25 Φεβ, 2016

«Η διαπλοκή για τη κυβέρνηση είναι κάτι σαν το αναψυκτικό που πάει με όλα»

Ποτάμι

«Ποιος είναι εναντίον της διαπλοκής; Ποιος είναι εναντίον της διαφθοράς;», αναρωτήθηκε ο Επικεφαλής του Ποταμιού, στην πρωινή του συνέντευξη στο ραδιόφωνο Βήμα FM 99.5 και στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο.

Όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης η κυβέρνηση, «ό,τι και να πει λέει και λίγο για διαπλοκή, αλλά δεν πολεμάει τη διαπλοκή. Γιατί μακάρι να πολεμούσε τη διαπλοκή και τη διαφθορά», υπενθυμίζοντας την ύπαρξη μιας ακροδεξιάς εφημερίδας, «που δείχνει εύνοια σε δύο τρεις υπουργούς της κυβέρνησης, τους εκθειάζει συνεχώς» ενώ «ταυτόχρονα λοιδορεί μέρα - νύχτα το Ποτάμι. Ότι είναι διεφθαρμένο, ότι το έχουν βάλει ξένοι, ότι τα παίρνει από παντού. Και ο άνθρωπος που βγάζει αυτή την εφημερίδα, είναι εγκέφαλος ενός κυκλώματος εκβιαστών».

Αναφερόμενος στην παρουσία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά στο Συνέδριο του Κινήματος, είπε ότι «η εμβέλεια του Ποταμιού είναι τόσο σημαντική στην κοινωνία που νιώθουν την ανάγκη δύο πολιτικοί αρχηγοί από τον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο να δώσουν το «παρών» και να χαιρετίσουν τους 1200 συνέδρους απ΄όλη την Ελλάδα».

Ο Επικεφαλής του Ποταμιού, όταν ρωτήθηκε για την τοποθέτησή του στο Συνέδριο ζήτησε από τους δύo δημοσιογράφους να κάνουν λίγο υπομονή και πρόσθεσε: «Να σας δώσω μια πρώτη απάντηση. Το Ποτάμι δε θα διαλυθεί. Το Ποτάμι πρέπει να συνεχίσει. Το Ποτάμι είναι ένας φορέας μεγάλων προτάσεων αλλαγής. Συμβαίνει κάθε μέρα. Για κάθε θέμα που προκύπτει για τη χώρα το Ποτάμι βγαίνει και προτείνει μια λύση. Άρα είναι χρήσιμο. Από εκεί και πέρα, ανάλογα τη συγκυρία, ανάλογα τα εμπόδια, ανάλογα τις ανάγκες της χώρας, εμείς θα συνεργαστούμε, σε μικρές ή σε μεγάλες συνεργασίες».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη:

Για την θέση της κυβέρνησης για τη διαπλοκή:

Η διαπλοκή για τη κυβέρνηση είναι κάτι σαν το αναψυκτικό που πάει με όλα. Ότι και να πει λέει και λίγο για διαπλοκή, αλλά δεν πολεμάει τη διαπλοκή. Γιατί μακάρι να πολεμούσε τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Χθες είπα κάτι πολύ συγκεκριμένο: Επιτρέψτε μου να το επαναλάβω με λίγα λόγια. Υπάρχει μια ακροδεξιά εφημερίδα, που δείχνει εύνοια σε δύο τρεις υπουργούς της κυβέρνησης, τους εκθειάζει συνεχώς. Η ακροδεξιά εφημερίδα, εκθειάζει κάποιους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα αυτή ακροδεξιά εφημερίδα λοιδορεί μέρα - νύχτα το Ποτάμι. Ότι είναι διεφθαρμένο, ότι το έχουν βάλει ξένοι, ότι τα παίρνει από παντού. Και ο άνθρωπος που βγάζει αυτή την εφημερίδα, είναι εγκέφαλος ενός κυκλώματος εκβιαστών. Τι συμπεράσματα βγάζει ο ελληνικός λαός; Ποιος είναι εναντίον της διαπλοκής; Ποιος είναι εναντίον της διαφθοράς; Εγώ δεν θέλω να βγάλω τα συμπεράσματα και απευθύνθηκα χθες στους βουλευτές με όση καλή πίστη έχει μείνει και τους είπα. Βγάλτε εσείς τα συμπεράσματα. Πώς μια εφημερίδα ακροδεξιά, σας υποστηρίζει, βρίζει εμάς, ο εγκέφαλος της εφημερίδας είναι επικεφαλής ενός κυκλώματος εκβιαστών. Δώστε μου λοιπόν την απάντηση τι συμβαίνει στα παρασκήνια της εξουσίας σας.

Για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά στο συνέδριο:

Ένας είναι ο τρόπος να διαβαστεί (η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά): η εμβέλεια του Ποταμιού είναι τόσο σημαντική στην κοινωνία που νιώθουν την ανάγκη δύο πολιτικοί αρχηγοί από τον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο να δώσουν το "παρών" και να χαιρετίσουν τους 1200 συνέδρους απ΄όλη την Ελλάδα.

Για το αντικυβερνητικό μέτωπο:

Το αντικυβερνητικό μέτωπο το χτίζει μόνη της η κυβέρνηση. Δεν έχουμε κανένα ανάγκη. Δεν έχουμε ανάγκη από συμμαχίες.

Για το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά να έρχονται στο συνέδριο «για να πλιατσικολογίσουν»:

Λέτε ότι επειδή βαριούνται να πάρουν έναν -έναν τηλέφωνο, έρχονται εκεί που είμαστε όλοι μαζί και θα απευθύνουν πρόσκληση να φύγουμε όλοι μαζί;

Για τις διαφορετικές απόψεις που συνυπάρχουν στο Ποτάμι:

Μη ξαφνιάζεστε και δεν εννοώ για το Ποτάμι. Είναι πολύ κοντά η εκλογή του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας επί παραδείγματι. Είδατε πόσες διαφορετικές απόψεις για την πορεία της Νέας Δημοκρατίας συζητήθηκαν. Σε όλα τα κόμματα αυτή την εποχή, συζητιούνται αποχρώσεις πολιτικής. Ο καθένας -αν πας π.χ. στον ΣΥΡΙΖΑ- έχει μια άλλη άποψη για το πώς πρέπει να συνεχίσει η κυβέρνηση. Το ίδιο συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ και σ' ένα μεγάλο τμήμα της Νέας Δημοκρατίας. Και σε εμάς λοιπόν υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που λένε: “Δίνουμε προτεραιότητα σε συζητήσεις με το λεγόμενο κέντρο". Κάποιοι άλλοι λένε να δοθεί προτεραιότητα σε συζητήσεις με τη Νέα Δημοκρατία. Είναι πράγματα φυσικά, είναι πράγματα που συζητιούνται πριν από ένα συνέδριο. Εμείς όπως ξέρετε έχουμε μια απέχθεια στις πειθαρχικές διώξεις. Έχουμε αφήσει όλα τα λουλούδια να ανθίσουν οπότε ο καθένας λέει την άποψή του. Την Παρασκευή, αύριο δηλαδή, θα μιλήσει ο Επικεφαλής, το Σάββατο θα μιλήσουν όλα τα στελέχη του κινήματος και την Κυριακή θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Τόσο απλά και τόσο Ποταμίσια.

Για την ύπαρξη φυγόκεντρων τάσεων στο Ποτάμι:

Δεν ξέρω τι έχει ο καθένας στο κεφάλι του αλλά είναι σαφές ότι το Ποτάμι είναι ένα δημοκρατικό, συλλογικό κόμμα. Από τη στιγμή που έχει ένα συνέδριο, μέχρι το συνέδριο όλα μπορούν να ειπωθούν. Από την επόμενη μέρα του συνεδρίου, όλοι σέβονται τις αποφάσεις του Συνεδρίου αλλιώς δεν έχουν θέση στο Ποτάμι. Είναι πολύ απλά και πολύ συγκεκριμένα νομίζω τα πράγματα.
Για τη θέση που θα εκφράσει ο Επικεφαλής του Ποταμιού για την πορεία του Κινήματος:

Θα κάνετε υπομονή για τις λεπτομέρειες 24 ώρες. Αλλά να σας δώσω μια πρώτη απάντηση. Το Ποτάμι δε θα διαλυθεί. Το Ποτάμι πρέπει να συνεχίσει. Το Ποτάμι είναι ένας φορέας μεγάλων προτάσεων αλλαγής. Συμβαίνει κάθε μέρα. Για κάθε θέμα που προκύπτει για τη χώρα το Ποτάμι βγαίνει και προτείνει μια λύση. Άρα είναι χρήσιμο. Από εκεί και πέρα, ανάλογα τη συγκυρία, ανάλογα τα εμπόδια, ανάλογα τις ανάγκες της χώρας, εμείς θα συνεργαστούμε, σε μικρές ή σε μεγάλες συνεργασίες. Μικρές μπορεί να είναι συνεργασίες στη Βουλή για να προασπίσουμε κάτι και μεγαλύτερες είναι να φτιάξουμε ένα μέτωπο, για τρία, τέσσερα, πέντε συγκεκριμένα προβλήματα που θεωρούμε ότι είναι σημαντικά. Όλα αυτά όμως θα τα συζητήσει το συνέδριο. Αν εννοείτε, να ενταχθεί το Ποτάμι σε ένα άλλο κόμμα από τα υπάρχοντα, αυτό δε θα γίνει.

