρόταση του Ποταμιού - να εκδοθεί, χωρίς χρονοτριβή, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (όπως έγινε στο Μάτι) για:
- άμεσες αποζημιώσεις για τις καλλιέργειες και τα ζώα που χάθηκαν
- άμεσες αποζημιώσεις για κάθε κατοικία και επιχείρηση που επλήγη
- πάγωμα πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και αναστολή κατασχέσεων για τυχόν οφειλές

Και μετά είναι οι τεράστιες καταστροφές στο οδικό δίκτυο, την ηλεκτροδότηση και την ύδρευση. Τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με τα μέσα που διαθέτουν οι τοπικές αρχές. Εχουν καταστραφεί δρόμοι που σε δύο μήνες θα γέμιζαν με εκατοντάδες τουριστικά πούλμαν και δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα επισκεπτών. Δεν υπάρχει λοιπόν ούτε λεπτό για χάσιμο. Και οι μέχρι σήμερα αντιδράσεις του κράτους μαρτυρούν... συμπαράσταση, αλλά όχι κάποιο κεντρικό σχέδιο για την αποκατάσταση των ζημιών.

Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Περιφέρεια πρέπει να ετοιμάσει πλήρεις φακέλους με τις ζημιές. Τόσο για τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ – για τις υποδομές του νομού και τους πληγέντες - όσο και για το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ. Από αυτό το ταμείο ενισχύθηκε ιδιαίτερα η Ιταλία πριν 2 χρόνια με τους σεισμούς, αποδεικνύοντας ότι επλήγη η πολιτιστική κληρονομιά. Η αποκατάσταση της Γέφυρας του Κερίτη, λόγου χάρη, εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία.

Γλακάτε λοιπόν κύριοι της κυβέρνησης. Γλακάτε!

*Γλακάτε στην Κρήτη σημαίνει τρέξτε, σπεύσατε, βιαστείτε!

Y.Γ. Η Κρήτη βέβαια, όπως και όλη η Ελλάδα, έχει ανάγκη από ένα ολοκληρωμένο πράσινο αναπτυξιακό σχέδιο και όχι μόνο πρόχειρα εμβαλωματικά έργα. Αλλά επί αυτών, άλλη φορά.

Στις φωτογραφίες και ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης. Ο τόπος του υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Δείτε την ανάρτηση στο Facebook:

Όχι, οι Χανιώτες δεν έχουν ανάγκη από φάρμακα, ρούχα, γάλατα και ξηρά τροφή. Τι μανία και αυτή… Μόλις εμφανιστούν τίτλοι...

Gepostet von Σταύρος Θεοδωράκης am Donnerstag, 28. Februar 2019