15 Οκτωβρίου, 2018

Επικίνδυνη επέτειος

Γιώργος Κακλίκης

Με προκλήσεις στο εύφλεκτο περιβάλλον της Μεσογείου η Τουρκία κάθε άλλο παρά συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας. Υποχρεώνει φίλους και μη να βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση εγρήγορσης. Αν και ο κ. Ερντογάν ξεκίνησε με την πρόταξη της ρήσης περί “μηδενικών προβλημάτων”, ακύρωσε καλές σχέσεις στο βωμό ενός άμετρου μεγαλοιδεατισμού. Σήμερα, η Άγκυρα συνεχίζει να βάλλει κατά του Ισραήλ και να απειλεί θεούς και δαίμονες για ενδεχόμενες πρωτοβουλίες στα νερά της Μεσογείου. Αλλά είναι άγωστο αν θα υλοποιήσει τις απειλές της έναντι όσων ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις, προσκεκλημένοι της Λευκωσίας. Η ιταλική ΕΝΙ ανέκρουσε πρύμνα. Μένει να δούμε αν οι τουρκικοί λεονταρισμοί συγκινούν την Εxxon Μobil, την Τotal, τη Shell και την Delek. Αν η Τουρκία δεν το καταφέρει, δεν αποκλείεται να επιλέξει τα “εύκολα”. Και αυτά, όπως φαντάζεται, είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ο τουρκικός εθνικισμός έχει αναχθεί πια σε δόγμα. Έτσι οι μάζες έδωσαν ξανά την ευκαιρία στον κ. Ερντογάν να κυβερνήσει και μάλιστα όπως ο ίδιος επιθυμεί. Με τους φιλοευρωπαίους Τούρκους να παραμένουν θεατές ενός αυθέντη που έχει βρει διέξοδο στη φιλία των ηγετών Ρωσίας, Βενεζουέλας, Ιράν και Ουγγαρίας.

Η Άγκυρα θα παραλάβει τους ρωσικούς S-400 και ευελπιστεί να αποκτήσει τα αμερικανικά F-35. Κατασκευάζει αεροπλανοφόρο, προετοιμάζει το γεωτρύπανο Fatih όπως και το ερευνητικό Barbaros. Τα πολεμικά αποκτήματα του κ. Ερντογάν δεν προορίζονται μόνο για εκφοβισμό. Αν βρει την ευκαιρία θα τα χρησιμοποιήσει. Και δεν έχει δαπανήσει εκατομμύρια απλώς για να περιφέρει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο τα πλοία γεωτρήσεων και έρευνας. Θα τα χρησιμοποιήσει και αυτά.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί να αφήσει αποτύπωμα στην ιστορία. Τα εκατοντάχρονα της Τουρκικής Δημοκρατίας αποτελούν πρόκληση. Ενδεικτικά τα φαραωνικά του έργα. Η καλή εκδοχή είναι η παραμονή στα ειρηνικά. Η αρνητική θα ήταν η στροφή προς δυναμικές απόπειρες.

Η Δύση οφείλει να είναι προετοιμασμένη. Χρήσιμο είναι να διαφυλάξουμε την ειρήνη με αμυντικές προετοιμασίες και με κινητοποίηση κάθε κέντρου αποφάσεων. Σε επίπεδο πολιτικό, διπλωματικό, διαμορφωτών κοινής γνώμης, δεξαμενών σκέψης και σε επίπεδο ομογένειας που πρέπει να ξαναμπεί συντεταγμένα στο παιχνίδι.

*Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου.

Πηγή: Το Έθνος