7 Δεκέμβριος, 2016

Γιγαντώνει το πελατειακό κράτος η κυβέρνηση

Παναγιώτης Καρκατσούλης

Στην εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου στο Blue Sky φιλοξενήθηκε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού Παναγιώτης καρκατσούλης. Καλούμενος να σχολιάσει την απόφαση του Eurogroup είπε: Αρκεί να θυμηθεί κάποιος τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτήν την περίφημη υπόθεση του χρέους. Όταν έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ μείωση του χρέους τουλάχιστον στο μισό της ονομαστικής του αξίας, τι εννοούσε; Γιατί αυτό δεν έχει καμία σχέση με την χτεσινή απόφαση του Eurogroup. Λέγαμε ή δεν λέγαμε από την αρχή ότι αυτές οι παραμετρικές αλλαγές – τα λεγόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα – ήταν ούτως ή άλλως κομμάτι της συμφωνίας;

Αν πρέπει να τα αξιολογήσω, θα έλεγα ότι είναι ήσσονος σημασίας. Η σημασία τους είναι πολύ μικρή για πολλούς λόγος. Ο πρώτος λόγος είναι ότι τοποθετείται πολύ μαικριά στον χρόνο – το 2060. Δεύτερον για τεχνικούς λόγους για τους οποίους δεν συζυτά κανείς: τα πέντε πρώτα χρόνια τι θα σημαίνει η σταθεροποίηση του επιτοκίου που το λένε και στο ξαναλένε καμαρώνοντας στην κυβέρνηση; Γιατί δεν λένε ότι η σταθεροποίηση του επιτοκίου για τα πέντε πρώτα χρόνια θα έχει αρνητική επιβάρυνση στο χρέος κατά 700 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση για τα πρώτα 5 χρόνια;

Μιλάμε, επομένως, για μια απόφαση η οποία, μακροπρόθεσμα και εφόσον συντρέξουν κάποιεςν προϋποθέσεις, μπορεί από το 2030 μέχρι το 2060 να λειτουργήσει σταθεροποιητικά. Αν υπάρχει ένα καλό σε αυτή την συμφωνία του Eurogroup, αυτό δεν αφορά την Ελλάδα αλλά το ΔΝΤ το οποίο θα μπορέσει τώρα να κάνει μια καλύτερη έκθεση για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, επειδή με την σταθεροποίηση των επιτοκίων μπορεί να βγάλει εκτός μια παράμετρο κινδύνου – το επιτοκιακό ρίσκο. Τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας; Απολύτως τίποτα!

Αλλά είναι τόσο εξόφθαλμες οι αντιφάσεις σε όσα λέει η κυβέρνηση που δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Τα πλεονάσματα, για παράδειγμα, στα οποία έχει δεσμευτεί είναι εξωφρενικά υψηλά και δεν μπορεί να τα αντέξει η ελληνική οικονομία. Είναι διαφορετικό να λέει η κυβέρνηση ότι «δεν τρέχει τίποτα, ας είναι υψηλά τα πλεονάσματα» κι άλλο να πει ότι ήταν μια επιλογή της την οποία να στηρίξει, εφόσον πιστεύει ότι καλώς έκανε. Αποδεχώμενη τέτοιυ ύψους πλεονάσματα η κυβέρνηση δεν λέει το προφανές: ότι θα παίρνει διαρκώς μέτρα εκτός αν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, συμπεριφέρονται σαν να είναι τα πάντα ακίνητα, σαν να είναι όλα καλά και το μόνο που μας απασχολεί είναι τα μέτρα που κάθε φορά θα χρειάζεται να παίρνουμε.

Αν αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο θέματα και το ένα είναι η περίφημη ανάπτυξη, το άλλο είναι το Δημόσιο για το οποίο δεν λέει κουβέντα κανείς. Δεν ανοίγει καν το κεφάλαιο αυτό. Γιατί κάνει νέες προσλήψεις και φτιάχνει νέους φορείς η κυβέρνηση αυτή; Συστήνει νέες δομές και δημιουργεί θέσεις δημοσίων υπαλλήλων με κάθε ευκαιρία: 121 νέες δομές μετρήσαμε ότι συνέστησε με τις διατάξεις των τελευταίων 24 νόμων! Οι ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ δημιουργούν τις προϋποθέσεις για νέα ελλείμματα, γιγαντώνοντας το πελατειακό κράτος, είπε κλείνοντας ο Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Δείτε το βίντεο:

*Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου με το Ποτάμι.