19 Απριλίου, 2019

Εμπάργκο στο Μπρουνέι για την θανατική ποινή σε ΛΟΑΤΚΙ

Βασίλης Σωτηρόπουλος

Χαιρετίζουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υποστηρίξει το εμπάργκο στην κίνηση κεφαλαίων και στην έκδοση βίζας για το Μπρουνέι, λόγω της επιβολής θανατικής ποινής σε γκέι από τον ποινικό κώδικα του σουλτανάτου.

Το Μπρουνέι έχει υπερασπιστεί τον νόμο του, αναφέροντας σε έγγραφο ότι οι εκτελέσεις θα είναι "σπάνιες" και ότι το αδίκημα αφορά μόνο όσους έρχονται σε σεξουαλική επαφή με μουσουλμάνους!

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί για δημιουργία μαύρης λίστας όσον αφορά τα ξενοδοχεία που ανήκουν στην Επενδυτική Υπηρεσία Μπρουνέι, όσο βρίσκεται σε ισχύ η συγκεκριμένη ομοφοβική νομοθεσία.

Για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύει ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, εστιάζοντας αυτή τη φορά στο πρωτοφανές μέτρο της επιβολής της θανατικής ποινής λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού του ατόμου. Το Μπρουνέι πρέπει να πιεστεί με κάθε πολιτικό μέσο για να υποστεί τον αναγκαίο οικονομικό αποκλεισμό.

Άλλες χώρες στις οποίες προβλέπεται η θανατική ποινή για σεξουαλικές σχέσεις ομοφύλων είναι το Αφγανιστάν, το Ιράν, η Μαυριτανία, η Νιγηρία, το Πακιστάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Σομαλία, το Σουδάν, η Υεμένη.

Πρέπει και η Βουλή των Ελλήνων να θεσπίσει ένα ψήφισμα που να καταδικάζει τον ποινικό νόμο επιβολής θανατικής ποινής για σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ανδρών από το Μπρουνέι και να λαμβάνει μέτρα εμπάργκο εναντίον της χώρας, καθώς και εναντίον των άλλων χωρών που προβλέπουν αντίστοιχες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

* Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος είναι δικηγόρος και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι