6 Δεκ, 2018

Επί ξυρού ακμής

Γιώργος Κακλίκης

Μια ατελής συμφωνία που είχε γίνει αποδεκτή από μια μερίδα του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας της Ελλάδας, σήμερα “ἐπὶ ξυροῦ ἵσταται ἀκμῆς”. Και αυτό, άσχετα αν είναι οι ηθελημένα ή αφελώς υποσκάπτοντες την καλή πίστη, ανακρούουν πρύμνα διακηρύσσοντας ότι παραμένουν πιστοί στο γράμμα και το πνεύμα του κειμένου που υπογράφηκε πριν κάποιους μήνες στις Πρέσπες.

Μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας είχε αντιδράσει αρνητικά στη συμφωνία ελαυνώμενο από πατριωτικά αισθήματα. Ένα άλλο τμήμα υιοθέτησε την ίδια γραμμή ακολουθώντας ακροβάτες της πολιτικής που είδαν στην ατελή συμφωνία μια ευκαιρία για να δρέψουν ψήφους στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Από την άλλη πλευρά, τμήματα της κοινωνίας και ένα μέρος του πολιτικού κόσμου είδαν μεν ατέλειες στο κείμενο των Πρεσπών θεώρησαν όμως πως αυτή θα έδινε στην Ελλάδα την ευκαιρία τόσο να σταθεί και ανακτήσει τη θέση της στο διεθνές προσκήνιο αναλαμβάνοντας το ρόλο σταθεροποιητή και στα Βαλκάνια, όσο και να απομακρύνει την απειλή παρεμβάσεων τρίτων που ορέγονται ρόλους στην ασταθή γειτονική χώρα. Και αυτό, με την αντίληψη ότι θα πρυτάνευε η καλή πίστη των αντισυμβαλλομένων στη Συμφωνία των Πρεσπών και πως τα χωλά σημεία της - αποτέλεσμα της συναινετικής προσέγγισης – θα κάλυπταν οι συμπεφωνημένες ασφαλιστικές δικλείδες της.

Όμως, ο κ. Ζάεφ επέλεξε να εντείνει τις ελληνικές ανησυχίες σπεύδοντας να προβάλει θέσεις που αναδύουν έντονα την οσμή της «παλιάς καλής πρακτικής» της τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, έχει πολιτικές αφετηρίες τη στιγμή που επίκειται η τρίτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ όπου η αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων πρέπει να διατηρηθεί ώστε το επόμενα διαδικαστικά βήματα των Σκοπίων να πραγματοποιηθούν χωρίς κωλύματα. Ωστόσο, μια τέτοια ατυχής και αφελής κίνηση, όπως ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του, ερεθίζει την Αθήνα και εύλογα υψώνει εμπόδια. Έτσι η άλλη πλευρά δείχνει να επιλέγει ένα δρόμο που μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο και αν είχε κάποιες ελπίδες για ένα ελληνικό «ναι» φρόντισε να τις απομακρύνει επικίνδυνα. Και η προοπτική, μετά από αυτό, είναι να μη συγκεντρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή των Ελλήνων με την ιστορία των διαπραγματεύσεων να έρχεται ξανά στο τραπέζι. Άγνωστο για πόσα χρόνια ή πόσες δεκαετίες ακόμα.

*Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου

Πηγή: Τα Νέα