Για τη συμπόρευση με άλλα κόμματα:

Η χώρα ζει πρωτόγνωρα πράγματα. Θλιβερά πρωτόγνωρα πράγματα. Έχουν χάσει την αξία τους και οι αντιπολιτευτικές κορώνες. Εγώ αρνήθηκα χθες να κάνω την γνωστή επίθεση στην κυβέρνηση για τα όσα δεν κάνει στο μεταναστευτικό, γιατί δεν υπάρχει άλλος λόγος να το συζητάμε. Τα έχουμε πει όλα. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για το μέλλον; Τα προβλήματα μπροστά μας είναι τόσα πολλά που θα ήταν μάλλον επιπόλαιο να σας πω ότι έχω προεξοφλήσει τις κινήσεις του Ποταμιού.

Για την Οικουμενική κυβέρνηση:

Μερικές φορές μέχρι και το κόμμα, ως σημείο στίξης, παίζει ρόλο. Όλοι προτιμάμε τις καθαρές λύσεις. Αλλά, μπορεί πριν από τις καθαρές λύσεις να έχουμε την ανάγκη να δώσουμε ενδιάμεσες λύσεις για να σώσουμε τη χώρα. Δηλαδή, αν αύριο κληθεί και ο κύριος Μητσοτάκης, πρωτευόντως ο κύριος Μητσοτάκης, μέσα στη Βουλή, να πάρουμε κάποιες αποφάσεις για να κυβερνηθεί η χώρα για κάποιο διάστημα, για να μη φύγουμε από τη Σένγκεν, για να μην καταρρεύσει εντελώς η οικονομία, θα το αρνηθεί; Εγώ δε νομίζω πως θα το αρνηθεί. Βεβαίως, καλά θα είναι όλα τα μεγάλα πολιτικά προβλήματα να τα λύνει ο λαός. Αλλά αυτή την στιγμή, δε ζούμε μια κανονικότητα τέτοια. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια.

Για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη συναίνεση ο πρωθυπουργός:

Με ξάφνιασε πάρα πολύ δυσάρεστα ο Πρωθυπουργός χθες, παρόλο που είμαι υποψιασμένος για τη συμπεριφορά τους. Ειδοποιηθήκαμε χθες από τον Πρόεδρο της Βουλής να πάμε το απόγευμα οι πολιτικοί αρχηγοί να συζητήσουμε το μεταναστευτικό, το προσφυγικό. Πήγαμε, λοιπόν, με τις προτάσεις μας. Ο Πρωθυπουργός μιλούσε 41 λεπτά, τα 14 από αυτά ήταν κάποια λόγια - άνευ νέας πρότασης για το μεταναστευτικό και τα υπόλοιπα ήταν επίθεση εναντίον όλων. Δεν αντιλαμβάνομαι τι έχει σκοπό να κάνει ο κ. Τσίπρας. Φοβάμαι ότι δεν έχει σκοπό να κάνει τίποτα.Δηλαδή έχει χάσει την ψυχραιμία του και αυτοσχεδιάζει ανάλογα τι θα του πει ο κάθε σύμβουλός του. Είναι μια δυσάρεστη εικόνα για έναν πρωθυπουργό.

Όταν πήγα στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας έδωσα τις δέκα προτάσεις για το προσφυγικό. Αλλά σημασία έχει αν υπάρχει διάθεση να λύσουμε συναινετικά ένα πρόβλημα. Όταν συναντιόμαστε για το μεταναστευτικό και μετά ο κ Τσίπρας μας λέει ''γιατί είσαι αξύριστος" και αρχίζει και συζητάει για ένα άλλο θέμα, δεν έχει καμία αξία ούτε η συζήτηση στο Κοινοβούλιο, ούτε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Για τη συζήτηση που θα γίνει μεταξύ των πολιτικών αρχηγών:

Δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας ότι η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα γίνει πριν από τη Σύνοδο κορυφής. Το σημαντικό είναι να αποφασίσει η κυβέρνηση ποιες είναι οι απόλυτες προτεραιότητες της χώρας. Είναι το προσφυγικό; Για μένα είναι το πρώτο θέμα αυτή τη στιγμή. Το δεύτερο θέμα είναι το Ασφαλιστικό και οι αγρότες και έπονται μια σειρά από ζητήματα. Αν ξέρεις από διοίκηση, αν έχεις δουλέψει ποτέ σου βάζεις στο χαρτί τα θέματα. Λες πάμε να λύσουμε το πρώτο, πάμε να λύσουμε το δεύτερο, πάμε να διαφωνήσουμε στο τρίτο. Εάν κάθε φορά γίνεται μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τη χώρα, για όλα τα απωθημένα του καθενός, δεν θα βρούμε άκρη. Θα βρούμε ωραία μικρά κοινά που θα μας χειροκροτούνε στη Βουλή.

Ακούστε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη: