4 Ιανουαρίου, 2017

«Γιάννης Αντετοκούνμπο»

Πάνος Μπιτσαξής

Ο Γιάννης βρίσκεται μια αναπνοή προ των πυλών του πανθέου του παγκοσμίου μπάσκετ. Είτε παίξει, είτε δεν παίξει στο All Star Game του NBA, χάρη στις προσπάθειες του, η θέση αυτή του ανήκει δικαιωματικά.

Και λοιπόν; Και τι έγινε;

Ένας ακόμα επαγγελματίας αθλητής θα αναφωνούσαν ορισμένοι.

Είναι κοινός τόπος, πως για την Ελλάδα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συμβολίζει κάτι πολύ ευρύτερο.

Συμβολίζει μια Ελλάδα, που στέκεται πεισματικά απέναντι στο ρατσισμό, την τυφλή ξενοφοβία και την εθνοκαπηλία. Συμβολίζει μια Ελλάδα, που ξέρει να σέβεται και να τιμά τους πολίτες της ανεξάρτητα από το χρώμα, την απώτερη εθνική προέλευση, τη θρησκεία, τις προσωπικές επιλογές και τις πεποιθήσεις. Συμβολίζει μια Ελλάδα, που ξέρει να τιμά την αριστεία και την επιτυχία. Συμβολίζει μια Ελλάδα, που θεωρεί Έλληνες όσους μετέχουν στην ελληνική παιδεία, σέβεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και δεν ξεχνά ότι οι γενιές των πατεράδων, των παππούδων και προπάππων μας έχουν διασπείρει στον κόσμο τα εκατομμύρια των ελλήνων της διασποράς που έφυγαν ως μετανάστες. Δεν ξεχνά πως και σήμερα, ο ανθός της ελληνικής νεολαίας αναγκάζεται να πάρει το δρόμο της μετανάστευσης.

Όταν οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής πρόσβαλαν ανενδοίαστα και χυδαία το Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο ίδιος αντέδρασε με χαμόγελο, με ψυχραιμία, με παροιμιώδη νηφαλιότητα. Απαξίωσε να απαντήσει. Δεν απαρνήθηκε την ελληνική σημαία ούτε την ταυτότητα του. Δεν έχει ανάγκη να λογοδοτήσει σε κανέναν.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και πάρα πολλά παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από μετανάστες γονείς είναι και αισθάνονται Έλληνες.

* Ο Πάνος Μπιτσαξής είναι υπεύθυνος Τομέα Αθλητισμού.