23 Ιουλίου, 2016

Γιατί η κυβέρνηση φοβάται να μιλήσει για το 1εκ. απλήρωτους εργαζόμενους;

Παναγιώτης Καρκατσούλης

Καλεσμένος στο Kontra channel βρέθηκε ο γραμματέας κοινοβουλευτικού έργου του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης. Αναφερόμενος στην πορεία που μας οδήγησε στην κατάσταση ένδειας που ζούμε σήμερα, επισήμανε ότι φτάσαμε σε μια διαπραγμάτευση η οποία ήταν η χειρότερη δυνατή αλλά παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ επαίρεται γι’ αυτήν. Τα μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν τεθεί ως στόχος συναρτώνται με ένα μνημόνιο το οποίο θα φέρνει διαρκώς φοροεισπρακτικά μέτρα για τα επόμενα τρία χρόνια. Κι επειδή η διαπραγμάτευση δεν ήταν τόσο καλή όσο ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, χρειάστηκε να υπογραφεί και τέταρτο μνημόνιο, ως υποθήκη: Αν δεν πετύχουμε τους στόχους θα ενεργοποιηθεί αυτόματα. Αυτή λοιπόν είναι κάθε άλλο παρά πετυχημένη διαπραγμάτευση, μιας και μας εντάσει σε έναν αέναο κύκλο μνημονίωνχωρίς προοπτική να αναπτυχθεί η χώρα εφαρμόζοντας τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες αλλά διαρκώς σπρώχνουμε σε μεταγενέστερα σημεία στο χρόνο.

Αν λοιπόν ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί ότι με την διαπραγμάτευσή του έφερε το χειρότερο μνημόνιο, ας ρωτήσει τους 160,000 πολίτες στους οποίους έκοψε το ΕΚΑΣ.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο Παναγιώτης καρκατσούλης, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι είναι εγκλωβισμένοι και δεν πληρώνονται από τον εργοδότη τους. Πολλοί από αυτούς είναι εργαζόμενοι επιχειρήσεων, οι οποίες περιμένουν πληρωμές από το Δημόσιο (π.χ. πληρωμές έργων ΕΣΠΑ, επιστροφή ΦΠΑ, ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου προς προμηθευτές και λοιπά). Σε αυτούς προστίθενται και οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων, οι οποίες είναι στο όριο της επιβίωσης και κινδυνεύουν να πτωχεύσουν. Τέλος δεν έιναι λίγες οι περιπτώσεις των εργαζομένων επιχειρήσεων που είτε δουλεύουν αδήλωτα είτε δουλεύουν περισσότερες ώρες απ’ όσες δηλώνονται.

Στην αντίδραση των δημοσιογράφων που έδειξαν έκπληξη για το εύρος του προβλήματος ο Παναγιώτης Καρκατσούλης απάντησε πως αυτά είναι τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί η κυβέρνηση αντί να παίζει παιχνίδια πολιτικού καιροσκοπισμού όπως έκανε με τον εκλογικό νόμο.

Το Ποτάμι, που είναι το κόμμα που προτείνει εφικτές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για τους απλήρωτους εργαζόμενους. Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής επικοινωνεί με απλήρωτους εργαζόμενους, καταγράφει το πρόβλημα και ταυτόχρονα προτείνει κάποια μέτρα άμεσης εφαρμογής για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μια πρόταση, για παράδειγμα, αφορά την «μισθολογική ενημερότητα» η οποία θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε τραπεζική χορήγηση (νέο δάνειο, ανανέωση υφισταμένου, ρύθμιση κόκκινου δανείου) ή οποιασδήποτε χορήγηση από αναπτυξιακό και ΕΣΠΑ. Η πρόταση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί εφόσον η επιχείρηση καταβάλλει ηλεκτρονικά τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της.

Δείτε το βίντεο:

*Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου