12 Ιουλίου, 2017

Επιλογή του Ερντογάν η στρατηγική έντασης με όλο του τον περίγυρο

Ηλίας Τασόπουλος

Ο Ηλίας Τασόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» με τον Χρήστο Κούτρα και τον Γιάννη Ντσούνο, αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Όπως ανέφερε ο κ. Τασόπουλος «στο πεδίο των ενεργειακών κοιτασμάτων έχει διαμορφωθεί ένα μομέντουμ, διεθνώς, για το Κυπριακό και για το ότι υπάρχει μια δυνατότητα επανένωσης του νησιού με φόντο την ανεύρεση κοιτασμάτων. Αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο παραδόξως συγκλίνουν η Ε.Ε. και η Τουρκία».

Ακόμη πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα σε αυτό το σταυροδρόμι πρέπει να φανεί ότι είναι υπερ της ανεύρεσης μιας λύσης, ακόμα και αν είναι πολύ δύσκολο. Όπως έχουμε δει ο Ερντογάν έχει επιλέξει μια στρατηγική έντασης, όχι μόνο με την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά σε όλο τον περίγυρό του. Απ΄ ότι φαίνεται η Τουρκία τη συγκεκριμένη ένταση θέλει να την κλιμακώσει. Μάλιστα, εάν δούμε όλα τα στοιχεία που ακολουθεί η Τουρκία στην εξωτερική πολιτική, δεν θα ήταν ίσως παράτολμο να πούμε ότι μιλάμε για ένα κράτος που ρέπει στον αναθεωρητισμό».

Παράλληλα, ο κ. Τασόπουλος, υπογράμμισε ότι «εάν δούμε τις δηλώσεις, όπως για παράδειγμα για τη Συνθήκη της Λωζάννης, εάν δούμε τη στάση της Τουρκίας στο Συριακό, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όπου βλέπει αναστάτωση θέλει να κάνει επέμβαση».

Δείτε το βίντεο

*Ο Ηλίας Τασόπουλος είναι μέλος της ΜΕΣΥΑ και εμπειρογνώμων του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων