9 Ιουλίου, 2018

Γυρίζοντας την πλάτη στο μέλλον

Ποτάμι

Ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Ποταμιού Δημήτρη Τσιόδρα

Η μελέτη του ΙΟΒΕ αναδεικνύει μιά από τις μεγαλύτερες συνέπειες της κρίσης και ταυτόχρονα το πρόβλημα της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 2017 οι άνεργοι με ανώτατη εκπαίδευση, έφθασαν τις  260.900 από 94.000 το 2009, καταγράφοντας αύξηση 177%. Οι αριθμοί θα ήταν πολύ μεγαλύτεροι εάν εκατοντάδες χιλιάδες πτυχιούχοι δεν αναζητούσαν δουλειά σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε. Κι όμως αυτό το θέμα που θα έπρεπε να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων, ελάχιστα απασχολεί τη δημόσια συζήτηση.

Βλέπουμε διαρκείς κοκορομαχίες, με στόχο ποιος θα γίνει περισσότερο αρεστός σε ειδικές κατηγορίες ψηφοφόρων, τη στιγμή που οι νέοι στην πιο παραγωγική τους ηλικία ζουν στην ανεργία, μένουν δίχως κανένα εισόδημα και εγκαταλείπουν μαζικά την Ελλάδα.

Η χώρα μοιάζει  να έχει ορίζοντα τις επόμενες εκλογές και να γυρίζει την πλάτη στο μέλλον. Η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων πρέπει να αποτελέσει το υπ' αριθμόν ένα ζήτημα με την παροχή ασφαλιστικών και φορολογικών κινήτρων για νέες προσλήψεις. Αλλά δυστυχώς η δημόσια αντιπαράθεση αφορά οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτά.