3 Ιουνίου, 2019

Εκλογικές αβεβαιότητες

Αντιγόνη Λυμπεράκη

Άρθρο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του Ποταμιού, Αντιγόνης Λυμπεράκη,στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Στις εκλογές της 7ης 7ου ξέρουμε ποιος θα νικήσει. Δεν γνωρίζουμε όμως τί θα νικήσει: Μεταρρυθμίσεις ή συντήρηση;  Ανεκτικότητα ή εθνοκεντρισμός; Άνοιγμα στον περίγυρό μας ή αναμόχλευση παθών; Πειθαρχία σε γενικούς κανόνες ή πελατειακή ευελιξία; 

Η Νέα Δημοκρατία ως πολυσυλλεκτικό κόμμα εμπεριέχει πλήθος απόψεων. Οι απόψεις αυτές χωράνε στο ίδιο εκλογικό πρόγραμμα. Οι εγγενείς αντιφάσεις έχουν, για την ώρα, συγκαλυφθεί με αριστοτεχνικά στρογγυλέματα. Οι αποκλίνουσες φιλοδοξίες έχουν, για την ώρα, συμβιβαστεί πίσω από την κοινή επιθυμία να καταληφθεί η εξουσία. 

Δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Παλιότερα, ψήφιζες ΠΑΣΟΚ και δεν ήξερες αν θα έβγαινε Σημίτης ή Τσοχατζόπουλος.

Τι γίνεται τώρα; Πώς θα απαντηθεί αυτή, η μόνη εναπομένουσα, αβεβαιότητα;

Η λύση που προτιμώ ως πολίτης, είναι ένα κόμμα με καθαρές θέσεις, στο οποίο η ψήφος μου προσμετράται αδιαφιλονίκητα: στα δικαιώματα, στην ανοικτή κοινωνία, στα ανοικτά μυαλά. Αυτή η λύση, δηλαδή η ανοικτή πίεση στο Κοινοβούλιο, έκλεισε με την μη συμμετοχή του Ποταμιού. 

Το στοίχημα, όμως, δεν χάθηκε.  Η ψήφος ακόμη και μιας ανένταχτης πολίτου μπορεί να ενισχύει τις μεταρρυθμίσεις και να αποτρέπει το ‘μια από τα ίδια’. 

Η μεμονωμένη ψήφος μπορεί έμμεσα να επηρεάσει τις κρίσιμες διεργασίες, δηλαδή τα εσωκομματικά · αυτά είναι, πλέον,  που καθορίζουν τόσο το είδος της διακυβέρνησης όσο και το είδος της αντιπολίτευσης που θα αντικρύζουμε μετά τον Ιούλιο. Ως ψηφοφόρος δεν επηρεάζεις μόνο το ποιος αναλαμβάνει, αλλά, πιο σημαντικά, τα ερωτήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει. 

Το Ποτάμι έλεγε ‘Να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε την χώρα’. Τώρα, για να αλλάξει η χώρα πρέπει να αλλάξουμε τα κόμματα εξουσίας.  

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικά