24 Δεκεμβρίου, 2018

Ευτυχή γεγονότα και περίσκεψη

Γιώργος Κακλίκης

Αισιόδοξα τα μηνύματα που εξέπεμψε πρόσφατα η Ουάσιγκτον προς την Ελλάδα. Παράλληλα, οι τριμερείς συνεργασίες της Αθήνας τόσο με τη Λευκωσία και το Τελ Αβίβ όσο και με την Λευκωσία και το Κάιρο, μεταλλάσσονται σε σημαντικές νησίδες σταθερότητας και ασφάλειας έλκοντας το έντονο ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς. Από την άλλη πλευρά, η αναθεωρητική Άγκυρα δυσφορεί με τις εξελίξεις και δεν διστάζει να το δείξει. Με τον οικείο σε αυτήν τρόπο των απειλών που έχει συνηθίσει να επισείει κατά γειτόνων και μη. Στην περιοχή όμως των τριγωνικών συνεργασιών η Άγκυρα περιορίζεται σε φραστική πολεμική χωρίς να διανοείται ανάληψη δράσης όμοια με εκείνη που είχε απειλήσει κατά της Ιταλικής ΕΝΙ την οποία εξανάγκασε σε εσπευσμένη φυγή από την κυπριακή ΑΟΖ. Σήμερα, έχει απέναντί της αμερικανικά συμφέροντα και γι’ αυτό περιορίζεται σε υλακές.

Οι τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την σύμπτωση των Αμερικανικών συμφερόντων στο συγκεκριμένο πεδίο, είναι ενθαρρυντικές για την ασφάλεια των δραστηριοτήτων που προγραμματίζουν. Και ακόμα περισσότερο όταν ενισχύεται τόσο σημαντικά η προοπτική για την κατασκευή του αγωγού Εast Med. Το αμερικανικό ενδιαφέρον φάνηκε και με τη συμμετοχή του πρέσβη των ΗΠΑ στις συνομιλίες Τσίπρα – Αναστασιάδη - Νετανιάχου στο Ισραήλ, στις 20 Δεκεμβρίου. Μετά τις συναντήσεις αυτές ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκαν στη σημασία των συνεργασιών αυτών και υπογράμμισαν ότι η σύμπραξη δεν έχει στόχο κανέναν τρίτο. Τόνισαν μάλιστα ότι όποιος τρίτος σέβεται τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών είναι ευπρόσδεκτος στο σχήμα.

Εδώ είναι που πρέπει να εξετασθεί ως σοβαρή υπόθεση εργασίας η πιθανότητα μιας θεαματικής τουρκικής μεταστροφής. Η Άγκυρα, αδυνατώντας να έρθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, δεν αποκλείεται να επιδιώξει να συμμετάσχει σ’ αυτό το σχήμα. Και σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ξέρουμε ότι οι σημερινοί συνεργάτες μας ενδέχεται να μην εξακολουθούν να έχουν τις ίδιες με τις δικές μας επιφυλάξεις. Ας μη βγάζουμε από το οπτικό μας πεδίο την πρόσφατη αμερικανική μεταστροφή στο συριακό όπου οι Κούρδοι σύμμαχοί τους μένουν, όπως φαίνεται, στο έλεος ενός άλλου “Αττίλα”. Είναι πολύ πιθανό η Ουάσιγκτων να εναγκαλισθεί ξανά την Άγκυρα αν η τελευταία κάνει νεύματα μεταμέλειας. Είναι βαθιά αγκιστρωμένη στους παραδοσιακούς αναλυτές η αντίληψη περί του “ακρογωνιαίου τουρκικού συμμαχικού λίθου”.

Η Αθήνα επιβάλλεται να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο η Άγκυρα να επιδιώξει να γίνει ομοτράπεζη στις συνεργασίες μας με τρίτους επιδιώκοντας να περιορίσει τα δικαιώματα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα οφείλει να έχει συγκεκριμένη πρόταση για τη διαμόρφωση μιας τέτοιας συνεργασίας ώστε η σχέση της σε αυτή να μη μεταβληθεί από πρωταγωνιστική σε παρακολουθηματική.

*Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου

Πηγή: Έθνος

Σχετικά