2 Μάι, 2019

Έτοιμη να αλλάξω τον κόσμο

Ερμέλα Γιάννα

Συνέντευξη της υποψήφιας ευρωβουλευτή με το Ποτάμι, Ερμέλας Γιάννα στο allyou.gr και στη Μαρία Πανάγου

Έχω γεννηθεί στα Τίρανα. Ο πατέρας μου είναι Αλβανός και η μητέρα μου Ελληνίδα. Ήρθαμε στην Ελλάδα όταν ήμουν δέκα ετών. Πήγα σχολείο στην περιοχή του Υμηττού. Εκεί έκανα και τις πρώτες μου φιλίες. Φιλίες που διατηρώ μέχρι σήμερα. Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, συγκεκριμένα στο τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης. Το 2011 έφυγα στη Βιέννη για το μεταπτυχιακό μου. Αποφοίτησα και μετά πήγα για ένα μικρό διάστημα στις Βρυξέλλες ως Schumann Trainee. Από τις Βρυξέλλες ξαναβρίσκομαι στην Αθήνα, όπου και ξεκινώ το διδακτορικό μου στα οικονομικά του φύλου και της μετανάστευσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα, εργάζομαι ως ερευνήτρια στο πρόγραμμα Αριστεία και ως επιστημονική συνεργάτης στη Βουλή. Στα τέλη 2015 αποφασίζουμε με τον σύντροφό μου, Σταύρο, να μετακομίσουμε στο Σάλτσμπουργκ, στην Αυστρία. Ο γιος μας, ο Απόστολος, ήταν τότε 2 μηνών. Στην Ελλάδα τα πράγματα είχαν δυσκολέψει πολύ. Το Σεπτέμβριο του 2015, πριν φύγουμε δηλαδή , έμεινα άνεργη. Δυσκολευτήκαμε, αλλά τα καταφέραμε. Στο Σάλτσμπουργκ έκανα ένα δεύτερο μάστερ στις Ευρωπαϊκές Σπουδές. Συνεχίζω πάντα το διδακτορικό μου. Άλλωστε αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου. Να διδάξω στο Πανεπιστήμιο. Βέβαια, οι ρυθμοί την τελευταία περίοδο έχουν πέσει γιατί πλέον έχουμε και τον Μάξιμο στην οικογένεια. Είναι μόλις πέντε μηνών με ένα καταπληκτικό πλατύ χαμόγελο».

Πώς είναι στην πόλη που μένετε τώρα;

Το Σάλτσμπουργκ είναι μια υπέροχη πόλη. Μια πόλη φιλική προς στους κατοίκους της και κυρίως προς τα παιδιά. Αυτές τις ημέρες βρισκόμαστε στην Αθήνα. Στενοχωρήθηκα όταν είδα την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παιδικές χαρές. Ο μεγάλος μου γιος πρότεινε να τις φτιάξουμε εμείς, χα χα χα! Αν το σκεφτείτε έχει δίκιο. Εμείς πρέπει να τις φτιάξουμε. Πρέπει να αποφασίσουμε τι είναι σημαντικό για εμάς σαν χώρα και σαν κοινωνία και να δουλέψουμε σκληρά για να το πετύχουμε.

Σε ποια γειτονιά μεγαλώσατε;

Μεγάλωσα στην περιοχή του Υμηττού. Το πατρικό μου είναι ακόμα εκεί. Όποτε έρχομαι στην Αθήνα εκεί μένω. Αγαπώ πολύ τη γειτονιά μου και τους ανθρώπους της.

Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια;

Τα παιδικά μου χρόνια ήταν και εύκολα και δύσκολα. Είχα την ατυχία να ζήσω (για πολύ λίγο ευτυχώς) τον εμφύλιο στην Αλβανία. Όταν ήρθαμε στην Ελλάδα με την οικογένεια μου -και ειδικά μέχρι να προσαρμοστούμε, αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες. Τα καταφέραμε όμως. Το γεγονός αυτό, όπως και πολλά άλλα μικρά και μεγάλα, με κάνει υπερήφανη για τους γονείς μου. Είναι πεισματάρηδες και μαχητές. Χάρη στους γονείς μου, λοιπόν και πάρα τις δυσκολίες, τα παιδικά μου χρόνια ήταν γεμάτα γέλια, χαρά, παιχνίδι και πολλή αγάπη. Μεγαλώνοντας, δυστυχώς ήρθαν τα φροντιστήρια. Και λέω δυστυχώς, γιατί η δουλειά που γίνεται από τα φροντιστήρια πρέπει να γίνεται από το σχολείο. Είτε αυτό είναι δημόσιο, είτε ιδιωτικό.

