10 Δεκεμβρίου, 2016

Εμείς είμαστε στο πλευρό σας και όχι στο σβέρκο σας

Ποτάμι

Χαιρετισμός του Σταύρου Θεοδωράκη στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Επικεφαλής του Ποταμιού:

«Θα είμαι σύντομος, άλλωστε μεγάλα παιδιά είμαστε όλοι και γνωρίζουμε ότι η αντιπολίτευση είναι στο πλευρό σας. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν γίνεται κυβέρνηση και θέλει να καθίσει στο σβέρκο σας - και σήμερα και φοβάμαι και αύριο.

Κυρίες και κύριοι δικαστές και εισαγγελείς ,

Αφού ο Πρόεδρος Ομπάμα μας θύμισε ότι η ιδιότητα του πολίτη είναι η σημαντικότερη που έχουμε θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ σε άλλους τίτλους και αξιώματα.

Ενεργοί πολίτες λοιπόν, δικαστές και εισαγγελείς,

Γιατί είναι πολύ δύσκολο σε αυτό το επάγγελμα να ξεχωρίσεις το ρόλο του δικαστή ή εισαγγελέα, από την ιδιότητα του ενεργού πολίτη. Όμως για να να μην μπερδευτούμε, θα πρέπει να σας πω εξαρχής ότι δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι οι δικαστές
πρέπει να αφουγκράζονται το σφυγμό της κοινωνίας -όπως ειπώθηκε πρόσφατα.

Αλίμονο αν η βουή της κοινωνίας και οι συγκυριακές πλειοψηφίες καθορίζουν τις αποφάσεις των δικαστών. Άλλωστε υπάρχει ένα ερώτημα. Ποια βουή; Ποια βουή ακούω εγώ και ποια βουή ακούει ο άλλος;

Αυτό που όλοι έχουμε ανάγκη, ειδικά σήμερα σ΄αυτή την περίοδο κρίσης, είναι να μην είμαστε μέρος του όχλου, να μην είμαστε μέρος των κυμάτων της επικαιρότητας, μέρος των συνθημάτων. Εφαρμογή των νόμων, είναι αυτό που ζητάμε από εσάς, χωρίς διακρίσεις σε δικούς μας και δικούς σας, σε πλούσιους και φτωχούς, σε ισχυρούς και αδύνατους.

Βέβαια δεν περιμένετε κύριες και κύριοι, να μάθετε από εμένα τα προβλήματα της δικαιοσύνης. Έχουμε το πιο αργό δικαστικό σύστημα στην Ευρώπη και το τέταρτο πιο αργό στον κόσμο μετά τη Γουινέα-Μπισσάου, το Σουρινάμ και το Αφγανιστάν. Και αυτή η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, έχει μεγάλες επιπτώσεις και στην οικονομία. Οι καθυστερήσεις αποτελούν ένα φρένο, ένα αντικίνητρο επενδύσεων. Γιατί ποιος θέλει να βάλει λεφτά σε μια χώρα που η δικαιοσύνη -αν την χρειαστεί –δε σπεύδει όσο γρήγορα θα ήθελε; Αυτό λοιπόν είναι το ένα πρόβλημα που το ξέρετε πολύ καλά: ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης.

Και το άλλο μεγάλο μας πρόβλημα είναι οι πολιτικοί και τα συστήματα εξουσίας που πιστεύουν ότι μπορούν να ελέγξουν τα πάντα. Και φοβάμαι ότι είμαστε ξανά στις μέρες που κάποιοι στην κυβερνητική εξουσία σκέπτονται συνεχώς πώς θα ελέγξουν τη Δικαιοσύνη. Όχι ότι αυτή η σκέψη έφυγε ποτέ από το μυαλό της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας. Πάντα, δεκαετίες τώρα, υπήρχε η ίδια προσπάθεια, αλλά υπήρχε η ελπίδα μετά από τόσα ατυχήματα, μετά από τόσα λάθη, να είχαμε βγάλει κάποια συμπεράσματα και να είχαμε αλλάξει πορεία.

Αλλά δυστυχώς το όνειρο παραμένει ένα: «Να ελέγξω τους δικαστές. Να ελέγξω τη δημοσιογραφία. Να ελέγξω και ένα μέρος των ισχυρών του χρήματος, για να μπορέσω να διαιωνίσω την εξουσία μου». Αυτά είναι τα συνήθη κυβερνητικά όνειρα.

Νομίζω όμως ότι η κοινωνία μας πια, καθώς μπαίνουμε στο 2017, μπορεί να τολμήσει να τους χαλάσει αυτά τα όνειρά -που μάλλον σε εφιάλτη μοιάζουν. Ώστε να μη σκεφτεί ποτέ κανείς Πρωθυπουργός, να ξαναπεί αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας ότι: «δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν δίνω ούτε μία πιθανότητα να πάρουν μια απόφαση κόντρα στην θέληση της κυβέρνησης μου». Και να μην σκεφθεί ποτέ ξανά ένα σύστημα εξουσίας να κρεμάσει στα μανταλάκια την προσωπική ζωή ενός δικαστικού λειτουργού επειδή οι απόψεις του, στη διάσκεψη ενός Δικαστηρίου δεν άρεσαν.

Κυρίες και κύριοι,

Δεν θέλω να αναφερθώ στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά οι πειρασμοί είναι μεγάλοι. Θα πω μόνο τούτο: η ηγεσία της Δικαιοσύνης δεν έχει επιλεγεί για να συζητά με τον πρωθυπουργό -κρίσιμες μάλιστα μέρες για την απονομή δικαιοσύνης- μισθολογικά θέματα και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. Ας υπερασπιστεί την Δικαιοσύνη και το Σύνταγμα, χωρίς την αίσθηση ότι χρωστάει κάπου -εκτός αν όντως χρωστάει…

Κυρίες και κύριοι δικαστές,

Έχετε μπροστά σας έργο βαρύ. Εγώ το μόνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι δεν θα μπερδευτώ ποτέ στα πόδια σας και θα υπερασπιστώ τη συνταγματική επιταγή που λέει ότι η Δικαιοσύνη είστε εσείς.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνέλευσής σας».

* Τον Επικεφαλής του Ποταμιού συνόδευαν, ο βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης, ο Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ. και επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Βασίλης Μαρκής και η Πολιτική Υπεύθυνη του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ποταμιού Γιάννα Παναγοπούλου.

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος