20 Νοεμβρίου, 2015

Φόροι, φόροι και ξανά φόροι...

Ποτάμι

Συνέχιση του αδιέξοδου δρόμου στον οποίο βαδίζει η κυβέρνηση δείχνει ο Προϋπολογισμός του 2016 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Επιπλέον 3,2 δις ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέσω της αύξησης φορολογίας νομικών προσώπων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, αύξησης συντελεστών φορολόγησης ενοικίων, διατήρησης ΕΝΦΙΑ.

Ενώ η έξοδος από την κρίση περνάει μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές, περικοπή δαπανών, αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, ελάφρυνση των διοικητικών βαρών για επιχειρήσεις, αντιμετώπιση συμφερόντων, ο Προϋπολογισμός στηρίζεται άλλη μια φορά σε φορολογική επιδρομή.

Η αρνητική εικόνα δεν αναιρείται από το γεγονός ότι εξωγενείς παράγοντες και τυχαία γεγονότα, όπως το διεθνές θετικό οικονομικό κλίμα, η πτώση στις τιμές της ενέργειας και ο φόβος των πολιτών που τους οδήγησε στην κατανάλωση, άμβλυναν τις επιπτώσεις του καταστροφικού 7μήνου της πρώτης φοράς Αριστερά και η ύφεση θα είναι τελικά μικρότερη των μέχρι τώρα προβλέψεων (0% αντί για 2,3% και 0,7% αντί για 1,3% για το 2016).

Η κυβέρνηση ούτε ξέρει ούτε μπορεί. Με την ανικανότητα που δείχνει σε όλους τους τομείς, τίποτα καλό δεν περιμένουμε.

Σχετικά