Όταν ήσαστε μικρή τι θέλατε να γίνετε μεγαλώνοντας;

Δημοσιογράφος.

Τι σας γοητεύει στην πολιτική;

Η πολιτική είναι ένα από τα λίγα μέσα που διαθέτουμε –ίσως και το μοναδικό- που μπορεί να αλλάξει μαζικά και προς το καλύτερο τις ζωές των ανθρώπων. Αν αυτό δεν είναι γοητευτικό, τότε δεν ξέρω τι είναι.

Γιατί στις ευρωεκλογές και όχι στις εθνικές;

Αυτές οι ευρωεκλογές είναι ίσως οι κρισιμότερες μέχρι τώρα. Πολλοί λένε ότι είναι η μάχη για την ψυχή της Ευρώπης. Προσωπικά, είμαι υπέρμαχος μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας κρατών. Οι ευρωεκλογές λοιπόν, είναι η δική μου ευκαιρία να μιλήσω και να παλέψω για μια πιο ολοκληρωμένη και δικαιότερη Ευρώπη. Μια Ευρώπη που θα δίνει ίσες ευκαιρίες, από την αφετηρία κιόλας της ζωής των πολιτών της.

Γιατί με το ΠΟΤΑΜΙ;

Το Ποτάμι είναι το μοναδικό κόμμα στην ελληνική πολιτική σκηνή που υποστηρίζει ανοιχτά και με πεποίθηση την ιδέα μίας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας κρατών. Είναι το μοναδικό κόμμα που δεν θυσιάζει ωφέλιμες απόψεις και πρακτικές για τη χώρα μπροστά στο πολιτικό κόστος. Ένα κόμμα χωρίς βαρίδια και ανοιχτούς λογαριασμούς με το παρελθόν.

Ποιο είναι το πρώτο που θα κάνετε όταν εκλεγείτε;

Σε αυτές τις ευρωεκλογές υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να βγουν ενισχυμένες οι αντιευρωπαϊκές πολικές δυνάμεις. Δυνάμεις που ποντάρουν στην καχυποψία, στο φόβο και στη δυσαρέσκεια. Το πρώτο πράγμα που θα έκανα λοιπόν, είναι να γινόμουν μέρος της προσπάθειας για μια ευρεία συνεννόηση και συμμαχία των Ευρωβουλευτών εκείνων που επιθυμούν να υπερασπιστούν την ΕΕ από εκείνους που την εχθρεύονται.

Ποιο είναι το όραμά σας;

Θέλω η Ευρωπαϊκή Ένωση να έρθει πιο κοντά στους πολίτες της. Να σταματήσει να είναι μια αφηρημένη έννοια. Θέλω επίσης να Ευρωπαίοι και οι Ευρωπαίες να μην αισθάνονται ότι πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της εθνικής και της ευρωπαϊκής τους ταυτότητας.

Για ποιον λόγο πρέπει κάποιος να σας ψηφίσει;

Κάθε χώρα οφείλει, κατά τη γνώμη μου, να στέλνει στην Ευρωβουλή ανθρώπους που γνωρίζουν σε βάθος τα ευρωπαϊκά θέματα, έχουν όρεξη για σκληρή δουλειά και η καθημερινή τους παρουσία εκεί (και προσπάθεια) θα έχει ως απώτερο σκοπό την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Πηγαίνετε προς τις εκλογές σίγουρη για το θετικό αποτέλεσμα;

Θεωρώ ότι το Ποτάμι θα είναι η έκπληξη των Ευρωεκλογών. Παρά τις δυσκολίες και τις επιθέσεις που δέχθηκε από αριστερά και δεξιά, θα σταθεί όρθιο και θα συνεχίσει την πορεία του.

Νέα και πολύ όμορφη. Πόσες πόρτες σάς έχει ανοίξει και πόσες σάς έχει κλείσει αυτό;

Ευχαριστώ πολύ για το πολύ όμορφη. Δεν θεωρώ ότι έχει παίξει ιδιαίτερο ρόλο στις πόρτες που έχουν ανοίξει ή κλείσει στη ζωή μου.

