14 Σεπτεμβρίου, 2018

Να άρουμε τα εμπόδια από τον δρόμο των νέων

Σταύρος Θεοδωράκης

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν έχει μόνο κομματικούς μονολόγους και συγκρούσεις στους δρόμους, όπως νομίζουν πολλοί στην Αθήνα. Έχει και δημιουργούς πολλούς από τους οποίους συνάντησα περπατώντας για 5 ώρες στην Έκθεση.

Την μεγάλη έκπληξη όμως την έζησα στο περίπτερο 12. Εκεί ο Μιχάλης Στάγκος, επιμελητής του Digital Greece, έχει «μαζέψει» 130 startup απ’ όλη την Ελλάδα! Ενέργεια, ζωντάνια, σωστός φωτισμός, ωραία ατμόσφαιρα, καθόλου γκρίνια και μιζέρια. Πώς να τους θυμηθώ όλους; Πασχάλης Παναγιωτίδης και Truevoyagers για εξατομικευμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες. Δημήτρης Κοντοπίδης, της Humane, στο πλευρό ατόμων με αναπηρία και χρόνιων παθήσεων. Eventora και Νίκος Τσάμης - για κάθε τύπου εκδηλώσεις. Χρήστος Ραφτογιάννης της City Crop με ένα μίνι hi-tech θερμοκήπιο για να καλλιεργήσεις λαχανικά στο σπίτι - και φαρμακευτική κάνναβη, αν καταφέρουμε να φτιάξουμε το πλαίσιο, όπως μου λέει. Ο 18χρονος Ευάγγελος Καραθάνος και η geabit, για την παρακολούθηση με τεχνητή νοημοσύνη κάθε καλλιέργειας. Έκλεισα τη βόλτα με τα… ρομπότ. Ακαδημία Ρομποτικής του ΠΑΜΑΚ και Hyperion Robotics του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας. Προσπάθησα να πάρω και μια παρτίδα σκάκι, αλλά το ρομπότ με νίκησε.

Συνοψίζω. Για να κρατήσουμε τα παιδιά μας στην Ελλάδα πρέπει να έχουμε κάτι να τους δώσουμε εκτός από κούφιες υποσχέσεις. Όποιο αεροπλάνο κι αν πάρεις για το εξωτερικό βρίσκεις μέσα παιδιά που φεύγουν. Νέους ανθρώπους, γεμάτους ενέργεια, όνειρα και πάθος για δουλειά. Πρέπει να μην τους χάσουμε. Να άρουμε τα εμπόδια από τον δρόμο τους. Κάποιους – όσους μπορούμε περισσότερους – πρέπει να τους κρατήσουμε εδώ. Και με όλους τους άλλους πρέπει να είμαστε σε συνεχή επαφή. Να τους ακούμε. Να ανταλλάσσουμε απόψεις και εμπειρίες. Να ψηφίζουν, να αποφασίζουν για την χώρα τους.

Όλοι τους, είναι η Ελλάδα που έρχεται.

Ακολουθεί η σχετική ανάρτηση