24 Αυγούστου, 2018

Για τους ψαράδες μας ρε γαμώτο

Σταύρος Θεοδωράκης

Ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Facebook από την περιοδεία του σε Αγαθονήσι, Λειψούς και Σάμο

Όμορφος τόπος το Αγαθονήσι. Περιποιημένος, αληθινός, καθαρός. Και οι άνθρωποι με την ομορφιά των ακριτών και των νησιωτών μαζί. Πρώτα χαμογελάνε και μετά όλα τα άλλα. Χθες το βράδυ σε ένα ξέφωτο στο Μεγάλο Χωριό – 50 σπίτια όλα κι όλα – στήσαμε, μαζί με το δήμαρχο Βαγγέλη Κόττορο, μια μικρή Βουλή. Αυτό που τελευταία τους έχει θυμώσει – και σε αυτό μόνο θα αναφερθώ σήμερα - είναι η αδιαφορία της Αθήνας για την προκλητική δραστηριότητα των τούρκων ψαράδων. Μπαίνουν με τεράστια αλιευτικά στα ελληνικά ύδατα και τα «σκουπίζουν» όλα. Το ίδιο συμβαίνει μου είπαν και στην Λέρο και στους Αρκιούς και στην Πάτμο και στο Φαρμακονήσι. Και το λιμενικό μας άφαντο. «Που και που εμφανίζεται το ‘’Γαύδος’’, κάνει μια βόλτα γύρω από τα τούρκικα αλιευτικά και φεύγει!». «Και δεν είναι μια ή δύο, έχουμε μετρήσει και 32 τουρκικές μηχανότρατες ταυτοχρόνως». «Γιατί τους αφήνουν;». «Γιατί δεν δίνουν μια εντολή από την Αθήνα να τους διώξουν;». «Εμείς αν πάμε να ψαρέψουμε 200 – 300 μέτρα από τις τουρκικές ακτές θα μας αφήσουν;».

Οι ψαράδες μας εδώ στα σύνορα καταλαβαίνουν βέβαια ότι δεν κινδυνεύει η εθνική μας ανεξαρτησία από τις τουρκικές ψαρόβαρκες – έστω και τις θηριώδεις μηχανότρατες. Κινδυνεύουν όμως τα ψάρια μας – το βιός τους δηλαδή - και η αξιοπρέπεια μας. Ανάλογες καταγγελίες με αυτές των ψαράδων μας, έχει κάνει πολλές τις τελευταίες μέρες και το «Αρχιπέλαγος» που εδώ και μια δεκαετία με τα σκάφη του οργώνει την Ανατολική Μεσόγειο, καταγράφει και προστατεύει τα θαλάσσια οικοσυστήματα. «Οι τουρκικές μηχανότρατες», λέει ο Θοδωρής Τσιμπίδης διευθυντής του Αρχιπελάγους, «παραμένουν επί μέρες στα ελληνικά νερά και επιστρέφουν στην Τουρκία μόνο για να εκφορτώσουν την ψαριά τους». «Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία εποχή όπου τα αντίστοιχα μεγάλα ελληνικά αλιευτικά απαγορεύεται να ψαρεύουν, ενώ οι Έλληνες παράκτιοι αλιείς, με δυσκολία επιβιώνουν, αφού κάθε μέρα τα αλιευτικά αποθέματα μειώνονται. Όταν προσεγγίζουμε τις παράνομες μηχανότρατες με το ερευνητικό σκάφος του Αρχιπελάγους, δεχόμαστε απειλές και προσβλητικές χειρονομίες. Είναι φανερό ότι οι Τούρκοι, χρόνο με το χρόνο, προσπαθούν να κατοχυρώσουν ως δικαίωμα τους το ψάρεμα στα ελληνικά νερά».

Το ερώτημα λοιπόν των κατοίκων, εδώ στο Αγαθονήσι, είναι ένα: Εάν το κράτος δεν είναι σε θέση να μας προστατεύσει τώρα, το καλοκαίρι, τι θα γίνει τον χειμώνα που το Αιγαίο θα μείνει με τους φουρτούνες του και χωρίς καθόλου επισκέπτες;

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Facebook:

Ακολουθεί επιπλέον σχετικό φωτογραφικό υλικό από την περιοδεία:

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Δείτε ακόμη:
Χαμηλότεροι φόροι, λιγότερη γραφειοκρατία για τα νησιά μας
Στιγμιότυπα από την περιοδεία του Σταύρου Θεοδωράκη
Τα ψέματά τους και οι υποσχέσεις τους είναι σαν τους πύργους των παιδιών στην άμμο
Αυτοί που δίνουν νόημα στη λέξη πατριώτης
Στη Σάμο του φημισμένου κρασιού και των ανοικτών θαλασσών