17 Απριλίου, 2018

Έχει καλομάθει η Τουρκία να υιοθετεί τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου

Γιώργος Κακλίκης

Ο κ. Γιώργος Κακλίκης, πρέσβης επί τιμή, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή για την επίθεση στη Συρία.

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην Συρία; Την σκυτάλη την παίρνει η διπλωματία ή το δάχτυλο θα υπάρχει στην σκανδάλη; Τι σηματοδοτεί το «πίσω μπρος» της Αμερικής. Και η Τουρκία τι θα κάνει;

Ο κ. Κακλίκης δήλωσε σχετικά: Τον πρώτο λόγο σε αυτή τη φάση τον έχουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ξεκίνησαν με περιορισμένο πεδίο δράσης, τόνισε, κατά μερικούς μάλιστα αυτό το χτύπημα χαρακτηρίστηκε ως επιχείρηση βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων. Ο κ. Κακλίκης πρόσθεσε ότι, επιπλέον για την επιχείρηση είχε ειδοποιηθεί και η Ρωσία και άρα αποφεύχθηκε κάποιο ξεστράτισμα ή και μεγαλύτερες διαστάσεις για την τοπικού χαρακτήρα επιχείρηση.

Ο κ. Κακλίκης τόνισε ότι η ηγεσία της Αμερικής μεταστρέφεται κατά πολλές μοίρες και συνηθίσαμε σε αυτό, όμως, επισήμανε, οι ΗΠΑ έχουν ένα σταθερό μηχανισμό που λειτουργεί παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες. Ο σοβαρός αυτός μηχανισμός μάλλον θα συγκρατήσει την ηγεσία από κινήσεις που δεν θα είναι προς όφελος όχι μόνον της Αμερικής αλλά και της Δύσης.

Σε σχέση με το πώς διαμορφώνονται τα πράγματα, ο κ. Κακλίκης τόνισε ότι το μόνον που μπορεί να υποθέσει κανείς, είναι πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, απεύχονται την παγίωση της εδραίωσης του Ιράν στο Συριακό έδαφος. Στις περισσότερες αναλύσεις γίνεται αναφορά στη θέση που έχει καταφέρει να κατακτήσει στην περιοχή η Τεχεράνη, τόσο στο Ιράκ, όσο και στη Συρία αλλά και τον Λίβανο.

Ο κ. Κακλίκης επισήμανε ότι ίσως δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ενός νέου επανασχεδιασμού από μερικούς παίκτες της περιοχής, αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση της Άγκυρας, Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι είχε και επικοινωνιακό χαρακτήρα για την Τουρκία, εμφανιζόμενη ως δύναμη περιφερειακή.

Σε σχέση με την στάση της Τουρκίας μετά την επίθεση στη Συρία τόνισε ότι, πάντα πίστευε ότι η Τουρκία θα έδειχνε την ύστατη στιγμή ότι αμυντικά ανήκει στη Δύση. Αν και φαινόταν ότι η Τουρκία έπαιζε τον ρόλο του υπηρέτη δύο αφεντάδων, μόλις έγινε η επίθεση πήρε αμέσως θέση ότι συντάσσεται με την σχετική απόφαση. Η Δύση έχει πάντα στο μυαλό της την Τουρκία ως τον ακρογωνιαίο λίθο της συμμαχίας στην συγκεκριμένη περιοχή. Για τον λόγο αυτό η Τουρκία θολώνει λίγο τα νερά, στρεφόμενη αφενός μεν προς παραδοσιακούς εχθρούς της Δύσης και τη Ρωσία και από την άλλη κάνει στροφή 180 μοιρών και δηλώνει ότι συμφωνεί με την επίθεση. Έχει καλομάθει η Τουρκία επί δεκαετίες να συμπεριφέρεται έτσι γι’ αυτό της αποδόθηκε ο ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου.

Ακούστε το απόσπασμα εδώ

* Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης ε.τ., μέλος της Επιτροπής Διαλόγου και ειδικός σύμβουλος του επικεφαλής σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής