9 Δεκ, 2016

Γιατί οι εκλογές δεν είναι λύση;

Αναστάσης Περράκης

Εάν το συνόψιζα, σε μια φράση: "Οι εκλογές δεν είναι λύση επειδή δεν προσφέρουν κάποια πραγματικά αξιόπιστη εναλλακτική προοπτική".

"Μα η ΝΔ του πολλά υποσχόμενου Κυριάκου Μητσοτάκη"; ρωτάνε καλοπροαίρετοι αρκετοί φίλοι ... Η Νέα Δημοκρατία - ατυχέστατα - δεν είναι του Κυριάκου. Είναι και κάτι κυρίων που κρατάγανε τσεκούρια στα μικράτα τους, και άλλων που τραγουδάγανε ότι έρχονται και τρέμει όλη η γη. Κυρίων και κυριών βαθιά ομοφοβικών και διαπλεκόμενων με την εκκλησιαστική νομενκλατούρα, για να μην ξεχάσω την βασική ανθρωπογεωγραφία της ΝΔ. Είναι φυσικά και η ΝΔ του Κυριάκου (που όσο πάει και απογοητεύει με την στάση του και τις δηλώσεις του) και πολλών σοβαρών αξιόλογων ανθρώπων. Που θα εξαφανιστούν κάτω από την μπότα της βαθιάς ΝΔ των πελατειακών σχέσεων και της αδιαφάνειας, τη ΝΔ των τελευταίων σαράντα χρόνων. Θα παραμεριστούν από τα στελέχη της ΝΔ των "δικών μας παιδιών" της καταστροφικής λαίλαπας του Καραμανλή Β' του Μικρού. Η ΝΔ δεν είναι ο φιλελεύθερος, κοσμοπολίτης Κυριάκος. Είναι η ΝΔ από τα αλλεπάλληλα Ζάππεια και την έλλειψη συναίνεσης στις έστω και σπασμωδικές προσπάθειες του ΓΑΠ. Είναι η κυβέρνηση του ολίγιστου εθνοκάπηλου Σαμαρά που εκλέχθηκε και αυτός από τον σοφό Ελληνικό λαό, όπως ο λαοφίλητος (και σέξυ) πρωθυπουργός μας Αλέξης Τσίπρας, για να σκίσει τα Μνημόνια - ας μην τα ξεχνάμε και αυτά - και αντί να μοιράσει τα "πλεονάσματα" τουλάχιστον στους φτωχούς συνταξιούχους τα μοίρασε στα σώματα ασφαλείας. Είναι η ΝΔ που μας έδωσε Υπουργούς Παιδείας (προσωπικές ευαισθησίες) επιπέδου Στυλιανίδη, Σπηλιωτόπουλου, Αρβανιτόπουλου - που ο τελευταίος κατάντησε εξάμβλωμα το νόμο Διαμαντοπούλου για να ικανοποιήσουν την ακαδημαϊκή τους πελατεία. Ο Μητσοτάκης θα τα αλλάξει αυτά; Μακάρι για την χώρα να τα αλλάξει, αλλά εγώ για την ώρα βλέπω τη ΝΔ να αλλάζει τον Κυριάκο, και όχι τον Κυριάκο να αλλάζει τη ΝΔ. Πίσω από τις καλές προθέσεις υπάρχουν πολλά καλά και μεγάλα συμφέροντα.

Πολλοί κατηγορούν το Ποτάμι για καιροσκοπισμό. "Εάν γίνουν τώρα εκλογές δεν μπαίνετε στην Βουλή". Πρώτα από όλα είμαι αισιόδοξος ότι εάν γίνονταν τώρα εκλογές το Ποτάμι θα έμπαινε στην Βουλή με σχετική άνεση. Αλλά αυτό δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτοί που υποστηρίζουν την θεωρία του καιροσκοπισμού, γιατί είναι συνηθισμένοι να σκέφτονται καιροσκοπικά. Το Ποτάμι - το δικό μου Ποτάμι (ναι, ναι, γιατί κι εγώ είμαι το Ποτάμι) - δεν λειτούργησε και ούτε θα λειτουργήσει καιροσκοπικά. Κάναμε λάθη, αστοχίες, και θα κάνουμε και άλλα, είμαι βέβαιος. Όπως καταφέραμε πολλά πράγματα, αποτύχαμε σε άλλα. Κυρίως όμως, όλοι μας, ο καθένας μέσα από τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις του με τις δυνατότητες του και τις αδυναμίες του, δεν υπήρξαμε και δεν θα υπάρξουμε καιροσκόποι και λαϊκιστές. Οι αποφάσεις στο Ποτάμι, σωστές ή λάθος, είναι ειλικρινείς και για το καλό της πατρίδας μας, όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε με ειλικρίνεια.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε και κάτι άλλο: Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει μέτρα πλέον, που εάν ήτανε στην αντιπολίτευση και τα έπαιρνε άλλο κόμμα θα είχε καεί το σύμπαν. Αφήστε τους λίγο ακόμα. Είναι πλέον στον ρόλο των παγιδευμένων χρήσιμων ηλίθιων - αν και είναι υπερβολικά άχρηστοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία για να μπορέσουν να παίξουν έστω και στοιχειωδώς καλά έστω και αυτόν τον ρόλο. Ας κλείσει η αξιολόγηση και ας κάνουνε αυτά που δεσμευτήκανε να κάνουν με την υπογραφή τους, και βλέπουμε.

IMG_3073

ΥΓ Η φωτογραφία, ηθελημένα προκλητική για αυτούς που μας κατηγορούν για πολιτικό δεκανίκι του Σύριζα, είναι με τον φίλο και συνάδελφο Γιάννη Η., τραβηγμένη στην ταβέρνα Ονήσιμοc στα Πεζά, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπου είχαμε βρεθεί σε ένα μικρό διάλειμμα με μια συναδελφική και όχι κομματική παρέα. Δύο κυρίες μας είδαν με λάθος χρώμα μπλουζάκια και μας πλησίασαν με τα φυλλάδια του ΣΥΡΙΖΑ ... με αναγνώρισαν από κοντά (λίγες ώρες πριν ήμουνα στην τηλεόραση) , και ο Keel Bill δεν έχασε την ευκαιρία ... το πλατύ ευδαιμονικό χαμόγελο ίσως έχει να κάνει και κάτι και με τις ρακές.

* Ο Αναστάσης Περράκης είναι μέλος της Επιτροπής Διαλόγου

anastassis-perrakis.blogspot