30 Απρ, 2017

Δύσπεπτη, άνοστη και τελικά ανθυγιεινή η συμφωνία που σερβίρει η κυβέρνηση

Ποτάμι

«Ποτέ μην κάνεις σήμερα αυτό που μπορείς να αναβάλεις για αύριο». Με αυτή την εφηβική παρόρμηση πορεύθηκαν σχεδόν για ένα χρόνο οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τώρα όμως τα περιθώρια τέλειωσαν και πλέον καθαρογράφουν το Μνημόνιο 3.5!

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει την δημοσιότητα η συμφωνία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα είναι ακόμα χειρότερη και από αυτή που νομίζαμε. Εύλογο: η καθυστέρηση γεννάει αβεβαιότητα, η αβεβαιότητα παγώνει την οικονομία, κοινωνία και επενδυτές οπισθοχωρούν, με αποτέλεσμα να πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για να επιστρέψουμε στην προτέρα κατάσταση.

Τελικά απ΄ ό,τι φαίνεται:

  • Τα πλεονάσματα 3,7% του ΑΕΠ και όχι 3,5% όπως έλεγαν μέχρι τώρα. Το επιπλέον 0,2% μεταφράζεται σε 360 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει επίσης να βεβαιώνεται ότι αυτή η υπεραπόδοση έναντι του στόχου είναι διατηρήσιμη, ότι δεν οφείλεται δηλαδή σε προσωρινά μέτρα.
  • Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, πάμε για μέτρα και το 2018 με την κυβέρνηση να πρέπει να εξοικονομήσει άλλα 450 εκατ. ευρώ. Πού θα τα βρει; Από τους πάντες: κατάργηση εκπτώσεων στην παρακράτηση του φόρου μισθωτών και συνταξιούχων και τις ιατρικές δαπάνες, μείωση στο μισό του επιδόματος θέρμανσης, νέες περικοπές στις δαπάνες υγείας και κατάργηση ΟΛΩΝ των επιδομάτων για όσους λαμβάνουν το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.
  • Σημαντική «επιτυχία» της κυβέρνησης είναι ότι το πελατειακό τους κράτος έχει πλέον διεθνή αναγνώριση και η τιθάσευσή του είναι μέρος της συμφωνίας. Συγκεκριμένα συζητείται η μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, ώστε από 49.448 το 2016 να «περιοριστούν» σε 48.420 το 2019.

    Επιπλέον για το δημόσιο, μας ζητάνε νέα νομοθεσία και για όλα αυτά που θα έπρεπε να τα έχουμε κάνει μόνοι μας και το Ποτάμι τα λέει από την πρώτη μέρα και κάθε μέρα: προάσπιση της διαφάνειας, αξιολόγηση και κινητικότητα.

  • Έκπληξη προκαλεί η συζήτηση, οι φορολογικοί και ασφαλιστικοί έλεγχοι να επικεντρώνονται σε υποθέσεις της τελευταίας 3ετίας. Επιπλέον, να σταματήσουν οι έλεγχοι πριν το 2012 και για αυτά τα έτη να μείνουν ανοικτές οι υποθέσεις στις οποίες έχει ήδη βεβαιωθεί φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ. Και τα λεφτά που είχαν υποσχεθεί από τις διάφορες λίστες πως θα τα φέρουν; Και το «υπερόπλο» της διασταύρωσης καταθέσεων και εισοδημάτων για την περίοδο 2000-2012, που μας παρουσίασε ο κ. Τσακαλώτος πριν ένα μήνα θα μπει στην αποθήκη;
  • Τέλος ως προς τις υποσχέσεις για μείωση των συντελεστών φορολογίας «αν και εφόσον…», το Ποτάμι επιμένει: Η μείωση της φορολογίας θα έπρεπε να είναι ο άξονας της οικονομικής πολιτικής της χώρας. Και όχι να παρουσιάζεται ως το επιδόρπιο σε ένα δύσπεπτο, άνοστο και ανθυγιεινό γεύμα.