Η γυναίκα έχει τη θέση που της αξίζει στην εποχή μας;

Η γυναίκα στην εποχή μας έχει σίγουρα καλύτερη θέση από ότι είχε σε προηγούμενες εποχές. Κανείς και καμία δεν αμφισβητεί την πρόοδο που έχει συντελεστεί όλα αυτά τα χρόνια. Παρόλα αυτά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν. Το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών σχεδόν σε όλη την Ευρώπη είναι μεγάλο. Το βάρος της φροντίδας των παιδιών, αρρώστων ή ηλικιωμένων πέφτει κατά κύριο λόγο ακόμα στις πλάτες των γυναικών. Τα παραπάνω οδηγούν τις γυναίκες είτε σε μερική απασχόληση, είτε σε αποχή από την έμμισθη απασχόληση. Η ΕΕ από τη σύσταση της έχει δώσει μεγάλη έμφαση στα ζητήματα ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Έχει κατά κάποιο τρόπο «σπρώξει» τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν νομοθεσίες και πολιτικές που όχι μόνο διασφαλίζουν αλλά και προωθούν την ισότητα σε όλους τους τομείς.

Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα προς τις Ελληνίδες και ένα δεύτερο για τις γυναίκες όλου του κόσμου;

Νομίζω θα πω ένα μήνυμα για όλες. Άλλωστε από όπου και να προερχόμαστε έχουμε πολλά κοινά η μια με την άλλη: «Κάθε δουλειά μπορεί να γίνει το ίδιο καλά είτε από μια γυναίκα ή είτε από έναν άνδρα. Να μην επιτρέπουμε στα έμφυλα στερεότυπα να καθορίζουν τις επιλογές μας. Είναι απλά στερεότυπα.

Πώς είναι η καθημερινότητά σας;

Η καθημερινότητά μου, όπως και των περισσότερων ανθρώπων, έχει πολύ τρέξιμο. Ξυπνάω πολύ νωρίς το πρωί, ετοιμάζουμε με τον σύντροφό μου τα παιδιά μας και αφού πάμε τον μεγάλο στο νήπιο, εγώ πάω με τον μικρό στο πανεπιστήμιο και εκείνος στη δουλειά του. Ξανασυναντιόμαστε όλοι μαζί το απόγευμα. Παρά την κούραση, παίζουμε μαζί τους, κάνουμε δραστηριότητες στη φύση, διαβάζουμε βιβλία και ακούμε μουσική. Δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά όταν γυρνάς σπίτι από μια δύσκολη ημέρα. Είναι όμως κάτι που στο τέλος κάνει καλό σε όλους μας. Μικρούς και μεγάλους.

Είστε έτοιμη ως οικογένεια να μετακομίσετε στις Βρυξέλλες; Θα θέλατε τα παιδιά σας να μεγαλώσουν εκεί;

Ναι. Είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, θεωρώ ότι τους κάνει πολύ καλό να γνωρίζουν νέες πόλεις, χώρες, πολιτισμούς και γλώσσες.

Το μότο της ζωής σας;

Δεν έχω.

Ο μεγαλύτερος σας φόβος;

Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Ίσως να μη θέλω να το σκεφτώ.

Πιστεύετε στον Θεό;

Ναι.

Πως είστε ως άνθρωπος; Προτερήματα, ελαττώματα...

Είμαι εργατική, αγαπώ τη μάθηση, εκτιμώ πολύ τους γελαστούς ανθρώπους και δίνω μεγάλη σημασία στην ευγένεια. Νομίζω το μεγαλύτερο μου ελαττώματα είναι ότι καμία φορά γίνομαι ανυπόμονη.

Ποια είναι η μεγαλύτερή σας ευαισθησία;

Τα παιδιά. Θεωρώ ότι πρέπει να τα προστατεύουμε και να τα σεβόμαστε περισσότερο.

Για ποιο πράγμα θα θέλατε να σας θυμούνται στο μέλλον;

Για την ποιότητα του χαρακτήρα μου και το έργο μου.

* H Ερμέλα Γιάννα είναι υποψήφια Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας και υποψήφια ευρωβουλευτής με το Ποτάμι