8 Οκτωβρίου, 2018

Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Η μυθολογία των Αστερισμών

Γιώργος Γραμματικάκης

Ο Γιώργος Γραμματικάκης απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση "Η Μυθολογία των Αστερισμών" που διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, το απόγευμα της Τρίτης 16 Οκτωβρίου.

«Ποιος δεν έχει περάσει ένα βράδυ στρέφοντας τα μάτια του στον έναστρο καλοκαιρινό ουρανό αναζητώντας τον Ωρίωνα, τον αστερισμό του Σκορπιού ή τη Μεγάλη Άρκτο; Μπορεί η Ελλάδα να είναι μια χώρα με μυριάδες προβλήματα, η μοίρα όμως την ευλόγησε με μια γοητευτική δυνατότητα: Είναι εύκολο για τους κατοίκους της να βυθιστούν στα όμορφα και φοβερά του νυκτερινού ουρανού και στα απέραντα μυστήριά του. Δεν είναι τυχαίο ότι στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, ο έναστρος ουρανός υπήρξε πηγή υπέροχων μύθων για τους θεούς, τα πάθη και τους έρωτές τους.

Την συναρπαστική αυτή Μυθολογία των Αστερισμών θα παρουσιάσει, με τη συνοδεία ποίησης και μουσικής, ο δραστήριος Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το απόγευμα της Τρίτης, 16 Οκτωβρίου.

Η ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση, που εντάσσεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς, θα έχει όμως και συνέχεια. Στο δεύτερο μέρος, το ταξίδι θα συνεχιστεί με την υπέροχη φωνή της αστροφυσικού Φιόρης-Αναστασίας Μεταλληνού, και την κιθάρα της Κασσιανής Λάζαρη, που θα ερμηνεύσουν τραγούδια εμπνευσμένα από τον μαγικό κόσμο του ουρανού σε στίχους Ελλήνων ποιητών και μουσική Θεοδωράκη, Χατζηδάκι και άλλων Ελλήνων συνθετών.

Συμπέρασμα: Αν βρίσκεστε στις Βρυξέλλες ή εκεί γύρω, μην χάσετε - χρειάζεται να το δηλώσετε- τη μοναδική αυτή εκδήλωση. Αν πάλι είστε στην πατρίδα ή όπου γης, αξίζει να αισθανθείτε λίγη περηφάνεια, αφού η Ελλάδα, με τον καλύτερο εαυτό και τις πνευματικές της παραδόσεις, θα αφήσει τη σφραγίδα της στο κέντρο της Ευρώπης.»

Ακολουθεί η σχετική ανάρτηση: