13 Μαΐου, 2019

Ε.Ε. και ανθρωπισμός: μια ύψιστη προτεραιότητα

Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Ο πλανήτης μας σε όλα τα μήκη και πλάτη πλήττεται από φυσικές καταστροφές και ανθρωπιστικές κρίσεις. Εικόνες συγκλονιστικές έρχονται από τη λιμοκτονία του γενικού πληθυσμού και ιδίως των παιδιών στην Υεμένη. Παρόμοιες εικόνες έρχονται και από άλλες περιοχές της Γης. Η παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης αποτελεί ελάχιστο δείγμα πολιτισμού. Είμαστε μέλη ενός μεγάλου διακρατικού πολιτικού οργανισμού, της Ε.Ε. και απαιτούμε η Ε.Ε. να βάλει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της το θέμα της ανθρωπιστικής υποστήριξης.

Σε ποιο βαθμό ανταποκρίνεται η Ε.Ε. σε αυτόν τον στόχο; Πόσοι γνωρίζουν ότι η Ε.Ε. αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο πάροχο ανθρωπιστικής βοήθειας στον κόσμο; Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας έχει στρέψει το ενδιαφέρον της προς όλες τις κατευθύνσεις του πλανήτη.

Μόνο στην τρέχουσα περίοδο η Ε.Ε. διέθεσε το ποσό των 12 εκατ. ευρώ για την ανακούφιση της Μοζαμβίκης, της Ζιμπάμπουε και του Μαλάουι μετά το χτύπημα του κυκλώνα Ιντάι. Διέθεσε 1,2 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη των πληγέντων από πλημμύρες στο Ιράν και 6 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη. Η έκτακτη ενίσχυση προς τη Βενεζουέλα ανήλθε στα 50 εκατ. ευρώ. Η Ε.Ε. με τα προγράμματά της παρέχει βασικές ανάγκες, εκπαίδευση και προστασία σε περιοχές που πλήττονται από κρίσεις και συμβάλλει στη διάσωση ανθρώπινων ζωών και στη βελτίωση της ζωής.

Παράλληλα η Ε.Ε. βοηθά στον συντονισμό της απόκρισης σε καταστροφές στην Ευρώπη και παγκοσμίως μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, μέσω του σταθερού ετήσιου προγράμματός της ενισχύει δεκάδες δράσεων πρόληψης και προετοιμασίας έναντι φυσικών κινδύνων στην Ευρώπη και τις γύρω περιοχές. Το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο, που αποτελεί Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει αναπτύξει κέντρο παρακολούθησης και άμεσης ενημέρωσης για φυσικές καταστροφές σε όλο τον πλανήτη, ενώ παράλληλα χρηματοδοτεί πολλές εφαρμοσμένες μελέτες.

Αν και ο απολογισμός είναι θετικός, η προσπάθεια της Ε.Ε. για μείωση των ανθρωπιστικών κρίσεων παγκοσμίως πρέπει να ενταθεί και να περιλάβει όχι μόνο την παροχή βοήθειας και την υποστήριξη δράσεων, αλλά και την δραστική πολιτική της παρεμβατικότητα σε περιπτώσεις τουλάχιστον εξόφθαλμων κρίσεων, όπως στην Υεμένη. Η συνολική ανθρωπιστική παρέμβαση της Ε.Ε. πρέπει να αναχθεί σε ύψιστο στόχο.

Η πίεση προς την Ε.Ε. πρέπει να δυναμώσει. Η Ελλάδα υπήρξε, μεταξύ των άλλων, το λίκνο του ανθρωπιστικού ιδεώδους και μπόλιασε μ’ αυτό και την Ευρώπη. Ως Ελλάδα διαθέτουμε ισχυρή ηθική δύναμη για να πιέσουμε αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση στη νέα περίοδο που θα ακολουθήσει της ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Δεν έχουμε δικαίωμα να κλείνουμε τα μάτια, δεν μπορούμε να σιωπούμε.

* Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι.

Πηγή: ΕΦ.ΣΥΝ