13 Μαΐου, 2015

Επιθυμούμε σταθερότητα στις γειτονικές μας χώρες

του Αλέξανδρου Μαλλιά Την τοποθέτηση Ιβάνοφ-Γκρουέσκι ήρθε να ανατρέψει μια κοινή δήλωση του Διευθυντηρίου. Στην κοινή, αυτή, δήλωση αναδεικνύουν αυτά που η Ελλάδα υποστηρίζει εδώ και χρόνια, ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας και διαφάνειας, ότι υπάρχει διαφθορά και η κυβέρνηση Γκρουέσκι με τις πράξεις της απομακρύνει τη χώρα του από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ το μεσημέρι της Τετάρτης.

Με αφορμή την ένταση που επικρατεί στην πΓΔΜ και κάνοντας μια αναδρομή στις εντάσεις του παρελθόντος, ο δημοσιογράφος Πολυδεύκης Παπαδόπουλος απηύθυνε στον κ. Μαλλιά ερώτηση σχετικά με το εάν η περιοχή ξαναγίνεται εύφλεκτη.

Ο κ. Μαλλιάς, συμπλήρωσε αρχικά ορισμένα στοιχεία στην ιστορική αναδρομή που προηγήθηκε. Αναφέρθηκε στα γεγονότα του 2001 στην πΓΔΜ όταν σημειώθηκε ένοπλη σύγκρουση στην ίδια περιοχή όπου παρατηρήθηκε ένταση το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε. Σημείωσε, επιπλέον, ότι τον Μάρτιο του 2004 πραγματοποιήθηκε εξέγερση στο Κόσοβο και εκτίμησε ότι επρόκειτο πιθανότατα για μια "οργανωμένη" εξέγερση, προκειμένου να ανατραπεί το status quo που ήθελε την ανάπτυξη του Κοσόβου και την επίτευξη ορισμένων ορόσημων να προηγούνται της διαδικασίας απόδοσης του τελικού καθεστώτος.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Ποταμιού τόνισε πως «η κρίση που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία 6 χρόνια, έχει επιπτώσεις και στο σύνολο της Οικονομίας των Βαλκανίων». Όπως επεσήμανε, λέγαμε παλαιότερα, και μάλιστα με κάποια έπαρση, ότι «η Ελλάδα ήταν η ατμομηχανή της ανάπτυξης στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990». Η Οικονομία είναι βασικό θεμέλιο στο οποίο θα μπορούσε κανείς να οικοδομήσει μια καλύτερη κοινωνία, πρόσθεσε.

Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς αναφέρθηκε ακόμη στους Νίκολα Γκρουέφσκι και Γιόργκι Ιβάνοφ, σημειώνοντας πως την τοποθέτηση των δύο, ότι «η Ελλάδα εμποδίζει την ένταξη της πΓΔΜ στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, ήρθε να ανατρέψει μια κοινή δήλωση των πρέσβεων της Ε.Ε., των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, δηλαδή του Διευθυντηρίου στα Σκόπια στις 11 Μαΐου». «Στην κοινή, αυτή, δήλωση» είπε ο κ. Μαλλιάς «αναδεικνύουν αυτά που η Ελλάδα υποστηρίζει εδώ και χρόνια: πως στην πΔΓΜ υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας και διαφάνειας, υπάρχει διαφθορά και η κυβέρνηση Γκρουέφσκι με τις πράξεις της απομακρύνει τη χώρα του από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ».

Εκτίμησε, πάντως, ότι υπάρχουν αμφιβολίες από τη γειτονική μας χώρα σχετικά με το τι πυροδότησε το έκρυθμο κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες. Ο κ. Μαλλιάς επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί «σταθερότητα και προβλεψιμότητα στις γειτονικές μας χώρες», κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό προς το παρόν, όπως παρατήρησε. Από την κοινή δήλωση του Διευθυντηρίου, ωστόσο, ο κ. Μαλλιάς συμπέρανε πως «γίνεται προσπάθεια να καταδειχθεί η πολιτική του κ. Γκρουέσκι ως υπεύθυνη για τα πρόσφατα γεγονότα, παρότι η ηγεσία της γειτονικής χώρας επιχειρεί να μετακυλίσει την ευθύνη στην Ελλάδα».

Ακούστε τα αποσπάσματα της συνέντευξης:

* Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς είναι Πρέσβης Επί Τιμή και υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων

13 Μαΐου 2015, Πρώτο Πρόγραμμα