18 Οκτωβρίου, 2017

Φιλελεύθερο κέντρο, κεντροαριστερά και άλλες ιστορίες

Ζαφείρης Βάλβης

Πρέπει ή δεν πρέπει οι φιλελεύθεροι να ψηφίσουν στις εκλογές του υπό διαμόρφωση φιλελεύθερου κεντρώου (κατά κάποιους) ή κεντροαριστερού (κατά τους περισσότερους) νέου φορέα; Ιδού η απορία. Αφορά τους μετριοπαθείς πολίτες ή είναι μια υπόθεση που αφορά μόνο κομματικά στελέχη; Ιδού η δεύτερη απορία.

Ο νέος φορέας θα συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία ή με τον ΣΥΡΙΖΑ; Για την τρίτη ερώτηση, φαντάζομαι πως αν ο νέος φορέας έχει αρχηγό κάποιον με κεντροαριστερά χαρακτηριστικά μάλλον θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αν έχει αρχηγό κάποιον με φιλελεύθερα χαρακτηριστικά μάλλον θα συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία (για όσο τουλάχιστον η ΝΔ έχει για αρχηγό κάποιον με φιλελεύθερα χαρακτηριστικά).

Αν υποθέσουμε ότι η οικονομική κρίση οφείλεται εν πολλοίς στην πολιτική κρίση και στον λαϊκισμό, μήπως είναι χρήσιμο και κρίσιμο για τη χώρα ο νέος υπό διαμόρφωση φορέας να έχει και φιλελεύθερα χαρακτηριστικά; Οι μετριοπαθείς φιλελεύθεροι είναι λίγο ελιτιστές. Δεν πάνε να ψηφίσουν, δεν μάχονται, έχουν αφήσει τον φιλελευθερισμό να γίνει συνώνυμο της «απληστίας» και του «παρτάκια». Έτσι και τώρα σνομπάρουν το νέο φορέα, θεωρώντας πως δεν τους αφορά. Η αλήθεια είναι πως το αν ο νέος φορέας τους αφορά ή όχι θα φανεί μετά τα αποτελέσματα της κάλπης για ανάδειξη αρχηγού, όχι πριν.

Είναι δεδομένο πως, είτε με φιλελεύθερους είτε χωρίς, ο νέος φορέας θα έχει έναν καταλυτικό και εξισορροπητικό ρόλο για το μέλλον της διακυβέρνησης της χώρας. Το αν σε αυτό θα έχουν λόγο και ρόλο οι μετριοπαθείς φιλελεύθεροι, εξαρτάται από το αν θα συμμετέχουν στη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού ή όχι. Εξαρτάται από το αν η χώρα θα έχει εντός Βουλής αρκετά κόμματα με μεταρρυθμιστές επικεφαλής, ώστε να μπορούν από κοινού να αντιμετωπίσουν τον λαϊκισμό, ή αν η πλειοψηφία της Βουλής θα απαρτίζεται από αντιμεταρρυθμιστές.

*Ο κ. Ζαφείρης Βάλβης είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ποταμιού.