11 Απριλίου, 2017

Επίθεση στη Συρία

Γιώργος Κακλίκης

Χωρίς αντιδράσεις των μεγάλων της ΕΕ έγινε η αιφνίδια επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία. Ο Γάλλος πρόεδρος τη θεώρησε δικαιολογημένη, προσθέτοντας ότι καλή θα ήταν και η συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών «αν αυτό είναι δυνατόν» και η Γερμανίδα καγκελάριος έδειξε να μην αντιτίθεται στην αντίδραση Τραμπ παρατηρώντας ότι τώρα πρέπει να ριχτεί το βάρος στις διαβουλεύσεις. Πολύ πιο θετική ήταν η υποδοχή της ρίψης των 59 Tomahawk στη Συρία, από το Λονδίνο, πράγμα που αναμενόταν.

Δεν είναι γνωστό ποια συνέχεια θα δώσει στην πρωτοβουλία της αυτή η Ουάσιγκτον. Και πιθανό είναι ότι οι ισχυροί σύμμαχοί της δεν θα αποστασιοποιηθούν από τις επιλογές της, γνωρίζοντας ότι η αντίθεσή τους τουλάχιστον θα τους απέκλειε την παρουσία στις εξελίξεις στον συριακό χώρο. Εκείνο που προκαλεί ανησυχία είναι η σφοδρή επιθυμία της Τουρκίας να έχει βαρύνοντα λόγο στη γύρω της περιοχή σε συνδυασμό με τις κρίσεις μεγαλείου που καταλαμβάνουν τη νεο-οθωμανική ηγεσία της. Θα απέκλειε άραγε κανείς αιφνιδιαστικές πρωτοβουλίες της Αγκυρας, είτε στα ανατολικά είτε στα δυτικά της, σε κάποια στιγμή που αυτή θα έκρινε κατάλληλη ώστε να καταστήσει δυναμικά αισθητή την παρουσία της στον χώρο, με στόχο να πετύχει έστω και τμήμα των επιδιώξεών της; Η Τουρκία φάνηκε να ενθουσιάζεται από την αμερικανική μεταστροφή από τις θέσεις που είχε διατυπώσει στην Αγκυρα, μόλις μία εβδομάδα πριν από το πλήγμα στη Συρία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κ. Τίλερσον. Αισθάνεται έτσι πιο κοντά στην Ουάσιγκτον και τίποτε δεν αποκλείει εκπλήξεις από μια χώρα που αρέσκεται να μιμείται συμπεριφορές μεγάλων.
Η Αθήνα έχει αποδυθεί σ’ έναν σοβαρό αγώνα διερεύνησης των αμερικανικών προθέσεων και προσέγγισης της νέας υπερατλαντικής ηγεσίας. Επιβάλλεται να συνεχίσει με συνέπεια την πορεία αυτή ώστε να μη μείνουν κενά που είναι βέβαιο ότι θα σπεύσει να πληρώσει ο επιτήδειος της Ατλαντικής Συμμαχίας. Και, όπως πολλοί γνωρίζουν, όχι προς διασφάλιση της σταθερότητας αλλά για την ικανοποίηση της ακόρεστης επιθυμίας του να αναδειχθεί σε περιφερειακή σατραπεία.

* Ο Γιώργος Κακλίκης είναι σύμβουλος του επικεφαλής σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής

Πηγή: Έθνος