16 Φεβρουαρίου, 2017

Επίσκεψη κλιμακίου του Ποταμιού στο Ελληνικό

Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής

Τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Ελληνικό επισκέφθηκε κλιμάκιο του Ποταμιού, αποτελούμενο από τον βουλευτή Β’ Αθήνας Γιώργο Αμυρά, τον υπεύθυνο Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Τσαούση, το μέλος του Τομέα Κορίνα Καζάλα καθώς και τα τοπικά στελέχη Μενέλαο Κόκκαλη, Θανάση Σταθόπουλο, Ίκαρο Κράτσα και Δημοσθένη Τερζόπουλο.

Στα τρία κτίρια του συγκροτήματος (αφίξεις, γήπεδο χόκεϊ και γήπεδο μπέιζμπολ) φιλοξενούνται σήμερα συνολικά 1505 άτομα, κυρίως από το Αφγανιστάν αλλά και από Ιράν, Μαρόκο, Πακιστάν, μεταξύ των οποίων και 452 παιδιά. Στο χώρο δραστηριοποιούνται πολλοί Οργανισμοί όπως η «Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες», το «Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες», ο «Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης» αλλά και ξένες ΜΚΟ όπως η «Danish Refugee Council» και η «Save The Children», η οποία μάλιστα λειτουργεί και σχολείο. Πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα παρέχεται από τους «Γιατρούς του Κόσμου», τους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα» και το ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ τα πιο σοβαρά περιστατικά διακομίζονται άμεσα σε δημόσια νοσοκομεία. Το φαγητό, για το οποίο έγιναν πολλές διαμαρτυρίες το προηγούμενο χρονικό διάστημα, παρέχεται πλέον με προδιαγραφές από τις διατροφικές συνήθειες των χωρών καταγωγής των φιλοξενουμένων. Η αντιπροσωπεία του Ποταμιού ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους από τις τρεις συντονίστριες των δομών, στελέχη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τατιάνα Μπέλα, Παναγιώτα Φωτοπούλου και Σοφία Τσαμασίδου.

Σε δηλώσεις τους αμέσως μετά την επίσκεψη, ο Γιώργος Αμυράς τόνισε ότι «η προσφυγιά είναι δύσκολη» και ότι «η Ευρώπη πρέπει να πράξει τα δέοντα» ενώ ο Γιώργος Τσαούσης ανέφερε: «To Ελληνικό αποτυπώνει σήμερα τη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, με εγκαταστάσεις εγκαταλειμμένες εδώ και δεκαετίες να στεγάζουν σήμερα τις ζωές και την ελπίδα τόσων ανθρώπων».

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτογραφίες: Δημοσθένης Τερζόπουλος