8 Απριλίου, 2015

Ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία αλλά όχι ρήξη με τους εταίρους

Ποτάμι

Η Ελλάδα πρέπει να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και κάθε κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση- όπως η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα- είναι θετική. Σημαντική είναι επίσης η ανάγκη προσέλκυσης επενδυτών αλλά και η επίτευξη συμφωνιών στον ενεργειακό τομέα.

Η εξωτερική πολιτική όμως οφείλει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Να ασκείται στη βάση μακροπρόθεσμων στόχων και όχι μέσω σπασμωδικών κι ευκαιριακών κινήσεων. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να γνωρίζει ότι η πολιτική λύση που επιδιώκει με την Ευρώπη προϋποθέτει μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης. Και η εμπιστοσύνη δε χτίζεται με συμπεριφορές “μια στο καρφί και μια στο πέταλο”. Ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία λοιπόν, αλλά όχι ρήξη στις σχέσεις με τους εταίρους μας στην ΕΕ.

Η Ελλάδα είναι ισχυρό μέλος της ΕΕ. Αυτός είναι ο διαχρονικός στρατηγικός προσανατολισμός της χώρας. Μια Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και εκτός ΕΕ, αποδυναμωμένη και απομονωμένη, θα είναι έρμαιο στις στρατηγικές επιδιώξεις εκείνων που επιδιώκουν να αυξήσουν τις δικές τους ζώνες επιρροής.

Αν θέλουμε λοιπόν να ενισχύσουμε τη διεθνή θέση μας και να ασκούμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με ειδικό βάρος, οφείλουμε να μείνουμε στο κέντρο της ΕΕ. Ετσι θα μπορούμε να έχουμε και ενεργότερο ρόλο ως “γέφυρα” με χώρες εκτός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

8 Aπριλίου 2015

Σχετικά