22 Οκτωβρίου, 2018

Για τις ζωές των άλλων

Γιώργος Δημακόπουλος

Την περασμένη Τετάρτη η Ελλάδα συγκινήθηκε στα social media για τον ξαφνικό θάνατο του λιμενικού Κυριάκου Παπαδόπουλου, που είχε συμβάλει σε 5 χιλιάδες διασώσεις προσφύγων στο Αιγαίο. Τις επόμενες ημέρες η μνήμη για τον ήρωα θα σβήσει, η ευαισθησία μας θα ξαναμείνει κρυφή κάτω από το δέρμα κάτω από το φως, η καθημερινότητα μας θα συνεχιστεί απασχολούμενοι για να τσακωνόμαστε με τους «ήρωες» της tv, τον Πολάκη και τον Άδωνι. Αφιερώνουμε τόσο πολύ χρόνο σε λάθος ανθρώπους, και ελάχιστο χρόνο σε εκείνους που αξίζουν.
Την περασμένη Τετάρτη, την ίδια ημέρα, 34 πρόσφυγες πνίγηκαν στην πλεύση τους προς την Λέσβο, το τούρκικο λιμενικό μάζεψε 34 φουσκωμένα πτώματα. Η 30χρονη Ιρακινή Mihabat Ismael Ali είναι η μοναδική διασωθείσα. Τα ονόματα των υπολοίπων έσβησαν στα νερά του Αιγαίου. Οι λιμενικοί δεν πρόλαβαν να τους σώσουν. Ούτε οι διασώστες των ΜΚΟ, που συμβάλλουν και αυτοί στην ίδια κοινή προσπάθεια.

Ίσως κάποιοι από τους 5 χιλ. πρόσφυγες που έσωσε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος να είναι στοιβαγμένοι στη Μόρια. Τους έσωσε για να καταλήξουν παρατημένοι και στοιβαγμένοι στη «φυλακή» της Μόριας στη Λέσβο ή στο Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου. Κάποιοι άλλοι μπορεί να έχουν φτάσει στον προορισμό τους στην Ευρώπη.

Τις ώρες που κάποιοι δίνουν μάχες με τα κύματα για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, κάποιοι άλλοι κερδίζουν χρήματα από την βοήθεια της ΕΕ που χάνονται σε επιτήδειους «αλληλέγγυους» κομματικούς φίλους, και η χώρα μας ξεφτιλίζεται διεθνώς λόγω της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης. «Πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή;». Έτσι δεν ρωτούσε υποκριτικά, στη Βουλή ο Πρωθυπουργός πριν από 2 χρόνια;

Για κάθε Παπαδόπουλο, και για κάθε ανώνυμο λιμενικό (που πριν 4 χρόνια κάποιοι τζάμπα μάγκες πολιτικοί τους κατηγορούσαν ότι πνίγουν τους πρόσφυγες και βουλιάζουν τα πλοιάρια τους) δίπλα τους στέκονται δεκάδες εθελοντές των ΜΚΟ που τρέχουν να βοηθήσουν. Αυτοί που είναι στις βάρκες και στα hotspots, μαζί με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να τους παρέχουν βοήθεια. Όχι αυτοί που ίσως κάθονται στα γραφεία σπαταλώντας την οικονομική βοήθεια σε παχυλούς μισθούς. Όχι αυτοί που ίσως κάνουν trafficking, όχι αυτοί που βλέπουν τα ασυνόδευτα παιδιά ως εμπορικό κέρδος.

Σύμφωνα με την frontex, «οι τέσσερις στις δέκα διασώσεις στη θάλασσα γίνονται από ιδιωτικά σκάφη και όχι από διεθνείς αποστολές». Τον Ιανουάριο του 2016 τα ΜΜΕ πανηγύριζαν για την σύλληψη 5 εθελοντών διασωστών ως διακινητές για διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών στη χώρα. Η δίκη των Mohammed Abbassi, Salam Aldeen, Manuel Blanco, Jose Enrique και Julio Latorre έγινε στις 7 Μαϊου φέτος, και φυσικά αθωώθηκαν. Το να σώζεις ζωές δεν είναι έγκλημα. Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν είναι έγκλημα.

Έχουν περάσει 56 ημέρες από την προφυλάκιση του Νάσου, της Sarah, του Sean, με σχεδόν το ίδιο κατηγορητήριο. Θα πρέπει να διαλέξουμε αν θέλουμε και άλλους μικρούς Αϊλάν πνιγμένους στο Αιγαίο ή να βοηθήσουμε εκείνους που σώζουν ζωές. (άλλο η διακίνηση ανθρώπων, άλλο η βοήθεια, άλλο η μετανάστευση, άλλο η εκμετάλλευση - μην τα μπερδεύουμε). Πέρασαν 56 ημέρες. Η μνήμη μας σβήνει. Ποιος θα σώσει τους διασώστες; Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου σε 5 πόλεις, Δουβλίνο, Στοκχόλμη, Λονδίνο, Βοστώνη, και Βερολίνο έγιναν εκδηλώσεις συμπαράστασης #freehumanitarians #freesarahseannassos στους 3 προφυλακισμένους. Εμείς θα ασχοληθούμε και πάλι με τα καβγαδάκια του Καμμένου και του Τσίπρα, του Πολάκη και του Άδωνι. Γιατί αντί για την εικόνα των μεταναστών και των προσφύγων, προτιμούμε τους nomads στο τηλεριάλιτι.

Όμως χρειαζόμαστε περισσότερους ήρωες σαν τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, όχι άλλους «ήρωες» τηλεπαιχνιδιών.

*Ο Γιώργος Δημακόπουλος είναι μέλος της ΜΕΣΥΑ.

Πηγή: Pelop.gr